8.6.2019

Vauhtia täyssähköön: Toyota kiristää aikataulua ja kehitystyötä

toyota sähköauto

Hitaasti sähköautoille lämmennyt Toyota kiristää nyt aikatauluaan aiemmasta. Luvassa on myös hartaasti odotettuja kehitysaskelia akkuteknologiassa.

Toyotan hiukan myöhässä alkaneet suunnitelmat täyssähköautojen suhteen saavat uuden kireämmän aikataulun. Aiemmin yhtiön piti olla täyssähköisten autojen kaupassa vuonna 2030, mutta kiristetyn aikataulun mukaan Toyotalla olisi merkittävä sähköautomyynti jo 2025. Yhtiöllä on myös mielessään isoja läpimurtoja akkuteknologian suhteen aiempaa nopeammalla aikataululla.

Toyotan tuotekehityspomo Shigeki Terashi esitteli japanilaisyhtiön uuden tiekartan sähköistettyihin ajoneuvoihin. Vuonna 2025 Toyota uskoo myyvänsä 5,5 miljoonaa sähköistettyä ajoneuvoa, käsittäen niin hybridit, lataushybridit, vetopolttokennoautot kuin täyssähköisetkin autot. 2025 mennessä yhtiö aikoo tarjota myös sähköistetyn version jokaisesta automallistaan Toyotan ja Lexuksen valikoimista.

Uudistettujen suunnitelmien takana on merkittävästi Toyotan odotukset ylittänyt kiinnostus täyssähköautojen suhteen. Samalla yhtiöllä on tähtäimessään Euroopan ja Kiinan kiristyvät päästörajat. Ensimmäisten sähköautojen valmistus alkanee ensi vuonna Kiinassa ja 2020-luvun alkupuolella nähdään ainakin 10 sähköautomallia.

Kotimarkkinoille Japaniin Toyota aikoo tuoda myyntiin ensi vuonna erittäin kompaktin kaksipaikkaisen täyssähköauton, jonka toimintamatka on 100 kilometriä.

toyota sähköauto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pinnan alla tapahtuu

Toyota on panostamassa sähköautoihin kehittelemällä uudesta pohjarakenteestaan e-TNGA-version. Japanilaisyhtiö kuuluu sähköautoyhteistyötä tekevään EV C.A. Spirit Corporationiin, jossa muina jäseninä ovat muun muassa Subaru, Mazda, Suzuki ja Daihatsu.

toyota sähköauto

Aiemmin tällä viikolla Toyota kertoi tekevänsä jälleen yhteistyötä Subarun kanssa. Takavetoisen urheiluauton sijasta luvassa on täyssähköinen crossover ja sen keskikokoisiin ajoneuvoihin soveltuva pohjarakenne. Ajoneuvo saapunee ainakin Yhdysvaltain markkinoille 2020-luvun alkupuolella.

Daihatsun ja Suzukin kanssa työn alla on puolestaan kompakti sähköauto.

Lisäksi Toyota esitteli mediatilaisuudessa näkemyksiään liikkuvuusrajoitteisia henkilöitä avustavista liikkumisvälineistä, kuten sähköpyörätuoleista ja pyörätuolien sähkömoottoreista. Aihe on ollut Toyotalle merkittävä muun muassa urheilukilpailujen yhteydessä.

toyota sähköauto liikkuvuus

Sähköautosuunnitelmista kertoessaan Toyota esitteli savimalleja erilaisista sähköautomalleista. Autojen keulat olivat saaneet aerodynaamisen ilmeen jäähdytysaukkojen puuttuessa, autoissa oli pitkä akseliväli ja sivupeilit oli korvattu kameroilla. Nykytrendin mukaisesti ajovalot oli toteutettu viiruina.

Eikä panostus vielä tähän lopu. Toyota loihti itselleen ZEV Factory -nimisen sähköautojen tuotekehityslabran kehitelläkseen EV C.A. Spiritin yhteistyöteknologioista nimenomaan Toyotalle soveltuvat versiot. Tuotekehityksen lisäksi ZEV Factory tekee sähköautojen bisnessuunnittelua ja se työllistää nykyisellään 290 ihmistä. Tuotekehityspäällikkö Terashi varoitti, että sähköautobisneksen voitollisuuteen voi mennä pitkä aika ja kehitystä voitaneen nopeuttaa uusilla bisnesmalleilla, kuten autojen jakamisella, oheispalveluilla, akustojen uudelleenkäytöllä ja kierrättämisellä.

toyota sähköauto

– Kun niistä tulee kannattavia, sähköautobisneksestä tulee kannattavaa, vaikka akkujen hinta pysyisikin melko korkealla, Terashi kommentoi.

Luvassa odotettua akkuteknologiaa

Lähestyvät Tokion olympialaiset aiheuttavat japanilaisyhtiöille paineita, että ne voivat esitellä uusinta uutta kotikisojen yhteydessä. Eräs Toyotan panostuskohteista ovat niin sanotut kiinteän elektrolyytin akut (solid-state battery), joiden luvataan tekevän akuista kevyempiä, tehokkaampia ja turvallisempia.

– Tahtotila tekemiseen ei riitä. Täytyisi pystyä toimittamaan, Terashi kommentoi odotettua akkuteknologiaa.

Toyota haluaa kuitenkin, että se voisi esitellä julkisuudelle kiinteän elektrolyytin akkuteknologiaa ensi kesänä järjestettävien olympialaisten yhteydessä. Aiemmin japanilainen autojätti lupaili teknologiaan perustuvaa läpimurtoa vuodelle 2022, joten julkinen esiintyminen 2020 ennen sarjatuotantoa voisi olla mahdollinen.

Lähde: Automotive News Kuvat: Toyota

Lue myös:

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat