Francesco Buffee

Ajoneuvot Uutinen 30.7.2016

Harri Toivosen italialaiskartturi: ”Harjun näytösajo on unelmieni täyttymys”

Neste Rallin yleisöerikoiskokeella Lancia Delta S4:n kyydissä istunut Francesco Buffi paljastui todelliseksi Henkka-faniksi.

Harjun lähtöviivalle on vain muutama metri, ja Lancia Delta S4:n moottori sammuu hetkeksi starttia odotellen. Ohjaamosta nouseva Harri Toivonen vaikuttaa hyvin keskittyneeltä, eikä juuri juttele paikalla parveilevalle väkijoukolle.

Apukuskin paikalta kömpivä Francesco Buffi sen sijaan hymyilee aurinkoisesti, ja myös puhetta pulppuaa. Italialaisen kasvoilta näkyy heti, että käsillä on suuri hetki. Toivonen ja Buffi kiertävät hetken päästä Harjun EK:n Harrin veljen Henri Toivosen vanhalla rallitykillä.

– En voi sanoin kuvailla, miltä tällä hetkellä tuntuu. Koen olevani maailman etuoikeutetuin ihminen, kun pääsin tänne, tähän autoon Harrin kanssa muistelemaan Henriä suomalaisen ralliyleisön eteen. En voisi pyytää enempää, Buffi hehkuttaa.

Pitkän linjan Toivos-fani

Buffi oli viisivuotias, kun Henri Toivonen sai surmansa Korsikalla keväällä 1986.

– Henri oli sankarini jo ennen onnettomuutta. Huoneeni seinällä oli iso kuva hänestä. Kun kuulin Henrin kuolemasta, itkin todella, todella pitkään, Buffi muistelee.

Francesco_Buffee_Lancia_Delta_S4_3

Ralli on aina ollut Buffille läheinen asia. Hän on kotoisin Toscanasta, ja kotitalon lähellä sijaitsee yksi San Remon MM-rallin kuuluisimmista soraerikoiskokeista. Niinpä Henkkakin oli paikallisille hyvin tuttu kuski.

Harri Toivosen Buffi tapasi vuonna 2010.

– Satuin olemaan Suomessa, ja otin yhteyttä Harriin ja kysyin, voisimmeko tavata, että olisi suuri kunnia tavata Toivonen. Harri kutsui minut kotiinsa, ja ystävystyimme välittömästi.

Tunteet katossa

Ensitapaamisen jälkeen Toivonen ja Buffi ryhtyivät ajamaan yhdessä klassikkorallikisoja. Näissä ympyröissä myös nyt Suomessa oleva Delta S4 -yksilö on tullut miehille tutuksi. Ohjaamossa ovat tunteet olleet katossa.

Francesco_Buffee_Lancia_Delta_S4_1

– Kun Harri ajaa tätä autoa, hänen ilmeensä muuttuu aivan toisenlaiseksi kuin muiden autojen ratin takana. Minullekin se tuo ihan erilaisen fiiliksen. Kun viimeksi olin tämän auton kyydissä, itkin erikoiskokeen jälkeen kuin lapsi, Buffi paljastaa.

Buffi kertoo, että hänen ja Harrin välillä vallitsee hyvin erityislaatuinen yhteys.

– Italia on nykyisin Harrin toinen koti, ja minun toinen kotini on vastaavasti Suomessa. Joka kerta, kun Harri saapuu Italiaan, ihmiset tulevat aivan hulluiksi. Koen olevani jonkinlainen lähettiläs tässä välissä, mikä sekin on suuri kunnia.

Buffin ansioksi voi laskea myös sen, että Henkan auto ylipäätään nähdään Suomessa. Hän tuntee auton italialaisen omistajan, ja oli yhteyshenkilönä tämän ja Neste Rallin organisaation välillä, jotta näytösajo saatiin järjestettyä.

– Italia on ikuisesti kiitollinen siitä, että Suomi on antanut faneillemme maailman parhaan rallikuljettajan. Kiitos teille, Buffi lopettaa – tällä kertaa selvällä suomen kielellä.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Lancia

Kaikki koeajot

Uusimmat