8.4.2018

Tiedätkö, saatko pestä auton omalla pihalla?

Autonhoidon sanasto

Auton peseminen ulkona ei ole jokamiehenoikeus.

Ympäristömääräykset säätelevät missä ja miten auton saa pestä. Mutta moniko autoilija oikeasti tietää määräykset – tai noudattaa niitä?

– Tarkat pesusäännöt eivät ole valtakunnallisia, vaan kaupunkikohtaisia, Suomen ympäristökeskus ryhmäpäällikkö Jyrki Laitinen kertoo.

Laitinen kiittelee esimerkiksi Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen pesuohjeistusta kattavaksi ja päteväksi. Helsingissä toistuva tai ammattimainen pesu on sallittu ainoastaan tähän tarkoitukseen rakennetulla pesupaikalla, josta jätevedet johdetaan hiekan- ja öljynerotuskaivon kautta jätevesiviemäriin. Toistuvalla pesulla tarkoitetaan säännöllistä auton pesua esimerkiksi kerran viikossa.

– Auton peseminen ulkona ei siis ole jokamiehenoikeus, jota ei suitsisi mikään rajoitus, Laitinen muistuttaa.

Sallittuja pesupaikkoja on muun muassa huoltoasemilla ja pysäköintihalleissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Liuotinpesuaineiden käyttö kielletty

Mikäli pesu on satunnaista, vaikkapa kerran kuukaudessa, pesuvedet voidaan imeyttää maahan omalla alueella edellyttäen, ettei siitä aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa.

Liuotinpesuaineiden käyttö on kiellettyä.

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ohjeiden mukaan pesuvesiä ei saa johtaa pihan tai kadun sadevesiviemäriin, sillä sitä kautta ne päätyvät yleensä lähimpään ojaan tai puroon.

Kadulla peseminen kiellettyä

Yleisellä alueella, kuten kadulla, tiellä tai puistossa, autojen pesu on kiellettyä.

Ohjeet muistuttavat, että myös taloyhtiöiden alueella peseminen on yleensä kielletty. Taloyhtiö saattaa hyväksyä pesemisen, mikäli pesussa käytetään biohajoavia aineita. Asiasta päättää taloyhtiön hallitus. Jos pesu sallitaan, se tulee tehdä ympäristönsuojelumääräysten mukaisesti eli jätevesiä ei saa joutua sadevesiviemäriin.

– Helsingin ohjeet ovat pätevät, mutta on varmasti heitäkin jotka eivät niistä ohjeista tiedä tai välitä, Laitinen epäilee.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat