23.7.2017

Range Roverin uutukainen – mutta mikä on Velar?

Range Rover Velar

Range Rover Velar kätkee nimeensä viittauksen merkin historiaan.

Keväällä esitelty Range Rover Velar hiipii lähemmäs arkipäivää elokuisen ensiesittelynsä merkeissä. Range Rover -mallistossa Velar on osittain vastine konserniveli Jaguar F-Pacelle, asettuen jonnekin Range Rover Evoquen ja Range Rover Sportin välimaastoon. Tyylin lisäksi Velarin on tarkoitus olla Range Roverin dynaamisin ajoneuvo.

Range Rover Velar

Range Rover Velar on samalla ehkä malliston tyylikkäin, sillä siistityt linjat ovat yksinkertaisen elegantteja. Muhkeus tosin vihjaa siitä, että auto on suunniteltu pysymään pikitien tuntumassa. Merkin hengessä Velar on kuitenkin varusteltu kohtuullisella annoksella maastoajokykyä, joten keskipahojenkin kinttupolkujen pitäisi onnistua tarvittaessa. Viiden istumapaikan lisäksi tarjolla on 673 litraa tavaratilaa.

Range Rover Velar

Sisällä siistyt linjat tarkoittavat, että suurin osa keskikonsolin nappiarmeijasta on korvattu kahdella 10-tuumaisella Touch Pro Duo -kosketusnäytöllä. Kuljettajan mittaristoksi on tarjolla nykytrendien kärkinimi, eli pelkkään 12,3-tuumaiseen näyttöön perustuva virtuaalimittaristo. Lisävarustelistalta löytyvät muun muassa kuljettajan heijastusnäyttö, ilmastoidut etuistuimet sekä lasertekniikalla toimivat kaukovalot, joiden luvataan valaisevan jopa 550 metrin päähän.

Suomessa 11.–12.8. ensiesiteltävän Range Rover Velarin hinnat alkavat 78 300 eurosta, jolloin kyseessä on Velar-tason auto 180-hevosvoimaisella dieselillä. Vakiomalliston huipulla on Velar HSE 3,0-litraisella mekaanisesti ahdetulla 380 hv. V6-bensiinimoottorilla, hinnan ollessa 142 603 euroa.

Range Rover Velar

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nokkela vai käytännöllinen

Velar, mistä nimi oikein juontaa juurensa? Vastaus löytyy Range Roverin historian alkuhämäristä. Roverin kehitellessä Land Roverin tilusmaasturiversiota 1960-luvun lopulla tarvittiin koodinimi hämäämään prototyypin tarkoitusperistä, joten syntyi keksitty autovalmistaja Velar of Croydon. Itse Velar-sana puolestaan on taivutusmuoto latinan verbistä velare, kätkeä tai piilottaa. Nokkelaa!

Range Rover Velar

Brittilehti Telegraph kuitenkin arvelee, että vitsin takana on myös insinöörien laiskuus: kaikki Velarissa tarvittavat kirjaimet kun löytyivät jo valmiiksi Land Roverin tehtaan osavalikoimasta. Tällöin Velar olisi muistutus ajoista ennen brändikonsultteja, jolloin valenimi kehiteltiin käytännöllisyyden armoilla.

Range Rover Velar

Oli miten oli, on hauskempaa saada uusi malli liikkeelle hyvän taustatarinan voimin.

Lähde: Range Rover, Telegraph Kuvat: Range Rover, Lauri Ahtiainen

Luetuimmat