20.3.2024

Vakuutusyhtiö If myöntää taas vakuutuksia Porsche Taycan -sähköautoille ja sen sisarmalleille – kunhan tietty ehto täyttyy

Kuva Moottorin arkisto
Porsche Taycan Cross Turismo Turbo S 2021 koeajo

Vakuutusyhtiö If kieltäytyi tammikuussa myöntämästä Porsche Taycan -sähköautoille sekä sen Audin mallisisarille kaskovakuutuksia.

Vakuutusyhtiö If kohautti tammikuussa, kun se ilmoitti, että se ei myönnä uusia kaskovakuutuksia tietyille sähköautomalleille. If lakkasi myöntämästä uusia vakuutuksia Porsche Taycan-, Audi e-tron GT- sekä Audi RS e-tron Gt -sähköautoille.

Ifin perustelu asialle oli se, että kyseisten sähköautojen akkuvahinkojen korjauskustannukset ovat olleet poikkeuksellisen suuret Suomessa. If kertoi muun muassa vuoden 2023 helmikuussa Moottorille, että Porsche Taycanin akustoon tulleen alle sentin painauman korjaaminen tarkoitti koko akuston vaihtamista. Kokonaiskustannus akun vaihdolle oli tuolloin 80 000 euroa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

If pyörsi päätöksensä

Moottori kertoi tammikuussa samaan aikaan myös, että Porsche ja Audi eivät ole ainoat automallit, joiden akkuvaurioiden korjauskustannukset voivat olla viisinumeroinen summa euroja.

Ifin ajoneuvovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius totesi myös tammikuussa, että suuren hinnan lisäksi toinen perustelu olla vakuuttamatta tiettyjä automalleja on se, että akkuvahinkoja kyseisille automalleille tapahtuu useammin kuin muille sähköautoille – ja vallitseva käytäntö olisi koko akuston vaihtaminen korjaamisen sijaan.

Nyt If on kuitenkin pyörtänyt päätöksensä. Nyt se on päättänyt taas myöntää kaskovakuutuksia kyseisille automalleille, mutta tietyin reunaehdoin.

– Kaskovakuutus voidaan myöntää valtuutettujen Audi- ja Porsche-jälleenmyyjien 9. helmikuuta jälkeen myymään uuteen tai käytettyyn autoon, Peter Roselius Ifiltä sanoo.

Auton pitää olla hankittu viralliselta jälleenmyyjältä

Roselius sanoo, että sähköautojen akkuvauriot ovat olleet puheenaihe alkuvuonna ja autojen maahantuojat ovat myös reagoineet asiaan. Roselius sanoo, että kun Porschen ja Audin maahantuoja K-Auto Oy on asian puheenaiheeksi nousemisen jälkeen kehittänyt asiaan ratkaisuja, If saattoi palauttaa vakuutukset kyseisille automalleille. Reunaehtona näissä vakuutuksissa on, että auto on hankittu 9. helmikuuta jälkeen Porschen ja Audin virallisesta jälleenmyyjäliikkeestä.

– Nämä (ratkaisut) liittyvät esimerkiksi jälleenmyyjien myymien käytettyjen autojen akuston tarkastuksiin ja yhteistyöhön maahantuojan kanssa vahinkotilanteissa, jotta löydetään kussakin vahingossa parhaat ja kustannustehokkaat toimintamallit, Roselius sanoo Moottorille.

Roselius sanoo, että If sai tammikuun päätöksen jälkeen myös palautetta asiakkailtaan.

– Palaute on pääosin ollut hyvin ymmärtäväistä. Sähköautoilijat ovat ymmärtäneet, että kun arvioimme tarkkaan, millaisia riskejä olemme valmiit vakuuttamaan, se tarkoittaa mahdollisuutta tarjota suurelle osalle asiakkaista edullisia sähköautovakuutuksia.

Keskustelu ollut hyvästä

Roselius myös toteaa, että keskustelu aiheesta on ollut todella hyvästä. Esimerkiksi Roselius nostaa Porschen ja Audin maahantuojan K-Auto Oy:n toiminnan asiassa.

– Olemme Ifissä tyytyväisiä siihen, että autoala on ottanut akkuvaurioiden korjausten kehittämisen agendalleen. Porschen maahantuojan toiminta on tästä hyvä esimerkki. Uskomme, että akkujen korjaaminen ja kierrätettävyys tulee kehittymään jatkossa huomattavasti, mikä tekee sähköautoilusta kaikkien – niin asiakkaan, vakuutusyhtiön kuin ympäristönkin – kannalta entistä kestävämpää.

Roselius myös toteaa, että kun If taas myöntää kaskovakuutuksia Porsche Taycan -sekä tietyille Audi-malleille mainituin reunaehdoin, tällä hetkellä markkinalla ei ole mitään sähköautoa, mihin If ei myöntäisi kaskovakuutusta.

– Tällä hetkellä meillä ei ole uusia linjauksia sähköautojen vakuuttamiseen eli lähtökohtaisesti vakuutamme kaikki markkinoilla olevat sähköautot. Suurimpana yksityishenkilöiden uusien sähköautojen vakuuttajana seuraamme toki yleisesti markkinan kehitystä ja eri automerkkien ja -mallien riskejä tiiviisti.

If myös päivitti vuoden alussa sähköautojen kaskovakuutusten hintoja. Roseliuksen mukaan joidenkin automallien kohdalla hinta saattoi nousta ja joidenkin kohdalla laskea.

– Kaikkien autovakuutusten hinnanmuutoksissa huomioidaan aina merkki- ja mallikohtaisia riskejä.  Suomessa nopeasti kasvavan sähköautokantamme lisäksi hyödynnämme mallikohtaisten riskien arvioinnissa muista Pohjoismaista saamaamme tietoa, Roselius sanoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat