29.5.2021

Parivertailu: vanha Golf on ääritilanteessa uutta turvallisempi – mutta tilanne muuttuu jos ajonvakautuksen kytkee pois

Parivertailu käytetty

Parivertailussa viidennen ja kahdeksannen sukupolven Golfien välillä moni asia yllätti testiin osallistuneet tyystin. Ehkä suurin yllätys koettiin väistökokeessa, jossa vertailtiin autojen ääritilannekäytöstä.

Moottorin parivertailu kahden Volkswagen Golfin välillä julkaistiin keskiviikkona 26.5 – kerroimme jo aiemmin tuloksista sen verran, että vanha oli useimmissa tilanteissa uutta mukavampi ajaa. Ennen sitä vertailimme myös autojen varusteita ja totesimme kehityksen tällä saralla olleen hurjaa.

Autojen testiohjelmaan kuului myös väistökoe, jossa testataan auton ääritilannekäyttäytymistä. Suljetulla lentokentän kiitoradalla tehtävässä kokeessa vaihdetaan äkisti kaistaa puolelta toisella keiloista rakennetussa ’’kujassa’’. Koe suoritetaan niin nopeilla kuin rauhallisillakin ohjausliikkeillä – sekä täyteen kuormatulla autolla että kahden hengen kuormalla.

Ennen koetta oli lähes oletus, että uusi Golf pärjäisi siinä paremmin, sillä ajonvakautusjärjestelmät ovat kehittyneet vuosien varrella huomattavasti sivistyneemmiksi ja tarkemmiksi. Siksi olikin yllätys, kun käytetty Golfimme suoritti keilaradan kuormattuna 96 km/h -nopeudella: 4 km/h nopeammin kuin uusi Golf.

Ilman kuormaa tulokset tulokset olivat samansuuntaiset, mutta ero venyi jo varsin suureksi. Vanha vei tämän osan kokeesta luvuin 104 km/h vastaan 96 km/h.

Testaajat kertoivat, että autoissa tuntee selvästi, että uusi auto on rakennettu toimimaan ääritilanteessa ajonvakautusjärjestelmän varassa. Vanhassa puolestaan turvallisuus on rakennettu alustan toiminnan varaan ja ajonvakautusjärjestelmä toimii sitä tukevana järjestelmänä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ajonvakautusta tarvitaan

Bonuksena päätimme testata vanhan Golfin käyttäytymistä ilman ajonvakautusta, uudesta toimintoa ei voi enää edes kytkeä pois päältä. Tuloksena oli ilman kuormaa 92 km/h -rajanopeus, mutta tämä luku ei kerro kaikkea. Kun ajonvakautuksen kanssa ajolinja leveni keilojen päälle hallitusti, niin ilman ajonvakautusta peräluisto laajeni rajusti – ilman kuljettajan riittävän rajua vastaohjausta ja kiihdytystä auton karkaisi varmasti vastaantulijan kaistalle, tai jopa sen yli. Ajonvakautus kannattaa siis tosiaan pitää päällä.

Lisäksi testipaikalla muisteltiin vanhoja: testaajat olivat varmoja, ettei viidennen sukupolven Golf Variant tuntunut väistökokeessa niin hyvältä uutena, kuin se nyt tuntui. Tämä tuskin kuitenkaan on auton kulumisen ansiota, vaan pisteet satavat tässä rengaskehityksen piikkiin, vaikka autoon hankkimamme renkaat eivät ole sieltä hinnaston kalliimmasta päästä.

Teksti ja kuvat: Eetu Kokkonen

Lisää aiheesta

Luetuimmat