26.11.2021

Vuosikymmenen retrosportti Alpine A110 pesi kasvonsa ja terästäytyi

Alpine A110

Alpine A110 saa jatkaa hurmaamistaan 300-hevosvoimaisella moottorilla ja nykyaikaisemmalla otteella.

Siitä on nyt reilut neljä vuotta, kun saimme kuulla Renaultin herättävän henkiin Alpine-brändin, ja sitä kautta 60-luvun kulttiauto A110:n oikeaoppisen retromallin muodossa. Ensimmäiset 2010-luvun A110:t toimitettiin asiakkaille näihin aikoihin vuonna 2017, malli on siis hyvinkin faceliftausiässä.

Alpine A110

Kenelläkään ei varmaan edes voisi olla pahaa sanottavaa A110:stä, katsokaa nyt ensi alkuun vaikka näitä esittelykuvia. Mutta kyllähän sopivat ajanmukaistukset tekevät autolle useimmiten hyvää. A110:n ei ole koskaan ollut tarkoitus loistaa äärimmäisillä teholukemilla, vaan omaleimaisella karaktäärillään. Siitä huolimatta myös lisähepat otetaan kiittäen vastaan, kun niitä on kerran tullut.

Renault-pohjainen, 1,8-litrainen voimanlähde tuottaa nyt parhaimmillaan 300 hevosvoimaa, mikä tarkoittaa, että A110S on saanut muutaman hepan verran lisäboostia. Ahdettu nelisylinterinen antaa 340 newtonmetriä vääntöä, missä on puolestaan 20 Nm lisää. Nollasta sataan -tulos on kohentunut kahdella kymmennyksellä, lukeman ollessa nyt 4,2 sekuntia. Mikäli nopeudenrajoitin on pois päältä, voi A110S:llä päästä 275 km/h. S:ssä myös alustassa ja korissa on vahvistuksia, minkä lisäksi urheilupakoputkisto kuuluu varustukseen.

Huippumalli S on jatkossakin S, mutta A110 Pure tunnetaan tästedes pelkkänä A110:nä ja Legende puolestaan Legende GT:nä, Grand Tourer -henkisesti. Näistä perusmallissa moottori on säädetty samaan 252 hevosvoiman lukemaan kuin aiemminkin, mutta A110 GT omaa S:n kanssa vastaavaksi viritetyn voimanlähteen, ollen kuitenkin muutoin nahkasisustoineen ja alustasäätöineen mukavampi sekä eri tavoin monikäyttöisempi. Monikäyttöisyys kumpuaa suoraan auton DNA:sta 1960-luvulta.

Alpine A110
Legende GT:n sisusta on ranskalaista premiumia. Nyt saadun päivityksen yhteydessä uudistui myös tietoviihdekeskus.

Itse ulkonäössä kovin, kovin vähän, jos mikään näkyvä on muuttunut. S-versio on saanut kiinteän takaspoilerin. Toisaalta, miksi mennä peukaloimaan ajatonta tyyliä.

Alpine A110

A110:n lopulta varsin maltilliset muutokset ovat tyyntä myrskyn edellä. Ranskan sähkövallankumous on saavuttamassa myös sen, ja muutaman vuoden päästä näemme mallin sähköisen seuraajan.

Niin, pitikö A110:stä keksiä tähän jotain kritisoitavaa? Se on yllättävän helppoa: Autoa ei edelleenkään tuoda Suomeen.

Lähteet: Motor1, Autoexpress Kuvat: Alpine Teksti: Benjamin Helander

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Luetuimmat