15.1.2016

Turvallisimmat lentoyhtiöt: Qantas paras, Finnair kärkijoukossa

Airbus350 lentokone

Qantas nousi kolmannen kerran kärkeen.

Arvostettu kokeneiden ilmailuasiantuntijoiden ja journalistien kokoama www.airlineratings.com -verkkosivusto on vertaillut 407 eri lentoyhtiön turvallisuutta useasta eri näkökulmasta. Lentoyhtiöistä 148 on saanut täyden seitsemän tähden arvosanan, mutta lähes 50 on saanut vain kolme tähteä tai vähemmän. Niitä yhtiöitä lentomatkailijan kannattaa välttää.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Qantas jälleen ykkönen

Tuorein tulos on suomalaisittain mairitteleva, sillä Finnair on kärkijoukossa. Parhaaksi nousi australialainen Qantas – kolmannen kerran peräkkäin. Sille ei ole sattunut yhtään kuolemaan johtanutta onnettomuutta vuoden 1951 jälkeen.

Muut 19 turvallisinta lentoyhtiötä aakkosjärjestyksessä: Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airlines, American Airlines, Cathay Pacific Airlines, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Havaiian Airlines, Japan Airlines, KLM, Lufthansa, SAS Scandinavian Airline System, Singapore Airlines, Swiss, United Airlines, Virgin Atlantic ja Virgin Australia.

Mukana myös halpalentoyhtiöt

Verkkosivusto listasi myös kymmenen turvallisinta halpalentoyhtiötä. Lentoyhtiöt aakkosjärjestyksessä: Aer Lingus, Flybe, HK Express, Jetblue, Jetstar Australia, Thomas Cook, TUI Fly, Virgin Virgin America, Volaris ja Westjet.

Hyvästä turvallisuustilastosta huolimatta isot halpalentoyhtiöt Easyjet, Norwegian ja Ryanair eivät yllä kärkeen, koska niiltä puuttuu niin sanottu IOSA-auditointi. Auditointi on kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATAn (International Air Transport Association) joka toinen vuosi tekemä tarkastus.

Huonoimmille vain yksi tähti

Verkkosivusto soi 10 huonoimmalle lentoyhtiölle vain yhden tähden. Niiden yhtiöiden kotimaa on Indonesia, Nepal ja Surinam.

Huonoimmat yhtiöt aakkosjärjestyksessä: Batik Air, Kal Star Aviation, Lion Air, Nepal Airlines, Sriwijaya Air, Nam Air, Tara Air, Trans Nusa, Wings Air ja Xpress Air.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Klikkaa ennen eksoottista lentomatkaa

Kesäkuussa 2013 perustettu www.airlineratings.com -verkkosivusto on hyvä tarkistuslista matkaa suunnittelevalle etenkin silloin jos on menossa johonkin eksoottiseen kohteeseen paikallislennolla. Listalta voi tarkistaa, ovatko edes lentoyhtiön perusasiat kunnossa.

Klikkaamalla lentoyhtiön nimeä saa turvallisuuden lisäksi runsaasti tietoa myös mukavuudesta ja palvelutasosta.

Lentäminen ennätyksellisen vilkasta

Lentomatkustajien määrä nousi uuteen ennätykseen: Vuonna 2015 kaupallisessa lentoliikenteessä matkusti yli 3,6 miljardia matkustajaa yli 34 miljoonalla lennolla. Se tarkoittaa lähes 10 miljoonaa lentomatkustajaa päivässä.

Turvallisuus oli tilastollisesti hyvällä tolalla – kahdesta isosta onnettomuudesta huolimatta. Vuonna 2015 kuolemaan johtavia onnettomuuksia oli kaupallisessa lentoliikenteessä kaikkiaan 16, ennätysvähän, joista matkustajakoneille seitsemän (14-paikkaiset ja sitä suuremmat matkustajakoneet). Meneh­ty­neitä oli kaik­ki­aan 560, mukaan lukien Germanwings-itsemurhalento ja pommin pudottama Metrojet-yhtiön kone.

Vertailun vuoksi, 50 vuotta sitten (vuonna 1965) lento-onnettomuuksia tapahtui 87 ja niissä menehtyi 1 597 ihmistä. Vuonna 1965 lentomatkustajien määrä oli 141 miljoonaa, vajaa viisi prosenttia vuoden 2015 matkustajamäärästä.

Tilastot eivät kerro kaikkea

Lentoyhtiön turvallisuuskulttuuri, henkilöstön koulutus sekä lentokaluston laatu ja huolto ovat keskeisiä asioita turvallisuudessa.

Turvallisuuteen vaikuttavat myös monet muut tekijät: esimerkiksi raportointikulttuurin avoimuus, ulkoistettujen toimintojen laatu (esimerkiksi huollot ja korjaukset), viranomaisvalvonnan ja lennonvarmistuksen taso, lentoasemien toiminnan taso ja infrastruktuuri, maapalvelut ja ympäristö, turvatarkastusten perusteellisuus, sää, maasto, ja monet muut tekijät.

Menneisyys ei ole tae tulevaisuudesta: ilmailuturvallisuus ei ole pysyvä tila. Turvallisuuslupaus täytyy lunastaa joka päivä joka lennolla uudestaan.

Teksti: Timo Turkula

www.airlineratings.com/news/630/who-are-the-worlds-safest-airlines-for-2016

www.airlineratings.com/ratings/24/finnair

www.airlineratings.com/safety_rating_per_airline.php

Päivitetty 18.01 klo 10:20: Lukemia tarkistettu tilastojen päivittymisen vuoksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat