14.2.2016

Satelis 400 RS – Peugeot-skootterimalliston lippulaiva

Peugeot Satelis 400 RS

Vaikka Peugeot merkitsee monelle vain ranskalaista automerkkiä, on sama merkki hankkinut merkittävän markkina-aseman myös skoottereillaan.

Suomessa Peugeot-skoottereita on nähty jo 23 vuoden ajan. Tämänhetkinen mallisto alkaa 50-kuutioisista moposkoottereista ja jatkuu aina 400-kuutioisiin voimanpesiin asti. Erikoisuuksina mukaan mahtuvat kolmipyöräinen Metropolis 400 sekä retrohenkiset Django-mallit.

Peugeotin skootterimalliston lippulaivaksi voidaan nimetä Satelis 400, ja erityisesti sen urheilullisin RS-versio. Sen 400-kuutioinen moottorin on tehtaan valikoimista suurin. Yksisylinterisen nelitahtimoottorin luvataan olevan sekä suorituskykyinen että samalla ympäristöystävällisyydeltään täyttävän tämän päivän asiakkaiden vaatimustason.

Peugeot Satelis 400 RS

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Moottoripyörää kätevämpi kaupungissa

Etelä-Euroopassa skootterit ovat suosittuja kaupunkiajoneuvoja ja tiheään asutuissa suurkaupungeissa niillä on paljon etuja puolellaan, sekä liikenteessä että pysäköitäessä. Mutta 400-kuutioinen skootteri on ominaisuuksiltaan paljon monipuolisempi kuin pelkkä kaupunkiajoneuvo. Huipputehon lähennellessä 40 hevosvoimaa pysyy sillä moottoritienopeuksissakin muun liikenteen mukana aivan pintakaasulla. Huippunopeudeksi voidaan arvioida 140-150 kilometriä tunnissa.

Moottoripyöriin verrattuna skootterin etuna on satulan alla sijaitseva iso tavaratila. Sinne saa tarvittaessa piilotettua kypärän tai siellä voi kuljettaa ihan reilun kokoista ostoskassia. Toisena etuna erityisesti kaupunkiajossa on portaaton variaattoriveto, jonka ansiosta skootteri voittaa liikennevalolähdöissä käytännössä kaikki muut ajoneuvot. Vain reilu ranneliike kaasukahvalla, ja skootteri liikahtaa niin että muut näkyvät hetken kuluttua peileistä.

Satelis 400 RS on 1500 millin akselivälillään ja 213 kilon painollaan keskiluokan moottoripyörän kokoinen. Pienempi rengaskoko ja variaattoriveto tekevät siitä kuitenkin selvästi ketterämmän kaupunkiajoneuvon. Hidastumisesta huolehtivat edessä kaksoislevyjarrut ja takana yksi jarrulevy, jotka kaikki ovat halkaisijaltaan 240 millimetriä. Kantavuudeksi ilmoitetaan 187 kiloa, eli Satelis on suunniteltu reilusti kahdelle henkilölle.

Peugeot Satelis 400 RS

  • Moottori yksisylinterinen nelitahtimoottori
  • Iskutilavuus 399 cc
  • Teho 27,4 kW (37 hv) / 7 250 r/min
  • Vääntö 38,1 Nm / 5 500 r/min
  • Tankin tilavuus 13,5 litraa
  • Paino 213 kg
  • Hinta 8971,77 €

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: valmistaja

Luetuimmat