7.8.2020

Suomen ensimmäinen Drive In -lentonäytös viihdyttää Vesivehmaalla – tilaa 45 neliömetriä per henkilö

Drive in on Suomessa tuttu käsite lähinnä hampurilaisbaareista, kun esimerkiksi Yhdysvalloissa tällainen tapahtumamuoto on hyvinkin suosittua. Drive in -lentonäytös on kuitenkin maailmankin mitassa harvinaisuus.

Ilmailumuseoyhdistys ry järjestää yhteistyökumppaneineen Suomen ensimmäisen drive-in-lentonäytöksen Asikkalan Vesivehmaan lentokentällä 15.8.2020. Ajatus on juuri sellainen kuin miltä se kuulostaa, eli lentonäytökseen saavutaan omalla kulkupelillä ja tapahtumia seurataan koko päivä sen luota, sopivalla turvaetäisyydellä muihin näin tekeviin. Tämä kuulostaa toki niin ikään helpolta ja vaivattomalta, mutta se palvelee hyvin myös esimerkiksi liikuntarajoitteisia ja pienten lasten kanssa liikkuvia.

Tapahtumaan voi osallistua henkilöauton lisäksi vaikkapa millä tahansa kaksipyöräisellä tai asuntoautolla, myös asuntovaunuyhdistelmän vetäminen paikalle on sallittua, kuten omalla lentokoneella saapuminen. Pyöräillen, linja-autolla tai kävellen saapuville on alueelle varattu istumapaikkoja. Lentokenttäalue on laaja, sillä odotusten mukaiselle 4 000 katsojalle pitäisi olla tilaa ruhtinaalliset 45 neliömetriä per henkilö.

Suomen ensimmäinen Drive In -lentonäytös
Näytöksessä nähdään mm. Ilmavoimien sodanajan koulukoneena kunnostautunut VL Viima II.

Tapahtuma on katsojille ilmainen, mutta parkista veloitetaan 15 euroa per auto. Käynti tulee siis sitä edullisemmaksi mitä enemmän ajoneuvossa on matkustajia.

Selostukset järjestetään Järviradion kautta taajuudella 107,9 MHz. Omia retkituoleja kannattaa hyödyntää, mikäli ei saavu avoautolla. Myös auringolta suojautuminen on tärkeää, sillä tämä helottaa kentälle koko päivän. Tapahtuma-alueelle pyritään järjestämään liikkuvia ruoka- ja juomapisteitä, jolloin oman ajoneuvon luota ei tarvitse poistua.

Näytöspäiväksi on varattu lauantai 15.8., mutta mikäli sää estää lentämisen tuona päivänä, on kenttä käytössä vielä varapäivänä sunnuntaina 16.8. Tapahtuma kestää kello 12:sta 16:een. Siitä varsinaista lentonäytöstä on kaksi tuntia, kello 13-15.

Vesivehmaan lentokenttä sijaitsee tien 313 – Aku Ankan suosikkitien – varressa osoitteessa lentotie 89, 17130 Vesivehmaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suosikkikattaus

Suomen ensimmäinen Drive In -lentonäytös

Näytöksen esiintyjäkattauksessa näkyy vahvasti ilmailuhistoria-teema. Siitä pitävät huolen Suomen ainoa lentokuntoinen, esittelyjä kaipaamaton Douglas DC-3 OH-LCH, sodanaikainen suomalaisvalmisteinen VL Viima II -koulutuskone sekä taitolentoryhmä Arctic Eagles ketterillä kaksitasoillaan.

Modernimman kaluston suorituskykyä näyttävät muun muassa Maavoimien muskelimainen kuljetushelikopteri NH90 sekä Ilmavoimien BAe Hawk -suihkuharjoitushävittäjä. Niin ikään erityyppisiä koulukoneita esiintyy useita. Valtavan kovia ääniä ei tule, mutta perheen pienimpien kuuloa on silti hyvä suojata.

80 vuotta lentotoimintaa

Vesivehmaan lentokenttä täytti 80 vuotta 28.5.2020. Samaan aikaan vuonna 1940 vielä keskeneräiselle lentokentälle laskeutui Ilmavoimien esikunnan Fieseler Fi 156 Storch -yhteyskone ST-113 ohjaajanaan luutnantti Oskari Haaki.

Matkustajana oli Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Jarl Lundqvist. Jatkosodan aikana kentältä operoivat muun muassa sodan iskuvoimaisimmat Brewster Model 239 -hävittäjät Lentolaivue 24:stä. Sittemmin Lahti-Vesivehmaa (EFLA) on toiminut vilkkaana koulutus- ja harrastekenttänä sekä varastona.

Suomen ensimmäinen Drive In -lentonäytös

Kentän laidalta, sodanaikaisesta huoltohangaarista löytyy Lahden Ilmasillan ylläpitämä Päijät-Hämeen ilmailumuseo, jonka maailmanharvinaisuuksia saavutaan katsomaan vuosittain jopa muilta mantereilta. Museo on auki kesäviikonloppuisin kello 11 – 17. Pääsymaksu on 5 euroa henkilöltä, alle 15-vuotiaat pääsevät aikuisen seurassa ilmaiseksi.

Teksti: Benjamin Helander Kuvat: Aake Kinnunen, Rich Cooper, Benjamin Helander

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat