Autot ja Viihde Citroën 2CV Turbo

Ajoneuvot Autonäyttely Autot & Viihde 2019 29.9.2019

Autot ja Viihde 2019: Citroen 2CV Turbo – Itsesuojeluvaisto rajoittaa huippunopeuden

– Ei ole ujon ihmisen auto tämä. Tällä ajellessa saa kyllä hilpeitä katseita, sanoo Turbo-Rättärin kajaanilainen omistaja Juha Saari.

Citroen 2CV sai vuonna 1948 ensiesittelynsä yhteydessä Pariisin autonäyttelyssä kaksijakoisen vastaanoton. Autotoimittajat tyrmäsivät uutuuden rumana ja naurettavana, mutta yleisö hullaantui autosta. Rätti-Citikasta tuli toisen maailmansodan jälkeen Citroenin merkittävin automalli. Jo pari kuukautta Pariisin autonäyttelyn jälkeen uuden ”Sätkän” jonotusaika oli venynyt kolmeen vuoteen.

Tuplatehot

Autot ja Viihde Citroën 2CV Turbo

Juha Saaren 2CV on oikeastaan luonnollinen jatkumo sarjatuotantomalleille. Ensimmäisessä 2CV:ssä oli 375-kuutioinen ja 9-hevosvoimainen moottori. Moottorityyppi pysyi koko tuotannon ajan samana; kaksisylinterinen, ilmajäähdytteinen ja pitkittäin tikapuurungon päälle sijoitettu boxer-moottori. Iskutilavuus ja teho kuitenkin kasvoivat matkan varrella selvästi. Viimeisin moottorikoko oli 602 kuutiosenttimetriä ja moottoriteho vaihteli tuolloin 28-33 hevosvoiman välillä. Saaren turboahdetun 2CV:n teho on lähes tupla tehokkaimpaan tuotantoversioon verrattuna, eli noin 60 hevosvoimaa. Tämä tietysti suljetulla alueella, tieliikenteessä ajetaan maltillisemmilla ahtopaineilla ja katsastusmiehen leimaamilla tehoilla.

Autot ja Viihde Citroën 2CV Turbo

Saari ei ota kunniaa tekniikan rakentamisesta itselleen, vaan sanoo auton ja sen tekniikan olevan ”monen sepän projekti”. 1970-luvun lopulla esitellyn Citroen Visan moottorina käytettiin aluksi samantyyppistä kaksisylinteristä ilmajäähdytteistä boxer-moottoria kuin 2CV:ssä, ja Visan 652-kuutioinen moottori onkin otettu lähtökohdaksi ahtamiseen. Ahdin on sekin peräisin Citroenista, alkujaan 1,4-litraisesta HDI-moottorista. Moottori on alunperin rakennettu Lahdessa ja sieltä tekniikka kulkeutui vuosien saatossa Ouluun. Saari osti auton pari vuotta sitten valmiiksi turbotettuna. Megasquirtin moottorinohjaus ei silloin toiminut aivan toivotusti. Kun sähköt, polttoainepuoli ja sytytysjärjestelmä käytiin läpi, muuttui toiminta jouhevammaksi ja samalla tehoakin löytyi vielä vähän lisää.

Levyjarrut joka kulmassa

Autot ja Viihde Citroën 2CV Turbo

33-hevosvoimaiselle 2CV:lle tehdas lupasi huippunopeutta 110 kilometriä tunnissa ja nollasta sataan kiihtyvyydeksi räjähtävät 37 sekuntia. Nykyautojen suorituskykyyn tottuneille lienee syytä korostaa, että lukemassa ei kuulu olla pilkkua välissä. Kun suorituskyky nyt nostettiin uudelle tasolle, vaati se turvallisuussyistä myös muita muutoksia autoon. Citroen GS:stä on lainattu levyjarrut joka kulmaan, edessä jäähdytettynä. Myös pidemmäksi välitetty vaihteisto on peräisin GS-mallista. Briteissä ajetaan Rätti-Citikoilla kilpaa ratasarjoissa, joten sumujen saarelta löytyi säädettävät Avon-iskunvaimentimet.

Auton ulkonäkö on pyritty pitämään mahdollisimman vakiona. Väritys ei ole alkuperäinen mutta ajan henki on siinä läsnä. Tarkemmin silmäillessä eroina huomaa lähinnä hieman raolleen jäävän konepellin, joka ei niinkään johdu moottorin tai ahtimen suuresta koosta vaan siitä, että fyysisesti pidemmän vaihteiston takia moottoria on jouduttu siirtämään eteenpäin. Toiseksi eron alkuperäiseen huomaa räyhäkämpänä käyntiäänenä. Entäpä suorituskyky?

Autot ja Viihde Citroën 2CV Turbo

Juha Saari

–No kyllä se kulkee ja näin. Mutta ei tämä koppa kyllä ole tehty yli satasen vauhteihin, siinä alkaa jo ovet pullistella auki ja muuta. Itsesuojeluvaisto tulee vastaan ja rajoittaa huippunopeutta ennemmin kuin teho

Autot ja Viihde -näyttelyssä Lahdessa esillä oleva Saaren 2CV on käytetty leimalla eli ahdin ja nykyinen tekniikka ovat täysin laillisia. Lisäksi kyseessä on ehkäpä Suomen ainoa joka kulman levyjarruilla varustettu 2CV, eikä Rätti-Citikoita jo toisessa polvessa harrastava Saari muista nähneensä vastaavaa ulkomaillakaan. Tärkeintä autossa ei kuitenkaan ole suorituskyky, vaan tunnelma.

– Tämä on mukava kaupunkiajossa ja tällä saa hilpeitä katseita. Dumppi kun päsähtää, niin saa lisää hilpeitä katseita.

Jaa artikkeli

Keskustelu

Valmistajalta: Citroën

Kaikki koeajot

Uusimmat