5.9.2016

Taittuuko taantuma? Ensirekisteröinnit kasvussa

Porsche 718 Boxster S

Ensirekisteröinnit kasvavat läpi autoalan. Edellisvuoteen verrattuna kehityssuunta on suotuisa henkilöautojen ohella henkilö- ja tavarankuljetuspuolella.

Elokuussa rekisteröitiin 9 196 uutta henkilöautoa, mikä on 9,5 prosenttia enemmän kuin viime vuoden elokuussa. Tuoreiden tilastojen valossa ensirekisteröinnit ovat kasvussa autoalalla. Kasvua kertynee edellisvuotta enemmän läpi toimialan. Tällä hetkellä vuoteen 2015 verrattaessa edellä ollaan henkilöautojen lisäksi myös tavara-autojen, linja-autojen ja kuorma-autojen osalta.

Vuoden alusta lukien henkilöautoja on ensirekisteröity 83 007 kappaletta, mikä on 11,8 prosenttia enemmän kuin viime vuonna tammi – elokuussa.

Pakettiautoja ensirekisteröitiin elokuussa 1 311 kappaletta, mikä on 37,4 prosenttia enemmän kuin viime vuoden elokuussa. Tammi–elokuussa uusia pakettiautoja on rekisteröity 8 777 kappaletta ja kasvua viime vuoteen on kertynyt 16,6 prosenttia.

Ensirekisteröinti

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuljetusbarometrin perusteella parempi vuosi

Elokuussa rekisteröitiin 267 uutta kuorma-autoa, mikä on 14,1 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Tammi – elokuussa uusia kuorma-autoja on ensirekisteröity 2 214 ja viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna rekisteröintimäärä on kasvanut 23,1 prosenttia. Vuoden alusta lukien raskaita, yli 16-tonnisia kuorma-autoja on rekisteröity 1 743 ja niiden osuus kaikista kuorma-autojen rekisteröinneistä on 79 prosenttia.

Kuorma- ja pakettiautojen ensirekisteröintien määrä on viime vuosina ollut kasvussa 2010-luvun alun talouslaman jälkeen.1

SKAL:n kesäkuisen kuljetusbarometrin perusteella kulunut vuosi on ollut ennustettua parempi kuljetusyrityksille ja investointien määrä on kasvanut. Pakettiautojen kysyntää siivittävät rakennusalan kasvava kysyntä ja pienyritysten tarve autokaluston uudistamiseen.

Linja-autoja rekisteröitiin elokuussa 197 kappaletta. Vuoden alusta lukien linja-autoja on rekisteröity 428 kappaletta ja viime vuoteen verrattuna määrä on kasvanut 11,2 prosenttia.

Pienten kuorma-autojen tilalle suuria pakettiautoja

Pienissä tavara-autoissa on tapahtunut selvää siirtymää kuorma-autoluokasta pakettiautoluokkaan.

Pienten 3,5–6 tonnin kuorma-autojen määrä on vähentynyt ja vastaavasti suurten 3,2–3,5 tonnin pakettiautojen määrä on kasvanut. Muun muassa kuorma-auton kuljettamisen ammattipätevyysvaatimuksien kiristäminen on siirtänyt pienikokoisten 3,5 tonnin kokoluokan autojen kysyntää pakettiautojen puolelle.

Pakettiautojen kokonaismassa on kasvanut vuodesta 2010 keskimäärin 240 kg:lla ja pituus keskimäärin 20,3 senttimetrillä.

Vaikka pakettiautojen koko on kasvanut, uusien pakettiautojen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt kilometriä kohti (g/km) ovat pienentyneet vuoden 2010 noin 208 grammasta 171 grammaan. Päästöjä ovat vähentäneet ajoneuvotekniikan kehitys sekä pakettiautojen auto- ja ajoneuvoveron porrastaminen hiilidioksidipäästöjen määrään vuosien 2008 ja 2011 veromuutoksissa.

Kuorma-autojen ensirekisteröintien määrä kasvaa

Kuorma-autoista suurin osa on kooltaan yli 16 tonnin kuorma-autoja, joiden ensirekisteröintien määrä on kasvanut jo lähes samalle tasolle kuin 2010-luvulla keskimäärin. Vuosina 2000–2009 ensirekisteröitiin keskimäärin 2 600 yli 16 tonnin kuorma-autoa vuosittain, kun viime vuonna päädyttiin noin 2 100 kuorma-autoon. Tänä vuonna yli 16 tonnin kuorma-autoja on arvioitu rekisteröitävän lähes 2 500.

Lähde ja kuvitus: Autoalan tiedotuskeskus Valokuva: Lauri Ahtiainen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat