22.9.2021

Vakuuttamattomien autojen vahingot kasvussa

nopeusrajoitus

Vakuutuksensa laistavat autoilijat käyvät kaikkien rehellisten autoilijoiden kukkarolla.

Vakuuttamattomille autoille sattuu yhä enemmän vahinkoja.

Liikennevakuutuskeskus muistuttaa, ettei liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla saa ajaa lainkaan. Tavatessaan tällaisen liikenteessä poliisi voi ottaa siitä kilvet pois. Lisäksi luvattomasta käytöstä seuraa takautuvia maksuja: korotettuja vakuutusmaksuja ja yleensä myös ajoneuvovero.

Liikennekäytöstäpoistetulla ajoneuvolla ajamisesta kiinnijääneiden määrä kasvaa joka vuosi. Vakuuttamattomille autoille tapahtuneita vahinkoja ilmoitettiin vuonna 2020 Liikennevakuutuskeskukselle yhteensä 934. Määrä on noussut vuodesta 2015 yli 50 prosentilla.

Mutta todellisuutta on toki sekin, ettei jokainen tapaus tule tietoon nykyisen valvonnan keinoin.

Vakuutuspäällikkö Lauri Linna Liikennevakuutuskeskuksesta tähdentää, että vakuutusala tekee poliisin kanssa kiinteää yhteistyötä liikenteessä tavattavien liikennekäytöstä poistettujen ja vakuuttamattomien ajoneuvojen valvonnassa.

– Valvonnan tehokkuutta voidaan vielä parantaa hyödyntämällä automaattisen liikennevalvonnan tietoja. Parhaillaan selvitetään ja pyritään edistämään mahdollisuutta näiden tietojen hyödyntämiseen, Linna kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käy kaikkien kukkarolla

Vakuutuksensa laiminlyövät liikenteen vapaamatkustajat käyvät kaikkien rehellisten autoilijoiden kukkarolla.

Ajoneuvonsa velvollisuuksien laiminlyövien takia valtion budjettiin jää saamatta useiden miljoonien eurojen edestä ajoneuvoveroja. Liikennevakuutuksen laiminlyönnit voivat nostaa vakuutusten hintoja, jos aiheutuneiden vahinkojen korvauksia ei saada katettua laiminlyöntimaksuilla.

Ehdoton ajokielto

Kun ajoneuvolla ajetaan, sen tulee olla rekisteröitynä liikennekäyttöön ja lakisääteisen liikennevakuutuksen voimassa.

Liikennevakuutuskeskus muistuttaa, ettei liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla saa ajaa lainkaan. Tavatessaan tällaisen liikenteessä poliisi voi ottaa siitä kilvet pois. Lisäksi luvattomasta käytöstä seuraa takautuvia maksuja: korotettuja vakuutusmaksuja ja yleensä myös ajoneuvovero.

Jos liikennekäytöstä poistetusta ajoneuvosta ei ole palautettu rekisterikilpiä ja ajoneuvolla on voimassaoleva liikennevakuutus, saa ajoneuvoa käyttää liikenteessä sen vuorokauden loppuun, jona liikennekäytöstäpoisto on tehty. Lisäksi liikennekäytöstäpoistettu ajoneuvo voidaan siirtää varattuun katsastukseen ja sieltä korjaukseen/säilytykseen omilla rekisterikilvillä, jos ajoneuvon liikennevakuutus ei ole päättynyt.

Liikennevakuutus on pakollinen

Autoille, mopoille, moottoripyörille, moottorikelkoille ja muille moottoriajoneuvoille on lain mukaan otettava liikennevakuutus. Liikennevakuuttamisvelvollisuus ei riipu esimerkiksi siitä, onko ajoneuvo rekisteröitävä.

Lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvataan kolarin syyttömälle osapuolelle sekä omaisuus- että henkilövahingot. Suomessa ajoneuvon omistajan liikennevakuutus kattaa myös hänen omat henkilövahinkonsa, vaikka hän olisi aiheuttanut kolarin.

Mikäli ajoneuvon liikennevakuutus on kokonaan irtisanottu, ajoneuvon omistaja ei saa lainkaan korvauksia. Ei esimerkiksi siinäkään tapauksessa, vaikka olisi vammautunut työkyvyttömäksi.

Syyttömien osapuolten korvausten takaamiseksi Liikennevakuutuskeskus perii liikennevakuutuksensa laiminlyöneiltä vakuuttamattomuusmaksut takautuvasti. Liikennevakuutuskeskus turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaskovakuutus kattaa

Liikennevakuutuksen lisäksi moottoriajoneuvon voi vakuuttaa vapaaehtoisella autovakuutuksella eli kaskovakuutuksella, joka korvaa vakuutuksen laajuudesta riippuen erilaisia tälle ajoneuvolle aiheutuneita vahinkoja.

Suppeammat kaskovakuutukset korvaavat tyypillisesti ainakin hirvi-, palo- ja varkausvahingot. Laajemmat kaskovakuutukset korvaavat erilaisia törmäysvahinkoja, esimerkiksi kolaroinnista aiheutuneet peltivauriot. Laajoissa kaskovakuutuksissa on mukana myös monenlaisia muita vakuutusturvia, esimerkiksi hinausvakuutus tai sijaisautovakuutus.

Vakuutustietoutta löytyy myös Liikennevakuutuskeskuksen kotisivuilta.

Teksti: Marko Jokela Kuvituskuvat: Moottorin arkisto Lähde: Liikennevakuutuskeskus

a:8:{i:0;s:5:"87156";i:1;s:5:"47207";i:2;s:5:"62227";i:3;s:5:"28021";i:4;s:5:"25658";i:5;s:5:"50089";i:6;s:5:"25561";i:7;s:5:"46466";}

Luetuimmat