19.2.2023

Verottaja paljastaa useimmin verotetut automerkit!

Sähköautojen osuus uusista Suomessa rekisteröidyistä tai käyttöön otetuista autoista on kasvanut, mutta silti joka toinen autoverotettu uusi auto on bensakäyttöinen.

Sähköautojen osuus uusista Suomessa rekisteröidyistä tai käyttöön otetuista autoista on kasvanut, mutta silti joka toinen autoverotettu uusi auto on bensiinikäyttöinen. Autoveroa määrättiin viime vuonna 503,2 miljoonaa euroa 153 800 ajoneuvosta.

– Viime vuonna sähköautojen määrässä tapahtui todellinen hyppäys. Aikaisemmin sähköautojen määrä on kasvanut tasaisesti, mutta viime vuonna Venäjän hyökkäyssota ja polttoaineen korkea hinta lisäsivät erityisesti käytettyjen sähköautojen kysyntää. Autojen sähköistyminen vaikuttaa myös autoveron tuottoon, ylitarkastaja Tapio Rouhiainen Verohallinnosta arvioi.

Viime vuonna 17,4 prosenttia kaikista Suomeen rekisteröidyistä tai käyttöön otetuista uusista autoista oli sähköautoja, kun vielä vuonna 2021 vastaava osuus oli 9,5 prosenttia. Käytetyistä autoista, joista tehtiin autoverotuspäätös, sähköautoja oli viime vuonna 11,6 prosenttia.

Sähköautoista ei vuodesta 2022 alkaen ole maksettu autoveroa, mutta ne ovat mukana tilastoissa, koska myös sähköautoista tehdään autoverotuspäätös.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yli puolet bensa-autoja

Suurin osa (53,3 prosenttia) uusista autoverotetuista autoista oli viime vuonna bensiinikäyttöisiä. Käytetyistä autoista 30,5 prosenttia oli dieselautoja ja 28,5 prosenttia lataushybridejä.

TOP 5 useimmin verotetut automerkit 2022

Lukumäärällisesti eniten verotetut automerkit, kun mukaan on luettu sekä uudet että käytetyt autot: 

  • Toyota (13,0 % kaikista verotetuista ajoneuvoista)
  • Mercedes-Benz (10,3 %)
  • Volvo (9,8 %)
  • Volkswagen (9,7 %)
  • BMW (7,5 %)

Lähde: Verohallinto

Poikkeusvuosi autokaupassa

Verottajakin on havainnut, että viime vuodet ovat olleet autokaupassa poikkeuksellisia.

– Viime vuosina korona, komponenttipula ja polttoaineiden hintojen nousu ovat vaikuttaneet siihen, että ajoneuvojen rekisteröintimäärät ovat olleet laskussa, Rouhiainen taustoittaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

TOP 5 useimmin verotetut sähköautomerkit 2022

Lukumäärällisesti eniten verotetut sähköautomerkit, kun mukaan on luettu sekä uudet että käytetyt autot: 

  • Tesla (19,2 % kaikista sähköautoista)
  • Volkswagen (11,8 %)
  • Nissan (7,0 %)
  • Hyundai (6,6 %)
  • Volvo (5,9 %)

Lähde: Verohallinto

tankkaus_bensan_hinta_8_2022_MJ

Eniten autoveroa uusista dieselautoista

Autoveron mediaani oli korkein, 6 238 euroa, uusien dieselkäyttöisten henkilöautojen kohdalla. Käytetyistä dieselautoista maksettu autoveron mediaani oli suuruudeltaan 4 613 euroa.

– Korkeaa veroa selittää se, ettei pieniä ja edullisia dieselautoja juuri enää valmisteta. Maahantuodut dieselautot ovat usein suuria, esimerkiksi veneen tai hevostrailerin kuljettamiseen tarkoitettuja autoja, jolloin auton hinta ja vastaavasti myös autoveron määrä ovat korkeat, Rouhiainen sanoo.

Bensakäyttöisten henkilöautojen autoverojen mediaani oli 2 600–2 700 niin uusissa kuin käytetyissäkin autoissa. Uusien lataushybridien autoveron mediaan oli noin 1 800 euroa ja käytettyjen 1 455 euroa.

Näin autoveroprosentti määräytyy

Autoveroprosentin suuruus määräytyy henkilö- ja pakettiautoilla valmistajan ilmoittamien hiilidioksidipäästöjen mukaan ja moottoripyörillä iskutilavuuden mukaan. Autovero lasketaan ajoneuvon verotusarvosta, joka perustuu ajoneuvon yleiseen vähittäismyyntihintaan Suomen markkinoilla.

Valtaosa, 86,3 prosenttia autoverotetuista ajoneuvoista oli viime vuonna henkilöautoja ja 61,7 prosenttia näistä oli uusia.

Autovero on kertaluontoinen vero, joka maksetaan, kun ajoneuvo rekisteröidään tai otetaan käyttöön Suomessa ensimmäisen kerran. Autoveroa maksetaan henkilö- ja pakettiautoista, moottoripyöristä ja kolmi- ja nelipyöristä, esimerkiksi mönkijöistä. Tyypillisesti autoveron maksaa ajoneuvon maahantuova yritys.

Teksti: Marko Jokela Kuvituskuvat: Moottorin arkisto Lähde: Verohallinnon tilastoja: Autoverotus vuonna 2022 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat