29.3.2016

Toyota bB – Postilaatikkoa muistuttava drifteri

Toyota bB Drifter

Toyota bB:stä ei ole ennen tehty pro-luokan drifting kilpa-autoa. Se on hyvä syy rakentaa sellainen.

Jos pipo on tiukalla tai autoissa suurin kiinnostuksen kohde hiilidioksidipäästöt, niin tämä artikkeli kannattaa jättää lukematta.

Raumalainen Ville Hietaniemi halusi tehdä pro-luokan drifting kilpurin, joka olisi jotain täysin päinvastaista kuin ne kaikki toinen toistaan matalammat Nissan Skylinet, BMW E36:t ja Toyota Suprat. Viitteitä auton ulkomuodosta antaa rakennusprojektin nimi, Project DriftBox. Sopiva aihio löytyi suhteellisen läheltä, Japanista. Syksyllä 2014 Suomeen saapunut 10-vuotias Toyota bB tuskin osasi aavistaa, minkälainen tulevaisuus sitä odottaisi. Pääsiäisen 2016 Hietaniemen bB  vietti Helsingin Messukeskuksen Tuning Car Show -näyttelyssä sekä sisäisesti että ulkoisesti täysin uudistuneena. Puolentoista vuoden aikana bB oli suolistettu ja rakennettu sataprosenttisesti uuteen uskoon. Osittain pariinkin kertaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Edestä taakse ja oikealta vasemmalle

Toyota bB Drifter

Etuvetoinen Toyota Yariksen pohjalevylle rakennettu bB ei ole se yksinkertaisin lähtökohta drifterin rakentamiselle. Auto muutettiin takavetoiseksi ja siihen vaihdettiin Toyota Supran 2JZ-GTE VVT-i -moottori sekä Nissan Skyline R34:n taka-akselisto. Japanin version oikeanpuoleinen ohjaus muutettiin vasemmalle puolelle ja eturenkaat piti saada kääntymään vähintään 60 astetta. Käytännössä muutokset tarkoittivat koko auton silpomista ja uudelleen rakentamista.

Tulokset palkitsevat

Kesällä 2015 saatiin jo tuloksia aikaiseksi: kaksi rikkinäistä vaihdelaatikkoa, räjähtänyt kytkin ja kardaani sekä pari vetoakselia. Oltiin siis oikealla tiellä, joten ei muuta kuin ”moor gääs”.

Toyota bB Drifter

Ison ja pienen ahtimen yhdistelmän kokeilun jälkeen päätettiin siirtyä kahden Master Power R545 -ahtimen tekniikkaan. Dynon viisari pysähtyi lukemiin 570 hevosvoimaa ja 770 newtonmetriä. Niillä Sarviksen postilaatikkoa muistuttavan kirkkaanpunaisen bB:n pitäisi liikkua sopivasti.

Toyota bB Drifter

Ja liikkuuhan se. Ja herättää lisäksi huomiota, sillä korkea ja kulmikas kori muodostaa komean vastakohdan stereotyyppisille matalille drifting-autoille.

Project DriftBox Toyota bB tositoimissa:

Project DriftBoxin kotisivut:

https://nukka.fi/ProjectdriftBox/

Facebookissa projektia voi seurata:

https://facebook.com/projectdriftbox/?fref=ts

Drifting lyhyesti (lähde: AKK):

Driftingissä haetaan kuljettajaa, joka pystyy kuljettamaan autonsa maksimaalisella nopeudella oikeata ajolinjaa pitkin, pitämällä autonsa koko arvostelualueen matkalla maksimaalisen suuressa luistokulmassa.

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala, video: Project driftBox

Luetuimmat