2.5.2023

Turkish Airlines kuljetti historiansa 1 000 000 000. matkustajan – arvio toisen miljardin täyttymisestä kertoo lentoliikenteen hurjasta kasvusta

Turkish Airlinesilta vei 90 vuotta kuljettaa miljardi matkustajaa, mutta kahden miljardin odotetaan täyttyvän ennen kuin yhtiö ehtii täyttää 100.

Turkin kansallinen lentoyhtiö kuljetti omien tilastojensa mukaan miljardinnen (1 000 000 000.) matkustajansa torstaina 25.4.2023. Tämä ainutlaatuinen kunnia osui Mustafa-nimisen miehen kohdalle, joka matkusti pienen tyttärensä kanssa Istanbulista taannoisen voimakkaan maanjäristyksen runtelemalle alueelle, Adıyamaniin, Kaakkois-Turkkiin.

Saapuessaan Istanbulin lentoasemalle häntä oli vastassa tervetuloseremonia sekä jättimäinen sekki, arvoltaan 1 000 000 (miljoona) Turkish Airlinesin Miles&Smiles -lentopistettä. Tällä potilla luvassa on arviolta tusinoittain ilmaisia kotimaanlentoja, toistakymmentä ilmaista kaukolentoa tai x-määrä ilmaisia lentoja ykkösluokassa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Eksponentiaalinen kasvu

Turkish Airlinesin saavutus sekä siihen linkittyvä arvio seuraavasta merkittävästä välietapista, toisesta miljardista, kertoo kaupallisen lentoliikenteen kasvusta paitsi tietysti turkkilaisyhtiön itsensä, myös koko maailman osalta.

Turkish Airlines perustettiin vuonna 1933, ja sillä oli tuolloin käytössään vaivaiset viisi konetta ja muutama lentoreitti. Yhtiöltä kesti 70 vuotta kymmenkertaistaa laivastonsa, sillä vuonna 2003 se vastaanotti 60. lentokoneensa. Siitä vain kolmen vuoden kuluttua koneita oli laivastossa jo 100 kappaletta. Tänä vuonna Turkish Airlines vastaanotti 400. lentokoneyksilönsä, ja kymmenen vuoden kuluttua yhtiöllä on tavoitteenaan 800 koneen laivasto.

Viimeisten 20 vuoden aikana Turkish Airlines on noussut myös muilla mittareilla kuin laivaston koolla, nimittäin matkustajamäärillä sekä reittikattavuudella. On selvää, että merkittävin osa miljardista matkustajasta on saavutettu nimenomaan viimeisten 20 vuoden aikana.

Turkish Airlines on jo nyt maailman suurin lentoyhtiö nimenomaan reittien määrällä mitattuna. Se palvelee huimia 342 kohdetta ympäri maailman. Yhtiön tavoite on nostaa reittien määrä vuoteen 2033 mennessä 400:aan, ja lisätä verkostoon viimeinenkin asuttu manner, Australia. Samalla vuotuisten matkustajamäärien odotetaan kasvavan nykyisestä 85 miljoonasta 170 miljoonaan juuri vuoteen 2033 mennessä. Tämä tavoite vaatii keskimäärin seitsemän prosentin vuosittaista kasvua.

Helsinki-Vantaalle Turkish Airlines operoi päivittäin.

Mikäli kaikki menee odotetusti, Turkish Airlines odottaa kuljettavansa 2 000 000 000. matkustajansa vuonna 2031, siis kahdeksan vuoden päästä. Sanonta "ensimmäinen miljoona on vaikein saavuttaa" sopii tähän hyvin, sillä siinä missä ensimmäiseen miljardiin kului 90 vuotta, toisen odotetaan ottavan siis vain kahdeksan vuotta.

Lähteet: Turkish Airlines, Simple Flying, Trade News Arabia Teksti ja kuvat: Benjamin Helander

Luetuimmat