17.9.2017

Sisätilat puhtaaksi: Pidä huolta muoveista

muovinhoito
Pesuaine sumutetaan suoraan pestävälle pinnalle ja helpointa on laimentaa pesuaineliuos sumutinpulloon.

Autonhoito ei ole pelkkää ulkopintaa: sisustan muoviset pinnat pääsevät rumaan kuntoon lian pinttyessä kiinni tai auringon haalistaessa niitä.

Auton sisätilojen muovipinnat likaantuvat tahroista ajan kanssa. Hyvin suojatuilta pinnoilta tahrat irtoavat vielä varsin helposti. Tällöin saattavat riittää aiemman autonhoitojuttumme vinkit pölyjen pyyhkimiseen. Kauemmin pintoihin pinttyneet tahrat eivät pyyhkäisemällä enää irtoa. Toisinaan kuollut ihosolukko kertyy ällöttäviksi paksuiksi kerroksiksi, joista rasva tekee pahimmassa tapauksessa vielä tahmeita. Muovinhoito tarvitsee oikeat aineet ja otteet.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pinnat puhtaaksi

Jos kojelautaan tai muihin sisätilan muovipintoihin on jo ehtinyt pinttymään jotain kiinni, tarvitaan hieman pölyjen pyyhkimistä järeämpiä keinoja. Erinomainen puhdistusmenetelmä on sumuttaa pesuainetta kohteeseen ja irrottaa lika hellävaraisesti pensselin tai pehmeän harjan avulla.

muovinhoito
Pinttynyt lika tekee autosta inhottavan ympäristön viettää aikaa.

Puhdistukseen on suositeltavaa käyttää bioliuotinpesuainetta tai yleispuhdistusainetta. Jälkimmäisestä käytetään puhekielessä myös englanninkielistä lyhennettä APC (all purpose cleaner). Molemmat on syytä laimentaa valmistajan ohjeiden mukaisesti, mutta usein puhutaan noin 1:20 seoksesta. Tämä tarkoittaa yhtä osaa pesuainetta ja kahtakymmentä osaa vettä.

muovinhoito
Lika irtoaa tehokkaimmin mekaanisen kosketuksen avulla. Tässä käyttöön on valittu hellävarainen pehmeäharjaksinen harja.

Pesuainejäämät tulee huuhdella pois pinnoilta ennen kuin ne ehtivät kuivumaan. Tätä varten mikrokuituliina kastellaan puhtaassa vedessä ja rutistetaan mahdollisimman kuivaksi. Liinan tulisi tuntua korkeintaan nihkeältä, eikä suinkaan valua vettä. Näin esivalmistellulla mikrokuituliinalla pyyhitään pesty kohde pesuainejäämistä.

Mikrokuituliinasta voi taitella useampaan kertaan puhdasta puolta esille. Liinan huuhteluun tarvitaan vesiastia. Mikrokuituliinaa puhdistetaan vesiastiassa tasaisin väliajoin, kuitenkin muistaen aina rutistaa liina mahdollisimman kuivaksi. Pinta kannattaa kuivata mahdollisimman kuivaksi mikrokuituliinalla tasaisen lopputuloksen varmistamiseksi.

Samettinen suojaus

Sisustalle tarkoitettu pikakiilloke (englanniksi interior quick detailer) on nopein ratkaisu pintojen suojaamiseen puhdistuksen jälkeen. Se soveltuu myös pölyjen pyyhkimiseen usein vieläpä tuoksuen hyvälle. Sisustan pikakiillokkeen jättämä suoja on kuitenkin varsin lyhytkestoinen, eikä se tummenna merkittävästi mahdollisesti haalistuneita muoveja.

muovinhoito
Muovinhoitoaineiden levittämiseen voi käyttää esimerkiksi vaahtomuovilevitintä tai sienestä sopivaan kokoon leikattua palaa.

Pidempiaikaista suojaa etsivä löytää muovinhoitotuotteita. Tavallisesti nämä levitetään vaahtomuovilevittimellä pintaan. Osa tuotteista vaatii ainejäämien jälkipyyhinnän hetken levityksen jälkeen esimerkiksi mikrokuituliinalla.

muovinhoito
Sisätilojen muovien hoitaminen vaikuttaa merkittävästi muovipintojen ulkonäköön. Yläosaan on levitetty suoja-aine ja alaosa on käsittelemättä.

Muovinhoitoaineita on erikseen sisätiloihin ja ulkopinnoille. Ulkopintojen tuotteet kestävät usein paremmin, mutta saattavat jättää pinnat liukkaaksi tai jopa kiiltäviksi. Sisätiloihin kannattaa etsiä tuote, joka jättää pinnan alkuperäisen näköiseksi ja tuntuiseksi. Liukkaus ja kiilto ovat epämiellyttäviä ominaisuuksia auton sisustassa.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Luetuimmat