18.12.2016

Vältä lentämistä näillä lentoyhtiöillä!

Lentoturvallisuus

Euroopan komission päivitetyllä mustalla listalla on 193 lentoyhtiötä, joilla on turvallisuuspuutteita.

Euroopan komission päivitetyllä mustalla listalla on 193 lentoyhtiötä. Nämä yhtiöt eivät täytä kaikkia kansainvälisiä turvallisuusmääräyksiä. Nämä lentoyhtiöt on joko asetettu kokonaan toimintakieltoon EU:ssa tai niiden lentotoimintaa rajoitetaan Euroopan Unionin jäsenmaiden ilmatilassa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kazakstanilaisyhtiöt pois listalta

Uusimmassa päivityksessä kaikki Kazakstanin lentoyhtiöt vapautuivat rajoituksista. Toisaalta Iranilainen Iran Aseman Airlines lisättiin kieltolistalle turvallisuuspuutteiden vuoksi.

– Turvattomien lentoyhtiöiden lentokieltolista on yksi tärkeimmistä keinoista varmistaa hyvä lentoturvallisuus Euroopassa, EU:n liikenneasioista vastaava komissaari Violeta Bulc taustoittaa.

Olen erityisen iloinen siitä, että vuosikausien työn ja eurooppalaisen teknisen avun ansiosta voimme vapauttaa kaikki kazakstanilaiset lentoyhtiöt kieltolistalta. Se on samalla positiivinen ja kannustava esimerkki nyt kieltolistalla oleville maille ja osoittaa tehokkaan yhteistyön merkityksen. EU:n komissio ja Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA (European Aviation Safety Agency) ovat valmiita avustamaan lentoturvallisuuden kohentamisessa.

Lentoturvallisuus

Kaksi kieltolistaa

EU:n kieltolista käsittää kaksi erillistä listaa, jotka ovat täydellinen lentokielto (Annex A) ja toimintarajoituksia (Annex B).

Annex A sisältää ne kaikki lentoyhtiöt, jotka on kielletty lentämään EU:n jäsenmaiden ilmatilassa. Annex B sisältää ne lentoyhtiöt, joilla on toimintarajoituksia EU:n alueella. Nämä yhtiöt saavat lentää vain tietyillä konetyypeillä.

Kumpaakin listaa päivitetään säännöllisesti ja ne julkaistaan EU:n virallisilla verkkosivuilla.

Kun käytetään listauksen tietoja, on syytä varmistaa, että käytössä on uusin päivitys.

Lentoyhtiöt, joiden toiminta on kielletty EU:n alueella

Täydellinen lentokielto EU:n alueella (Annex A) on kaikkiaan 18 valtion kaikilla rekisteröidyillä 190 lentoyhtiöllä. Kielto perustuu pääosin siihen, että kyseisten maiden ilmailuviranomaisten turvallisuusselvityksissä on puutteita.

Nämä maat ovat Afganistan, Benin, Djibouti, Eritrea, Kirgisia, Kongon demokraattinen tasavalta, Kongon tasavalta, Liberia, Libya, Mosambik, Nepal, Päiväntasaajan Guinea, Sambia, São Tomé ja Principe, Sierra Leone ja Sudan.

Angola: (kaikki yhtiöt, paitsi TAAG Angola Airlines, jolla on toimintarajoituksia). Indonesia: kaikki muut 56 lentoyhtiötä, paitsi seuraavat seitsemän yhtiötä (Garuda Indonesia, Airfast Indonesia, Ekspres Transportasi Antarbenua, Indonesia Air Asia, Citilink, Lion Air ja Batik Air). Gabon: kaikki yhtiöt (paitsi Afrijet ja Nouvelle Air Affaires SN2AG, joilla on toimintarajoituksia).

Lisäksi kieltolistalla on kolme yhtiötä havaittujen yhtiökohtaisten turvallisuuspuutteiden vuoksi: Iran Aseman Airlines (Iran), Iragi Airways (Irak), Blue Wings Airlines (Surinam).

Valtaosa kieltolistalla olevista yhtiöistä on Afrikasta tai Aasiasta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Täyskiellon sijaan rajoituksia

Yhtiöt, joilla on toimintarajoituksia lentämiseen EU:n alueella (Annex B)

Nämä yhtiöt voivat lentää EU:n ilmatilassa rajoitetusti vain tietyillä lentokonetyypeillä.

Afrijet (Gabon)

Nouvelle Air Affaires SN2AG (Gabon)

Air Koryo (Pohjois-Korea)

Air Service Comores (Komorit)

Iran Air (Iran)

TAAG Angola Airlines (Angola)

Euroopan komission tekemä uusin kieltolista perustuu EU:n lentoturvallisuuskomitean ASC:n kokoukseen 22.-24. marraskuuta 2016. (ASC=Air Safety Committee).

Komitea koostuu lentoturvallisuuden asiantuntijoista kaikista EU:n jäsenvaltioista ja niitä tukee Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA (European Aviation Safety Agency).

Arvioinnit perustuvat kansainvälisiin turvallisuusstandardeihin ja kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n (International Civil Aviation Organization) standardeihin.

Teksti Timo Turkula Kuvituskuvat Antti Hentinen, Moottorin arkisto