Liikenne | Uutinen | 1.4.2020

Tähän tilanteeseen kukaan meistä ei uskonut joutuvansa – Uudenmaan rajan ylitys käy ilman draamaa

Hallitus on tehnyt viimeisten viikkojen aikana useita liikkumista rajoittavia päätöksiä. Päätöksiin kuuluu suosituksia, kieltoja ja rajojen sulkemisia, viimeisimpänä ja varmasti vaikeimpana päätöksenä Uudenmaan rajan sulkeminen. Ylitimme rajan vaikeuksitta, ja viranomaisella riitti huumoria vielä myöhään illalla.

Jaa artikkeli

Liikkumista Uudenmaan ja sitä ympäröivien maakuntien välillä rajoitettiin 28. maaliskuuta, ja nykyisen tiedon mukaan liikkumisrajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta saakka. Rajan yli saa kuitenkin liikkua, mikäli siihen on hyvät perusteet. Koti- tai asuinpaikkakunnalle saa matkustaa aina.

Kovinkaan moni ei varmasti uskonut, että tulisi elinikänsä aikana näkemään Suomen sisäisiä rajoja, joita valvoo poliisi varusmiehien avustamina. Nyt ne kuitenkin pystytettiin kansainvälisen COVID19-pandemian vuoksi erittäin nopealla aikataululla. Poliisit valvovat liikennettä usealla kymmenellä rajanylityspaikalla.

Suositukset purevat

Tien päällä ajellessa hallituksen suositukset liikkumisen minimoimiseen näyttää purreen muutenkin. Nelostiellä välillä Pyhäjärvi–Jyväskylä samaan suuntaan liikkuvia kanssahenkilöautoilijoita on ainoastaan kahdeksan kappaletta. Tyhjillä ja sulilla teillä talvinopeusrajoitukset tuntuvat naurettavan alhaisilta, mutta niiden mukaan on pelattava.

Raskasta liikennettä on hieman enemmän. Etelää lähestyttäessä liikennemäärät luonnollisesti tihentyvät, väljää on silti. Maanantai-iltana muuta liikennettä Lahdesta etelään päin ajettaessa ei oikeastaan ole, joten pitkiä jonoja rajanylityspaikalle ei enää pääse muodostumaan aamun tavoin.

Ensimmäisenä rajanylityspaikasta ilmoitetaan ’’valmistaudu pysähtymään’’ ohjeistuksella liikennemerkissä. Hieman edempänä nopeusrajoitus alkaa laskemaan, ensin 80 kilometriin tunnissa, sitten 50:een ja lopulta 30:een. Moottoritien toinen kaista on suljettu.

Lopulta Levannon liittymän kohdalla poliisi ohjaa meidät pois moottoritieltä, raskasta liikennettä ei ohjata alas vaan ne saavat pysyä moottoritiellä, näin luultavasti pidetään logistiikka-aikataulut kunnossa.

Läpi ilman todistelua

Uusimaa raja

Maanantai-iltana ei nelostie enää ruuhkautunut rajan pysäytysten vuoksi.

Poistumisrampin päässä poliisi pysäyttää. Vakavailmeinen viranomainen kysyy asioinnin syytä, johon vastaus on kotimatka. Kysymys kotiosoitteesta yllättää, vaikka siihen on ohjeistettu varautumaan, pienen änkytyksen saattelemana osoite kuitenkin. Poliisi luottaa tässä tapauksessa kansalaisen sanaan, eikä edes henkilöllisyystodistusta tarvitse näyttää.

Ennen lupaa lähteä poliisi vielä tarkastaa kyydissä olevien henkilöiden olevan samaa perhettä, ja heittää vielä loppukevennyksen pienen virneen kera: ’’ja osoitekko on toistaiseksi sama?’’. Tämän jälkeen matka saa jatkua, lyhyestä pysäytyksestä jää huomattavasti parempi maku kuin yleensä autoillessa tapahtuvista.

Jaa artikkeli

Keskustelu