30.7.2017

Sitges: upea kylä Barcelonan kupeessa

Sitges: upea kylä Barcelonan kupeessa

Viehättävät kadut, kauniit rannat sekä loistava ruoka houkuttelevat kävijää hektisestä Barcelonasta Sitgesin rauhaan. Ohjelmaa ja tekemistä löytyy myös Sitgesistä, mutta tunnelma on lupsakampi.

Noin 40 kilometriä Barcelonasta, rantaa pitkin, lounaaseen sijaitsee Sitgesin viehättävä kylä. Heinäkuussa lämmintä riittää noin 30 celsiusasteen verran ja säät suosivat muutenkin näitä alueita. Heinäkuun pahimmasta lomasesongista huolimatta Sitgesistä löytyy tarvittaessa aina rauhallinen nurkkakahvila yhdeltä sen kauniista kujista.

Sitges upea kylä
Junarata kuljettaa matkaajan lentokentän ja Sitgesin tai Barcelonan ja Sitgesin välillä selvästi alle tunnissa.

Sitgesin keskusta ei ole valtava, joten kaikki on kävelymatkan etäisyydellä. Rannalta kaupungin kujille ja takaisin kävelee muutamassa minuutissa. Moni hotelli osuu tuolle välille, joten yösijassa voi käydä suihkussa tai vaatteita vaihtamassa matkan varrella. Sitgesistä on myös kätevä junayhteys Barcelonaan, joten molemmissa kohteissa voi, ja kannattaa, vierailla saman loman aikana.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rantaleijona

Sitges upea kylä
Sitges on kaikesta muusta tarjonnasta huolimatta ensisijaisesti rantalomakohde. Sen useat rannat tarjoavat jokaiselle jotakin ja ruuhkaa on hieman Barcelonaa vähemmän.

Sitges on kaikesta huolimatta kuitenkin rantalomakohde. Rantapromenadin palmurivin takaa löytyvillä kauniilla rannoilla on tavallisesti paremmin tilaa kuin Barcelonan vastaavilla. Useat peräkkäiset rannat on jaettu aallonmurtajilla osiin, jotka alkavat kaupungin itäisimmästä Platja Sant Sebastiásta. Sen ja muiden rantojen välissä on kirkko (Iglesia de San Bartolomé y Santa Tecla), joka sijaitsee upealla paikalla rantakallioilla.

Sitges upea kylä
Kaupunki tarjoaa myös useita erilaisia mahdollisuuksia vesilajien harrastamiseen.

Rannan toisilla alueilla on enemmän perheitä, seksuaalivähemmistöt suosivat tiettyjä osioita ja kaupungista löytyy myös muutama nudistiranta. Mitään kieltoja tai rajoituksia keskustan rannoilla ei ole. Sitges on ollut jo vuosia seksuaalivähemmistöjen suosiossa ja sitä juhlistava kulkue järjestetään tavallisesti kesäkuun alkupuolella.

Bacardi ja ruoka

Sitgesin kaupunki on myös Facundo Bacardin synnyinsija. Hän seurasi veljiään Santiago de Cuban kaupunkiin Kuubaan 16-vuotiaana. Monen mutkan kautta hän aloitti vuonna 1862 uudenlaisen premium-tuotteen, Bacardi-rommin, valmistuksen ja itse asiassa Bacardi Carta Blanca valmistetaan edelleen samalla reseptillä.

Sitges upea kylä
Casa Bacardi Sitges kuuluu kylän tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Se on kunnianosoitus kaupungille, josta yrityksen perustaja Facundo Bacardi on kotoisin.

Tästä syystä Sitgesin kaupungista löytyy yrityksen juuria kunnioittava Casa Bacardi Sitges. Rakennus on ulkopuoleltakin nähtävyys, mutta päivittäiset kierrokset sopivat vierailijalle. Käynti kustantaa 9 euroa, jolle saa hyvin vastinetta opastetun kierroksen, rommin eri tisleiden maistamisen ja oman cocktailin valmistamisen muodossa. Kierros on suositeltavaa varata etukäteen, sillä ne ovat varsin suosittuja.

Sitgesin kaupunki tarjoilee myös loistavaa ruokaa. Hintataso on erityisesti rantakadulla jopa hieman Barcelonaa kovempi. Verkosta saa kuitenkin erinomaisia vinkkejä ruokapaikkojen suhteen ja lyhyt kävely rantakadulta sisämaahan laskee hintoja. Samalla laatu usein paranee. Alueen erikoisuuksiin kuuluvat kala- ja äyriäisruoat ja myös erilaisia tapas- ja pintxo-ravintoloita on Sitgesissä useita.

Sitges upea kylä
Sitges on täynnä pieniä kapeita kujia, ja lähes jokaisen mutkan takaa paljastuu jotain uutta mielenkiintoista.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Luetuimmat