1.11.2018

Vuoden Auto Suomessa 2019: Mercedes-Benz A – Suomi-tähdellä finaaliin

MB A-sarja

Uudessakaupungissa valmistettava Mercedes-Benz A-sarja eteni odotetusti Vuoden Auto Suomessa 2019 -kilpailun toiselle äänestyskierrokselle. Kotimaisuuden ohella autossa on rutkasti muutakin ainesta.

Jo se, että yksi maailman tunnetuimmista premium-autonvalmistajista uusii pienimmän mallinsa pitkän ajanjakson jälkeen, riittäisi nostamaan auton Vuoden Auto Suomessa 2019 -kilpailun finaalikierrokselle. Kun vielä kyseessä on Suomessa valmistettava automalli eli Mercedes-Benz A-sarja, valinta ei lopulta yllätä ketään.

Vuoden Auto Suomessa -kilpailu on käynnissä nyt viidettä kertaa. Suomalaisista autotoimittajista koostuva raati oli tänäkin vuonna tiukan paikan edessä, sillä finaalikierroksen kuuden parhaan paikasta mitteli peräti 30 tänä vuonna Suomessa esiteltyä täysin uutta automallia.

Toiselle kierrokselle, josta lopullinen voittaja valitaan, pääsivät tänä vuonna Mercedes-Benz A:n ohella Ford Focus, Kia Ceed, Skoda Karoq, Volvo XC40 ja Volvo V60.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Synnytys Suomessa

Mercedes-Benz A-sarjan yhteydessä voidaan hyvällä syyllä puhua saksansuomalaisesta – vähän kuin automaailman Nico Rosbergista.

MB A-sarja

Uudessakaupungissa sijaitseva Valmet Automotive syytää näitä autoja maailmalle täyttä häkää. Samalla tuhannet ja taas tuhannet suomalaiset ovat löytäneet pienestä varsinaissuomalaisesta rannikkokaupungista uuden leipäpuun, tuotantoennätykset ovat rikkoutuneet jo aikaa sitten, eikä kasvulle näy edelleenkään rajoja.

Mutta kuten sanottu, uusi Mercedes-Benz A-sarja on paljon muutakin kuin pelkkä kotimaisen teollisuuden tähtituote. Se on huippumoderni ja ominaisuuksiltaan tasaisen hyvä automalli, jonka yhteydessä näki päivänvalon muun muassa stuttgartilaisvalmistajan uusi ohjaamon käyttöliittymä aiempaa kehittyneempine puheenohjauksineen.

Viime keväänä lanseerattu uutuus jatkaa myös luontevasti vuonna 2012 esitellyn edeltäjänsä luomaa linjaa. Tuolloinhan A-sarja mataloitui tötterömäisestä tila-autosta vauhdikkaaksi viistoperäksi, ja tuohon yleismuotoon tehtiin viimeisimmässä uudistuksessa vain pieniä viilauksia – vaikka auto uudistettiinkin muuten perusteellisesti.

MB A-sarja

Perusteita parivertailusta

Moottori on luonnollisesti koeajanut vuoden mittaan uuden A-sarjan kaikki tärkeimmät malliversiot. Aivan aluksi otimme autosta tuntumat Kroatiassa järjestetyssä mediatilaisuudessa, ja tuota huhtikuista tapahtumaa seurasivat niin kotimaan koeajo A 180 d -perusdieselillä kuin tiukka parivertailukin, jossa bensiinimoottorinen A 200 haastoi pienten premium-autojen pitkäaikaisen prinsessan Audi A3:n.

Selvisi, että Mercedes-Benz on ottanut käytännössä kaikilla osa-alueilla Audin etumatkan kiinni, ja että A-sarja tarjoaa nyt huomattavasti edeltäjäänsä hienostuneemman ajomukavuuden. Eniten jäimme kaipaamaan merkille ominaista hienohiottua laatuvaikutelmaa, joka kilpailijalla vaikutti edelleen olevan hyvin hanskassa.

MB A-sarja

Vuoden Auto Suomessa 2019 -äänestyksen voittaja paljastetaan Auto 2018 -näyttelyn yhteydessä järjestettävässä 9.11. Auto- ja liikennegaalassa Messukeskuksessa Helsingissä. Tuolloin selviää, mihin asti muun muassa Mercedes-Benz A-sarjan rahkeet uutuustulvassa riittävät.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Moottorin arkisto

Luetuimmat