4.10.2018

Vuosi sähköllä: Haikeat jäähyväiset

Vuosi sähköllä

Hyundai Ioniq Electricin pitkä koeajotaival on ollut opettavainen. Sähköautoilun ilot ja surut ovat käyneet tulleet tutuiksi arkisessa autoilussa – eri vuodenaikoina ja erilaisissa ajotarpeissa. Alkaa olla – osin haikeidenkin – jäähyväisten aika. Olisihan tuolla ajanut pidempäänkin.

Sähköautoilu herättää mielipiteitä ja ennakkoluuloja. Äkkiväärät tai pelkkään luuloon perustuvat käsitykset karisevat matkan varrella ja sähköautoilukilometrien myötä.

Yksi keskeinen tekijä on toimintamatka-ahdistus eli takaraivossa tykyttävä lievä pelko, riittääkö akkujen lataus perille asti tai lähimmälle latauspaikalle.

Vuosi sähköllä
Ioniqin kojetaulun näyttö kertoo auton kulloisenkin lataustilan ja jäljellä olevan toimintamatkan.

Tästä näkökulmasta Ioniq osoittautui varsin luotettavaksi matkakumppaniksi. Auto etenee vallitsevissa ajo-olosuhteissa sen matkan, minkä se lupaakin. Käytettävissä olevat kilometrit täyslatauksella olivat yleensä noin 200 kilometrin tuntumassa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Huumori tiukassa

Toki tuo toimintamatka saisi olla pidempi. Etenkin talven kylmillä kilometrit olivat välillä tiukassa.

Vuosi sähköllä

Huumori oli aika ajoin tiukassa, kun tuli aika ladata autoa: latauspaikkojen järjestelyt eivät ole vielä lähestulkoonkaan säällisellä tolalla. Latauspaikkoja on liian vähän, ne on sijoitettu välillä hyvinkin hankalasti eivätkä ne aina toimi kunnollisesti. Ja kun sähköautojen määrä on kasvussa, joutuu jo nyt omaa latausvuoroaan joskus vartomaan. Ja se taas saattaa romuttaa aiotun matka-aikataulun.

Toimii talvellakin

Talven ajokokemukset yllättivät monessa mielessä myönteisesti. Käyttömukavuutta on, että akku lämmittää sisätilat polttomoottoriautoa nopeammin.

Ioniqin nettiyhteys olisi täydentänyt talviset kokemukset. Suomalaisen käyttäjän kannalta olisi miellyttävää ajastaa tai käynnistää auton esilämmitys kännykällä mistä tahansa.

Kunkku kaupungissa

Kaupunkiajossa sähköauto on aivan kuningas: auto etenee tarvittaessa rivakasti, liki äänettömästi ja kaikin puolin vaivattomasti. Voima on käytössä heti, viiveittä ja ennakoitavasti.

Nämä ominaisuudet tekevät sähköautoilusta juhlaa etenkin ruuhkanytkyttelyissä.

Sähköauto myös opetti ainakin minulle uudenlaisen ennakoivan ajotavan. Kuljettaja voi nimittäin ajon aikana Ioniqissa käskyttää kolmiportaisesti, kuinka vahvasti auto hyötyjarruttaa eli kerää jarrutusenergiaa talteen. Ja se talteenotto taas kasvattaa käytössä olevia ajokilometrejä. Sähköautoilijasta tulee kuin varkain hieman pihimpi autoilija.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

25 000 kilometrin kokemuksella

Moottorin toimituksella on takana sähköautoilukokemuksia 25 000 kilometrin verran – kaikkina vuodenaikoina. Palaamme sähköautoilun arkisiin kokemuksiin vielä viikon päästä, kun on Vuosi sähköllä -käyttötestin vihoviimeisen loppuyhteenvedon aika.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Jari Saarentaus ja Roman Razinkov

Luetuimmat