3.5.2020

Sähköautojen latauspaikka entistä useamman taloyhtiön kärkiaie

sähköauton palo

Sähköautojen latauspisteet ovat kerrostalo- ja rivitaloyhtiöissä yleisin lähivuosien hanke, selviää Kiinteistöliiton kahdesti vuodessa teettämästä tuoreesta Korjausrakentamisbarometristä.

Kiinteistöliitto teettää kaksi kertaa vuodessa Korjausrakentamisbarometrin. Tuore barometri paljastaa, että entistä useampi taloyhtiö aikoo satsata sähköautojen latauspaikkoihin.

Sähköautoilijoita lämmittää ja kiinnostaa tietää, että latauspisteet ovat nousseet kerrostaloissa selvästi yleisimmäksi hankkeeksi seuraavan viiden vuoden kuluessa. Latausjärjestelyn rakentaminen nousi kärkihankkeeksi myös rivitaloyhtiöissä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Joka kolmas suunnittelee

Kiinteistöliiton barometrin mukaan sähköautojen latausjärjestelmät ovat suunnitteilla jo joka kolmannessa kerrostaloyhtiössä. Barometrin rivitalovastaajista 28 prosenttia ilmoitti, että sähköautojen latauspisteet ovat työn alla alkaneella viisivuotiskaudella. Asiasta kysyttiin ensimmäisen kerran syksyllä 2017, jolloin 19 prosenttia vastaajista arveli toteuttavansa lataushankkeen seuraavan viiden vuoden kuluessa.

Sähköautojen latausmahdollisuuksien kohentamiseen osallistuu kuitenkin vielä varsin pieni osuus taloyhtiöistä: vuonna 2020 latauspisteitä aiotaan toteuttaa kerrostaloyhtiöistä 3,6 prosentissa ja rivitaloyhtiöistä 3,3 prosentissa. Molemmat lukemat ovat kuitenkin selvästi kasvaneet viime syksystä.

Taloyhtiöissä, joissa toteutetaan korjaushanke vuonna 2020, seitsemän prosenttia kertoo toteutettavan myös yhden tai useamman latauspisteen.

Korjausrakentamista tutkittu vuodesta 2009

Korjausrakentamisbarometrissa on vuodesta 2009 selvitetty asunto-osakeyhtiöiden korjausrakentamisen ja hyvän kiinteistönpitotavan toteutumista.

Tuoreeseen Korjausrakentamisbarometriin vastasi runsaat 3 300 taloyhtiönsä edustajaa, joista melkein joka toisella on kuluvana vuonna korjaushankkeen jokin vaihe menossa taloyhtiössään. Miltei joka viidennellä vastaajien yhtiöistä oli korjauksia käynnissä vastaushetkellä eli huhtikuun kahdella ensimmäisellä viikolla.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto, Jari Saarentaus Lähde: Kiinteistöliitto 

Luetuimmat