Ajoneuvot | Uutinen | 1.8.2019

Audin entinen toimitusjohtaja Stadler syytteisiin dieselhuijauksesta

Kuukausia tutkintavankeudessakin viettänyt Audin entinen toimitusjohtaja Rupert Stadler on saanut syytteitä VW-ryhmää ravistelleen dieselhuijausskandaalin jälkipyykissä.

Jaa artikkeli

Saksalaissyyttäjät ilmoittivat keskiviikkona, että he ovat nostaneet syytteet Audin entistä toimitusjohtajaa Rupert Stadleria vastaan. Stadleria epäillään hänen roolistaan Volkswagen-ryhmää ravistelleessa dieselpäästöhuijausskandaalissa, eli dieselgatessa.

Münchenin yleisen syyttäjän virasto kertoi, että Stadler ja kolme muuta henkilöä ovat saaneet syytteet vääristä hyväksynnistä sekä rikollisesta mainostavasta. Näitä kolme henkilöä syytetään lisäksi Audin, Volkswagenin ja Porschen päästöhuijausmekanismin sisältämien dieselmoottoreiden kehittelystä. Sisäpiirilähteet ovat nimenneet kolmikon yhdeksi jäseneksi Audilla ja Porschella johtajana toimineen Wolfgang Hatzin. Ilmeisimmin muut kaksi ovat moottorikehityksestä vastanneita insinöörejä.

Stadler ilmoitti asianajajansa välityksellä kiistävänsä kaikki syytteet.

Stadlerin kohdalla ratkaisevaksi nousee, tiesikö hän päästömanipuloinnista riittävän ajoissa ennen dieselskandaalin alkua ja yrittikö hän mahdollisesti tehdä asialle jotain. Syyttäjänviraston mukaan Stadler on kuullut päästömanipuloinneista viimeistään syyskuun 2015 loppupuolella, mutta hän ei estänyt kyseisten Audin ja Volkswagenin autojen myymistä tuon jälkeen.

Stadler pidätettiin kesäkuussa 2018 ja tuolloin hän vietti kuukausia tutkintavankeudessa. Perusteena oli, että hän ei pääsisi vaikuttamaan todisteisiin suorasti tai epäsuorasti. Myös Hatz vietti 2017 ja 2018 useita kuukausia tutkintavankeudessa.

Huhtikuussa Brunswickin syyttäjät nostivat vakavan huijauskanteen Volkswagen-ryhmän entistä pääjohtajaa Martin Winterkornia vastaan hänen osuudestaan dieselgate-skandaalissa. Skandaali aiheutti VW-ryhmälle ainakin 30 miljardin euron vahingot.

Myös muita tutkintahaaroja on meneillään, sillä syyttäjänviraston mukaan ainakin 23 muuta henkilöä on vielä tutkittavana.

Audi muistutti lausunnossaan, että Saksan oikeusjärjestelmän mukaan kaikki ovat syyttömiä, kunnes toisin todistetaan.

Lähde: Automotive News Kuva: Audi

Jaa artikkeli

Keskustelu