20.11.2022

Yhteiskäyttöauto: Ensimmäinen – se kaikkein tärkein – vuokraustapahtuma meni ohi ja heti tuli rankkua!

Opel Astra laitettiin Gomore-vertaisvuokrauspalveluun vuokralle siinä toivossa, että sitä kautta saataisi auton kiinteitä kuluja katettua.

Opel Astra on ollut nyt Gomore-vertaisvuokrauspalvelussa vajaa pari viikkoa vuokrattavana. Se ensimmäinen vuokratapahtuma Opelille on vielä tulematta. Sitä siis odotellessa.

Tai voi sanoa niin, että ensimmäinen vuokraustapahtuma Opelille oli jo niin lähellä, mutta vielä niin kaukana.

Lähellä siksi, että kaksi päivää vertaisvuokrauspalvelussa ollessaan, Opelille tuli ensimmäinen vuokrauspyyntö. Ilo oli suuri, kun vuokrauspyyntö tuli. Mutta ilo muuttui pian harmistukseksi, kun näki ajankohdan, koska autoa pyydettiin vuokralle. Tarvitsin autoa itse sinä ajankohtana, jolloin vuokraaja olisi sen halunnut vuokralle.

Vuokraaja olisi vuokrannut Opelin kahdeksaksi tunniksi, että olisi päässyt käymään sillä Keski-Uudellamaalla. Ilmoitin hänelle kohteliaasti, että valitettavasti joudun perumaan vuokrauspyynnön.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Aiemmin vuokratut saavat vuokrauksia

Ensimmäinen vuokraustapahtuma Opelille on sen vuoksi vielä niin kaukana, sillä vuokralaiset suosivat Gomoren palvelussa autoja, joilla on jo olemassa olevia vuokrauksia.

Gomoren Suomen maajohtaja Boris Perkiö sanoo, että aiemmin vuokrattujen autojen suosiminen johtuu siitä, että aiempien vuokralaisten eli vertaisten arviot herättävät luottamusta.

– Ne kertovat auton laadusta, sekä omistajan toiminnasta, kuten nopeasta vastaamisesta vuokrapyyntöön, chat-viesteihin, sovituista vuokrauksista sekä nouto- ja palautusaikojen kiinnipitämisistä ja niin edelleen, Perkiö sanoo.

Gomore muun muassa ilmoittaa jokaisen auton vuokraajan kohdalla esimerkiksi ”Pekka vastaa yleensä noin 27 minuutissa ja hyväksyy 92% pyynnöistä.”

Näiden syiden vuoksi se ensimmäinen – ja ensimmäiset vuokraustapahtumat ovat juuri niitä tärkeimpiä. Nyt ensimmäinen vuokraus meni sivu suun!

Algoritmi pisteyttää

Toinen syy, miksi ensimmäinen vuokraustapahtuma on tärkeä, on se, että Gomoren autohakujen algoritmi pisteyttää autot. Pisteiden summan perusteella se nostaa orgaanisesti autoilmoituksia perustuen tekijöihin, joista kaksi toteutuu vasta sen jälkeen kun ensimmäisen vuokrauspyynnön on vastaanottanut, Perkiö selvittää. Nämä tekijät ovat vuokrauspyyntöjen hyväksymisprosentti ja vuokrapyyntöihin vastausaika.

– Kun esimerkiksi sinun kohdallasi ensimmäiseen vuokrapyyntöön vastaamisessa kesti hieman vajaa tunti, joka on 3-4 kertaa keskiarvoa hitaampi aika, ja vastauksen tulos oli vuokrapyynnön hylkäys, rankaisee algoritmi autoilmoitustasi näiden tekijöiden osalta heikoilla pisteillä. Tämä taas johtaa siihen, että autoilmoituksesi sijoitus alueesi vuokrahakutuloksissa laskee, joka vaikuttaa kysyntään negatiivisesti, Perkiö sanoo.

Sain siis rankkua! Siitä, että en vastannut vuokrauspyyntöön salamannopeasti, käytännössä siis 15–20 minuutissa. Vastauksessani vuokraajalle olin hidas sen vuoksi, olin pitkällä parin tunnin pyörälenkillä enkä siis nenä kiinni Gomore-sovelluksessa, niinkuin ilmeisesti muut Gomoren autojen vuokraajat vastausajoista päätellen tekevät?

Tasapainottelua uusien ja vanhojen autojen välillä

Mutta en lähde panikoimaan ensimmäisen vuokrauksen kanssa. Gomoressa ensimmäinen vuokraustapahtuma tulee keskimäärin 17 päivässä. Tätä kirjoittaessa auto on ollut vuokrattavana 13 päivää.

Perkiö myöntää, että helppoa tämä "uudet vs. vanhat ilmoitukset” -tasapainottelu ei ole heillekään, koska heidän tulee palvelualustana ajatella asiakaskokemusta kokonaisvaltaisesti. Sitä, että vuokralaiset löytävät aina itselleen parhaan mahdollisen autovaihtoehdon lähistöltään, ja että aktiivisimmat sekä laadukkaimmat omistajat saavat riittävästi heille sopivia vuokrapyyntöjä riippumatta siitä, onko omistaja juuri listannut autonsa palveluun vai onko auto ollut palvelussa jo vuosia.

Gomore pyrkii myös auttamaan uusia autonvuokraajia saamaan sen ensimmäisen ja tärkeimmän vuokrauksen. Jokaiselle autonomistajalle soitetaan autoilmoituksen lisäämisen jälkeen henkilökohtainen onboarding-puhelu, jossa kerrotaan perusasiat autoilmoituksen optimoinnista. Optimoinnit tekemällä omistaja voi parantaa mahdollisuuksiaan saada ensimmäinen vuokrapyyntö nopeasti.

Lisäksi hakualgoritmi antaa automaattisesti lisäpisteitä uusille autoilmoituksille nostaen näitä autohauissa. Gomoren asiakaskokemustiimi myös boostaa vielä keinotekoisesti, eli nostaa "ohituskaistaa pitkin" laadukkaimmat uudet autoilmoitukset esim. viikoksi kerrallaan hakutulosten kärkeen.

– Mielestämme olemme onnistuneet tässä suhteellisen hyvin, ja esim. Suomessa keskimääräinen ensimmäisen vuokrauksen toteutumisaika on lähes puolittunut kuluneen vuoden aikana, Perkiö sanoo.

Joten ei vielä hätää, vielä se ensimmäinen vuokraus Opelille tulee.

Teksti ja kuvat: Manu Tuppurainen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Luetuimmat