20.9.2021

Vanha mestari Michelin X-Ice North 4 vastaan uusi Nokian Hakkapeliitta 10 – Moottorin nastarengastesti 2021

Kuva Ville-Veikko Heinonen
talvirengastesti 2021

Moottorin tuorein henkilöautojen nastarengastesti kertoo, miten viime vuosien huippurengas Michelin X-Ice North 4 puolustautuu uutta Nokian Hakkapeliitta 10:ä vastaan.

Michelin X-Ice North 4 on ollut nastarengaskeskustelujen keskipisteenä siitä lähtien, kun rengas vuonna 2018 nousi 250 nastan määrällään kertaheitolla nastarenkaiden jääpidon ykköseksi.

Testitulokset ovat olleet kaikkiaan vakuuttavia. X-Ice North 4 sijoittui aivan kärkeen niin viime vuonna tehdyssä 225/50 R17 -koon testissämme kuin edellisenä vuonna julkaistuissa 205/55 R16 -koon testissäkin.

Kun tänä vuonna siirryimme taas tuohon kapeimpaan ja suosituimpaan 205/55 R16 -kokoon ja vastaan asettui suomalaisen rengasvalmistajan uusin ylpeys Nokian Hakkapeliitta 10, jääradoilla elettiin jännityksen hetkiä. Pystyisikö uusi nokialainen, joka korvasi pitkään markkinoilla olleen Hakkapeliitta 9:n, lopulta päihittämään ranskalaisvalmistajan kärkirenkaan?

Kävi ilmi, että uusi Hakkapeliitta pystyi kuin pystyikin nostamaan jääpidon tason entistäkin korkeammalle ja syrjäyttämään Michelinin ykköspaikalta.

Silti Michelinkin on edelleen jäällä erittäin suorituskykyinen ja ajokäytökseltään kiitettävän tasapainoinen. Renkaan hallittavuus on helppoa kaikissa olosuhteissa, ja sekä jää- että lumipito on erinomaista tasoa yhdistettynä loogiseen ajokäytökseen.

Sen sijaan jos hakee optimaalista pitoa märälle asvaltille, Michelin ei ole paras mahdollinen valinta – näissä olosuhteissa Hakkapeliittakaan ei loista mutta on sentään ranskalaista oleellisesti parempi. Michelinin sivuttaispito on kilpailijoita heikompi, ja jarrutusmatkatkin venyvät pitkiksi. Suuntavakavuus suoralla tiellä kylläkin on koko joukon paras.

rengastesti nokian hakkapeliitta 10

Kärkikahinoita helpotti Michelinin kohdalla sekin, että viime vuosien mestari Continental Ice Contact 3 jäi jäällä aiemmista suorituksistaan, ja sijoittui loppuarvostelussa selvästi Hakkapeliitan ja Michelinin taakse.

Henkilöautojen nastarengastesti on kokonaisuudessaan luettavissa Moottorin 11.8. ilmestyneessä numerossa 8/2021, joka löytyy sähköisesti myös Lehtiluukusta.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Ville-Veikko Heinonen Testin toteutus Test Finland Oy / Juuso Kallioinen ja Pasi Piironen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Testirenkaat, koko 205/55 R16

BF Goodrich G-Force Stud
Continental Ice Contact 3
Gislaved Nord Frost 200
Goodyear Ultra Grip Arctic 2
Michelin X-Ice North 4
Nokian Hakkapeliitta 10
Nokian Nordman 8
Sava Eskimo Stud

Lisää aiheesta

Luetuimmat