5.2.2016

Puinen moottoripyörä ja etuvetoinen potkulauta – Petrol Circus yllättää

Petrol Circus

MP16 -näyttelyn Petrol Circus esittelee rakenneltuja moottoripyöriä suurelle yleisölle.

- Stereotyyppinen käsitys moottoripyörien rakentelusta on, että sen pitää olla pitkäkeulainen harrikka suorilla putkilla ja omistajan pitää olla tuonelan tienviittaa muistuttava ja epäsiisti. Ei se pidä paikkaansa, ei sen harrikan ole pakko olla pitkäkeulainen, naurahtaa Petrol Circuksen promoottori Japi Åström.

Japi Åström
Petrol Circuksen promoottori Japi Åström.

Kun Åström saa lopulta naurunsa katkeamaan, kertoo hän vakavammin MP-näyttelyn yhteydessä järjestettävästä rakenneltujen pyörien näyttelystä, Petrol Circuksesta.

– Tämä on rakentajille harvoja tilaisuuksia esitellä rakenneltuja pyöriä suurelle yleisölle. Lopullisena tarkoituksena on  saada innostettua rakentelun pariin uusia harrastajia.

Petrol Circus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rakentelu antaa pyörille uuden elämän

Selvää yksittäistä suosikkitrendiä rakentelussa ei tällä hetkellä ole.

– Jos jotakin haluaa esiin nostaa, niin ensimmäisenä mieleen tulee nuorten rakentajien hienot luomukset. Toiseksi aihiot ovat usein 80-luvun alun aliarvostettuja malleja. Muuten niillä ei olisi mitään arvoa, nyt ne jatkavat elämäänsä rakentelun kautta.

Petrol Circus

Petrol Circuksessa on tänä vuonna haluttu nostaa esiin myös uusia pintakäsittelytekniikoita, kuten vesisiirtokuviointia eli water printingiä.

Åström maalailee jo kuvia seuraavasta trendistä.

– Ei olla enää kaukana siitä, että 3D-tulostus tulee mukaan osien valmistukseen. Vanhan koulukunnan edustajat näkevät sen uhkana, mutta mielestäni se on mielenkiintoinen uusi mahdollisuus.

Ergonomiapyöriä ajetaan seisaaltaan

Näyttelypyörien joukosta nousee esiin muutama erikoisuus. Kokonaan puusta rakennettu pyörä tarkkoine yksityiskohtineen kertoo tekijän kädentaidoista. Åström korostaakin, että on sama työstetäänkö muovia, metallia vai puuta, jos on taito hyppysissä niin lopputuloksella ei ole rajoja.

Petrol Circus

Näyttelyssä on useita pyöriä inkerinsuomalaiselta ”keksijältä”, joka päätyökseen suunnittelee ergonomisia työpisteitä. Siksi suurin osa hänen näyttelyyn tuomistaan ajoneuvoista on seisaaltaan ajettavia. Potkulautaa muistuttavia, etuvetoisia, moottoroituja ja caterpillarin väritykseen maalattuja ajoneuvoja on jopa vaikea luokitella ovatko ne moottoripyöriä vai jotakin muuta.

Petrol Circus

Rahapalkinnot voittajille

MP16 -näyttelyn Petrol Circuksessa  on esillä yhteensä 113 rakenneltua moottoripyörää. Ne edustavat 31 eri merkkiä. Näyttelypyörät on jaettu neljään eri luokkaan: custom, classic, street ja open. Rakentajat äänestävät näyttelyn aikana keskuudestaan parhaat ja jokaisen luokan kolme parasta palkitaan pokaalein ja rahapalkinnoin.

Petrol Circus

Åström antaa vielä lopuksi messuvieraille ohjeen miten näyttelystä saa eniten irti.

– Rakentajat pyörivät viikonlopun siellä pyöriensä ympärillä. Menkää rohkeasti vetämään hihasta ja kyselemään pyöristä.

Teksti Janne Huhtala, kuvat Antti Hentinen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat