15.1.2023

Pyöräilijän liikennesäännöt – Muista valojen käyttö polkupyörässä

Milloin pyöräilijä väistää autoilijaa ja milloin autoilija pyöräilijää. Moottori käy juttusarjassa läpi kaikki tavallisimmat pyöräilijän väistämissäännöt sekä muita pyöräilijän huomioon otettavia asioita.

Vuonna 2020 uudistunut tieliikennelaki toi mukanaan sellaisen uudistuksen, että pyöräilijän on käytettävä pyörässä valoja. Tämä kannattaa muistaa, sillä myös virkavalta on jakanut sakkoja puuttuvista pyöränvaloista.

Pyörässä valoja ei tietenkään pidetä virkavaltaa varten, vaan sen vuoksi, että se auttaa pyöräilijää myös erottumaan liikenteessä muille liikkujille. Valot on hyvä olla pyörässä myös oman turvallisuuden vuoksi, auton kanssa törmätessä pyöräilijä on myös se heikompi osapuoli.

Tieliikennelaki sanoo polkupyörän valaisimista näin:

1. Ajettaessa tieliikennelain 36 §:n 2 momentin mukaisissa olosuhteissa tulee polkupyörässä olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin. Polkupyörässä saa olla taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin. Valaisimet saavat olla sijoitettuina leveyssuunnassa polkupyörän keskilinjasta poiketen.
2. Valaisimien tulee olla vähintään 0,30 metrin ja enintään 1,30 metrin korkeudella tiestä.

Tieliikennelain 36 §:n 2 momentin mukaisilla olosuhteilla tarkoitetaan pimeää, hämärää tai muusta syystä huonoa näkyvyyttä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Valaisimen voi kiinnittää myös kypärään

Polkupyörän valot pitää olla asennettu sekä pyörän eteen että taakse, kun pyörällä ajetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan tai kun näkyvyys on sään tai muun syyn vuoksi huonontunut. Pyörässä pitää olla valkoista tai vaaleankeltaista valoa eteenpäin näyttävän valaisin ja taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin. Lain mukaan valaisimet voidaan kiinnittää myös pyörän sijaan myös kuljettajaan, esimerkiksi kypärään. Joissain kypärissä on kypärään itseensä infegroituja taakse päin punaista valoa näyttäviä valoja.

Lisäksi laki edellyttää, että pyörässä on oltava heijastimet, jotka näkyvät sekä sivulle että eteen ja taakse. Heijastimilta myös vaaditaan, että mihin ne on pyörässä sijoitettu ja millä korkeudella ne ovat. Laki sanoo, että urheilu- tai kilpakäyttöön rakennetussa, tiellä käytettävässä polkupyörässä, jonka omamassa on enintään 10 kiloa ja jossa on vähintään 12 vaihdetta, ei kuitenkaan vaadita etu-, sivu- eikä poljinheijastimia polkupyörää valoisaan aikaan ajettaessa.

Teksti: Manu Tuppurainen Lähde: Liikenneturva, Finlex Kuva: Moottorin arkisto

a:7:{i:0;s:6:"127076";i:1;s:6:"127149";i:2;s:6:"127144";i:3;s:6:"127152";i:4;s:6:"127131";i:5;s:6:"127083";i:6;s:6:"127138";}

Luetuimmat