8.8.2016

Pokémon Go – saalista hahmoja, mutta älä hengenkaupalla!

Pokémon Go liikenne

Syksy tuo liikenteeseen haasteita, joita ovat suosittu kännykkäpeli, koulutien alku ja uudet sähköiset kulkuvälineet.

Koulujen alku tällä ja ensi viikolla tuovat katukuvaan pienet ihmiset – nuorimmaiset heistä taivaltavat omineen kenties ensimmäistä kertaa muun liikenteen joukossa. Autoilijoiden on syytä varautua tottumattoman pikkuväen tuloon erityisellä varovaisuudella erityisesti koulujen lähistöllä.
Vaikka moni asia kilpailee liikkujien huomiosta, on kaikkien syytä pitää muistissa hyvät käytöstavat ja liikennesäännöt– olipa liikkeellä jalan, pyörällä, mopolla, moottoripyörällä, mopoautolla tai henkilöautolla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Virtuaalista hirviöjahtia

Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen arvioi, että tänä syksynä koulutiellä riittää aivan erityistä säpinää. Esimerkiksi virtuaalinen hirviöjahti saattaa kiinnittää koululaisen huomion tiukemmin kuin tosimaailman tilanteiden havainnointi.
Pohjonen kiteyttää hyvin uuden, nuorten parissa huippusuosituksi nouseen pelin haasteet. Tiellä vilahtaa päärynävartaloinen otus, jolla on norsun naama. Toisaalla rullaa eteenpäin huoleton koululainen sähköisellä liikkumisvälineellä, joka lipuu ääneti tien pintaa pitkin.
– Koulutien vaaranpaikat tulee käydä lasten kanssa läpi. On myös hyvä luoda pelisäännöt siitä, missä ja milloin voi pelata huomiota vieviä pelejä. Vastuu turvallisesta koulutiestä on kuitenkin lopulta aikuisella, Pohjonen sanoo.

Pokémon Go liikenne

Uusia sähkökulkineita

Erilaisten kevyiden sähköisten liikkumisvälineiden käyttäminen liikenteessä tuli sallituksi vuoden alusta.
– Monet nuoret näyttävät rohkeasti kokeilevan näitä uusia laitteita. Jotta liikkuminen olisi turvallista, on jalkakäytävien ja pyöräteiden pelisäännöt hyvä kerrata.
Sääntöjen mukaan jalankulkija kulkee lähinnä jalkakäytävällä, ja jos jalkakäytävä ja pyörätie on yhdistetty, hän asettuu tien oikeaan tai vasempaan laitaan. Pyöräilijä ajaa yhdistetyn tien oikeassa reunassa.
Alle 12-vuotiaat saavat pyöräillä kävelytiellä silloin, kun siitä ei koidu muulle liikenteelle haittaa. Jalankulkijoiksi lasketaan muun muassa kävelijät, rullaluistelijat, potkulautailijat ja nykyään myös esimerkiksi leijulaudoilla liikkuvat.
Sähköisellä liikkumisvälineellä kulkeva rinnastetaan jalankulkijaksi, kun laitteessa on tehoa maksimissaan 1 kW ja maksiminopeus on enintään 15 kilometriä tunnissa. Isompia, enintään 25 km/h kulkevia ja maksimissaan 1 kW tehoisia kevyitä sähköajoneuvoja ajettaessa noudatetaan polkupyöräilijän liikennesääntöjä.
– Kävelyvauhtia liikuttaessa itsestään tasapainottuvilla laitteilla saa käyttää myös jalkakäytävää, Pohjonen kertoo.
Monilla jalankulkua korvaavilla kulkuvälineillä voi liikkua kävelijää rivakammin. Tällöin korostuvat tilannenopeuden merkitys ja muiden jalankulkijoiden huomiointi.

Lähde: Trafi Kuvat: Aake Kinnunen, Liikenneturva / Meeri Utti

Luetuimmat