15.4.2020

Rajat auki – Uudenmaan sulku päättyy jo tänään oikeudellisten perusteiden puuttumisen vuoksi

Uudenmaan raja

Uudenmaan maakunnan eristäminen kaikelta välttämättömältä liikenteeltä ei kestänyt loppujen lopuksi edes kahtakymmentä päivää, raja aukeaa hallituksen päätöksellä 15.4. vaikka alkuperäisen suunnitelman mukaan sulun piti kestää 19.4. asti.

Maaliskuun 28. päivä Suomessa rajoitettiin liikkumista Uudenmaan ja sitä ympäröivien maakuntien välillä. Tällöin rajoitusten kerrottiin olevan voimassa 19. huhtikuuta saakka, mutta tänään keskiviikkona 15.4. hallituksen tiedotustilaisuudessa pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi rajoitusten päättyvän jo tänään.

Rajoitustoimien rajoilla kerrotaan päättyvän valtioneuvoston kokoontumisen jälkeen, joka alkaa kello 13.

Rajoituksien tarkoituksena oli hidastaa viruksen leviämistä säädösten aikaan selkeästi muita alueita suurempana tautikeskuksena olleelta Uudeltamaalta muualle Suomeen. Nyt perusteet rajan kiinni pitämiselle eivät ole enää riittävät, kun virus on levinnyt laajemmin myös muihin maakuntiin.

– Uudenmaan maakunnan sulkeminen ei ole enää välttämätön rajoitustoimi valmiuslain edellyttämällä tavalla, pääministeri Sanna Marin kertoo.

Vaikka Uudenmaan liikkumisrajoituksille ei ole enää oikeudellisia perusteita, painottaa Marin että turhaa liikkumista tulee edelleen välttää, sillä koronavirusepidemia ei ole vielä ohi.

– Korostan kuitenkin, että sen tiedon valossa joka meillä tällä hetkellä on, Suomi ei ole vielä epidemian taitekohdassa. Sen vuoksi muita rajoitustoimia on jatkettava ja noudatettava.

– Vaikka Uudenmaan liikkumisrajoitukselle ei ole enää riittäviä oikeudellisia perusteita, hallitus suosittaa vahvasti että ihmiset kuitenkin välttäisivät kaikkea ei tarpeellista matkustamista, kuten vapaa-ajan matkustamista, myös kotimaassa. Suomeksi sanottuna, nyt ei ole oikea aika lähteä mökeille, Marin jatkaa.

Myös oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) mukaan Uudenmaan eristäminen ei ole enää välttämätön toimi, joten sille ei ole enää oikeudellisia perusteita.

– Olemme poikkeusoloissa ja hallitus on ottanut valmiuslain käyttöön. Perusoikeuksien rajoitus on kuitenkin mahdollista ainoastaan jos se on välttämätöntä, Henriksson kertaa.

Teksti: Eetu Kokkonen Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat