Käytetty erikoisuus – Checker Marathon – Tori Autot

Ajoneuvot Käytetyt erikoisuudet 8.11.2021

Käytetyt erikoisuudet – Checker Marathon

Mahtuuko Manhattan Maunulaan? Ikonisena New Yorkin taksina tunnettu Checker Marathon tarjoaa mahdollisuuden mittailla metrejä tuumiksi.

Yksi ja sama auto toimi vuosikymmenien ajan New Yorkin, ja monen muun Yhdysvaltojen suurkaupungin, taksitolppien ehdottomana suosikkina. Hyvät tilat matkustajille tarjonnut, teknisesti varsin robustiksi osoittautunut, muotoilultaan useina vuosina lähes muuttumattomana säilynyt ja kookkailla puskureilla varustettu Checker Marathon osoittautui äärimmäisen käytännölliseksi.

Checker Marathon – Tori Autot

Checkerin taksimalli on yleinen valkokankailla, vaikka asiaan ei tavallisesti tule kiinnitettyä huomiota.

Näin 1960-luvulta eteenpäin Marathon tähditti lähes jokaista New Yorkiin sijoittunutta elokuvaa muutaman vuosikymmenen ajan. Tarkimmat saattavat tosin huomata toisinaan 50-luvulle sijoittuvien elokuvien lavasteisiin eksyneen myöhemmin valmistettuja malleja. Lisäksi Marathon joutui toisinaan vetämään kaksoisroolia myös Neuvostoliitossa valmistettuna GAZ-13 Chaikana autojen ilmeisestä yhdennäköisyydestä johtuen.

Checker valmisti taksimalleja jo pitkään, mutta vuonna 1956 esitelty A8 tahtoi laajentaa asiakaskuntaa. Valmistajan esitteessä Standard ja Drivermatic Special julkistettiin mainitsematta sanaa taksi missään. Heti sodan jälkeen Checker mainosti itseään ylellisyystuotteena, mutta vuonna 1956 markkinointi painotti jo käytännöllisyyttä ja taloudellisuutta.

Checker Marathon – Tori Autot

Checker Marathon esiteltiin mallistoon Superban yläpuolelle.

Tuo edellä mainittu Checker A8 sai väistyä neljällä etuvalolla varustetun A9-mallin tieltä vuonna 1958. Tätä seurasivat loogisesti numeroidut mallit välillä A10 ja A12, joita päivitettiin jatkuvasti vuoden 1956 pohjan päällä. Ulkonäköön ei kuitenkaan koskettu liikaa.

Mallivuodelle 1960 Checker esitteli ensimmäistä kertaa oman mallin laajemmalle yleisölle nimellä A10 Superba. Seuraavalle vuodelle saatiin samalle pohjalle tehdyt ylellisemmät versiot porrasperänä ja farmarina nimellä Marathon. Edullisempi Superba jäi mallistosta vuonna 1963, taksit merkittiin A11 ja Marathon sai tunnuksen A12.

Checker Marathon – Tori Autot

Viimeinen Checker valmistui 80-luvun alkupuolella, mutta moni jatkoi vielä pitkään tämän jälkeen taksiliikenteessä.

Viimeinen Checker-taksi valmistui Michiganin Kalamazoon tehtaasta vuonna 1982, mutta jotenkin yritys onnistui jatkamaan vielä töitä Detroitin autoteollisuuden työllistämänä vuoteen 2009 saakka. Tiettävästi viimeinen New Yorkin taksiliikenteessä työskennellyt Checkerin taksi eläköityi vuonna 1999.

Moottorit olivat alunperin Continentalin valmistamia kuusisylinterisiä rivimoottoreita, mutta nämä korvattiin vuonna 1965 Chevroletin vastaavilla ja osin myös V8-moottoreilla. Myös muutama dieselmoottori oli tarjolla matkan varrella.

Checker Marathon – Tori Autot

Kattavasti entisöity vuosimallin 1969 Checker Marathon on myynnissä Helsingissä.

Käytetty erikoisuus – Checker Marathon

Helsingissä on tarjolla melkoinen Käytetty erikoisuus. Vuosimallin 1969 Checker Marathon on myynti-ilmoituksen mukaan lähes virheettömässä kunnossa.

Myynti-ilmoituksen mukaan kyseessä olisi vuosina 1956-1958 valmistettu Checker A8, mutta neljän etuvalon ulkonäkö viittaisi vuosimallin (1969) mukaisesti myöhempään tuotantoon. Maaliskuussa 2021 katsastettu auto on otettu käyttöön vuonna 1969.

Checker Marathon – Tori Autot

Moottorin tehoksi on merkitty tietoihin 82 kilowattia, joka edustaa Checkerin voimanlähteiden kevyempää päätä.

Moottoriksi on merkitty General Motorsin 250 kuutiotuuman (4,1-litraa) yhdellä kannen yläpuolisella nokka-akselilla varustettu kuusisylinterinen rivimoottori. Auton teknisten tietojen mukaan se tuottaisi 82 kilowattia (112 hv).

Tästä voima välitetään takapyörien mutusteltavaksi vuonna 1969 esitellyn General Motorsin Turbo Hydra-matic 350 -automaattivaihteiston läpi. Peruutusvaihteen lisäksi autosta löytyy kolme vaihtoehtoa etenemiseen.

Checker Marathon – Tori Autot

Matto ja tyynyt on varmasti valittu tarkoituksella tietyn tyylin mukaisesti. Itse verhoilujen pääväri on sininen.

Ulkokuori noudattaa New Yorkin taksiteemaa täydellisesti keltaisella värillä, kylkien ruutulippuraidoilla ja katon taksikyltillä. Kromia löytyy puskureiden lisäksi runsaasti myös keulamaskin dollarihymystä. Ulkonäkö on hyvin tunnistettava.

Leikkiä jatketaan myös sisätilojen puolelle. Takapenkin tyynyt ja lattiamatto on valittu ilmeisellä ajatuksella. Muuten istuimien ja ovipahvien verhoilu on ulkokuorelle vastavärinä toimivaa sinistä. Jalopuut ovat tummanruskeat.

Checker Marathon – Tori Autot

Osiin puretun ja uudelleen maalatun auton matkamittari on nollattu entisöinnin yhteydessä.

Auton ensimmäinen omistaja piti sen tiettävästi vuodesta 1969 aina vuoteen 2008 saakka. Kaliforniasta vuonna 2008 nykyiselle omistajalle Suomeen tullut auto purettiin osiin, maalattiin ja verhoiltiin uusiksi alkuperäisen asun mukaan.

Tuolloin auton mittarilukeman kerrotaan näyttäneen noin 180 000 mailia, mutta se nollattiin entisöinnin yhteydessä. Tällä hetkellä mittarilukemaksi on merkitty noin 7 000 mailia. Nyt on mahdollisuus muuttaa Manhattan Maunulaan – tai johonkin muuhun kaupunginosaan Suomessa.

 

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat