13.6.2023

Tältä näyttää Honda Monkey 108 litran polttoainesäiliöllä – jopa 7000 kilometriä tankillisella!

Italialaisyritys Acerbis on valmistanut Honda Monkeyn ympärille 108-litraisen polttoainesäiliön, ja tarkoituksena on päästä Italiasta Norjan Nordkappiin yhdellä tankillisella.

Offroad-moottoripyöriin erilaisia muoviosia ja isompia polttoainesäiliöitä valmistava Acerbis juhlii tänä vuonna 50-vuotispäiviään, ja aikoo tehdä sen tavalla joka takuulla muistetaan ja jää historiankirjoihin. Ja jos hurja suunnitelma toteutuu, niin historiankirjojen lisäksi tempulla päästään myös Guinnesin ennätystenkirjaan.

Toimitusjohtaja Guido Acerbis ja yrityksen perustaja Franco Acerbis

Honda Monkey 125:n tankki on alunperin tilavuudeltaan 5,6 litraa ja pyörän massa tankattuna 104 kilogrammaa. Valmistajan ilmoittama kulutus ajonopeudesta riippuen on 1,5-2,5 litraa sadalla, jolloin toimintamatka tankillisella on 220-370 kilometriä.

Alumiinimuotti tankin tekemiseksi

Jos kulutuslukema 108-litraisen tankin kanssa pysyisi samassa haarukassa, niin toimintamatkaksi tulisi huikeat 4300-7200 kilometriä. Käytännössä kulutus tulee nousemaan valmistajan ilmoituksesta, sillä Monkeyn massa lähes kaksinkertaistuu suuremman polttoainekuorman ja ison tankin tuoman lisämassan takia.

Vaikka kulutus kasvaakin tehtaan ilmoittamasta, niin tavoitteena oleva ajosuoritus tankkaamatta Acerbiksen pääkonttorilta Italian Albinosta Norjan pohjoiskärkeen Nordkappiin on silti saavutettavissa, sillä googlemapsin mukaan matkan pituus suorinta reittiä pitkin on 3862 kilometriä. Yksi tankillinen riittää, mikäli kulutus jää alle 2,8 litran sadalla kilometrillä.

Ajosuorituksen on tarkoitus alkaa kesäkuun puolivälissä, ja Hondan satulassa matkalla nähdään kolme vuorotellen ajavaa kuljettajaa. Reitti kulkee Italiasta Itävallan, Saksan, Tanskan, Ruotsin ja Suomen kautta Norjaan.

Pyörä on tekniikaltaan muuten vakio, mutta äänenvaimennin on siirretty kulkemaan alakautta ja oletettavasti myös jousitukseen on tehty muutoksia kantamaan lisääntynyt massa.

Acerbis ilmoittaa suunnittelevansa 108-litraisen XXL-tankin ottamista sarjatuotantoon. Arviohinta on noin 1000 euroa.

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Acerbis

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat