Mitsubishi Tredia 1.8 4WD - Tori.fi

Ajoneuvot Käytetyt erikoisuudet 28.9.2020

Käytetyt erikoisuudet – Mitsubishi Tredia 1.8 4WD

Mitsubishi Tredia 1.8 4WD on 80-luvun pieninä lukuina myyty nelivetomalli. Nyt on mahdollisuus hankkia halvalla harvinaisuus.

Alemman keskiluokan neliovinen porrasperä Mitsubishi Tredia esiteltiin vuonna 1982. Sen kanssa samana vuonna esiteltiin myös coupé: sisarmalli Mitsubishi Cordia. Nämä olivat ensimmäisiä Mitsubishin Yhdysvaltoihin omalla merkillään ja omiin myymälöihin viemiä automalleja ja siten merkittäviä. 

Mitsubishi Tredia takaviisto

Nimi Tredia kertoo valmistajan logon kolmesta timantista. Autona kyseessä on 80-luvun neliovinen porrasperä.

Tuo nimi, Tredia, on ilmeisesti väännetty Yhdysvaltojen markkinoita silmälläpitäen Mitsubishin logon englanninkielisestä nimestä “Three Diamonds”. Kyseinen automalli tähtäsi pienemmän Mitsubishi Lancerin ja koko ajan kasvaneen, sekä ylemmäs suunnanneen, Galantin väliin. Tosin Eurooppassa, ainakin joillain markkinoilla, etuvetoinen Tredia korvasi takavetoisen Lancerin.

Cordia ja Tredia olivat lähtökohtaisesti etuvetoisia autoja. Vuonna 1983 malli sai pienen päivityksen. Mallistoon lisättiin Mitsubishi Tredia 1.8 4WD eli nelivetoinen vaihtoehto. Moottoreita päivitettiin ja malliston huipulle tuli 135-hevosvoimainen 1,8-litrainen turboahdettu moottori.

Mitsubishi Tredia ohjaamo - Tori.fi

Vuonna 1983 Tredia koki pienen päivityksen, mutta malli ei koskaan saavuttanut suurta suosiota Euroopassa.

Euroopan puolella tuonti lopetettiin jo vuonna 1986 yksinkertaisesti erittäin alhaisen kysynnän vuoksi. Suomessa myytiin vain muutama tuhat Trediaa. Automallin valmistus jatkui kuitenkin vuoteen 1990 muiden markkinoiden myyntiä varten. 

Mitsubishi Tredia etuviisto - Tori.fi

Katsastamaton vuosimallin 1985 Mitsubishi Tredia 1.8 4WD on tarjolla tuhannen euron hintapyynnillä. Auto kerrotaan kuitenkin ajokuntoiseksi.

Käytetty erikoisuus – Mitsubishi Tredia 1.8 4WD

Viikon Käytetty erikoisuus on pientä projektia vaatineva Mitsubishi Tredia 1.8 4WD Etelä-Savosta. Tätä yksilöä ei nimittäin ole katsastettu myynti-ilmoituksen tietojen mukaan sitten vuoden 2011 marraskuun. Ilmoitetun mittarilukeman mukaan 260 000 kilometriä rullattu Tredia edustaa vuosimallia 1985. 

Mitsubishi Tredia 1.8 4WD moottori - Tori.fi

Voimantuotosta vastaa vapaasti hengittävä 1,8-litrainen nelisylinterinen moottori.

Nelivedon yhteydessä moottorina on aina 1,8-litrainen nelisylinterinen vapaasti hengittävä rivimoottori. Tuon huipputeho on 90 hevosvoimaa kierrosluvulla 5500 kierrosta minuutissa ja huippuvääntö on 143 newtonmetriä kierrosluvulla 3500 kierrosta minuutissa.  Auton omamassa on 1170 kilogrammaa

Alkujaan Tredian vaihteistona oli Mitsubishin Super Shift, joka tarjosi kahdella eri alueella yhteensä 8 vaihdetta. Nyt myytävässä yksilössä on kuitenkin jo myöhemmin myyntiin tullut perinteinen 5-vaihteinen manuaaliaski. Myös automaattivaihteinen versio oli tarjolla. 

Mitsubishi Tredia 1.8 4WD etu - Tori.fi

Tredian keulaa on koristettu lisävaloin tuomaan valoa lähestyvään syyspimeyteen.

Komealla kaksivärimaalauksella ja kumisella takaspoilerilla varustettu Mitsubishi Tredia 1.8 4WD kerää kyllä nostalgiapisteet ja istuu muodikkaaseen 80-luvun teemaan. Konepeltikin on saranoitu näyttävästi etureunastaan. Toki pyöränkaarien kukkiminen latistaa hieman tunnelmaa. 

Keulaa koristaa lisävalot ja perässä pilkottaa vetokoukku. Vanteet istuvat kokonaisuuteen niin hyvin, että ne saattaisivat jopa olla alkuperäiset. 

Mitsubishi Tredia sisusta - Tori.fi

Harmaa verhoilu näyttää pääosin ehjältä ja istuimissa on jopa hieman sivuttaistukea. Auton sisätilat noudattavat harmaasävyjen teemaa.

Sisätilojen puolella aika näkyy, sillä esimerkiksi vaihdekepin pussi on varsin kulunut. Toisaalta esimerkiksi vaaleanharmaiden istuimien verhoilu on vielä pääosin ehjä. Sisätilojen harmaa ilme ei tule yllätyksenä kenellekään 80-luvun japsiautoja harrastaneelle. 

Nykyään jo erittäin harvinainen nelivetomalli olisi kyllä kunnostuksensa ansainnut. Toivottavasti se löytää sopivan kodin ja nousee uuteen kukoistukseen.

Mitsubishi Tredia 1.8 4WD taka - Tori.fi

Tämä Mitsubishi Tredia 1.8 4WD on todellinen harvinaisuus, vaikka autoa arvostavat lienevät harvassa. Suomesta löytyy varmasti harrastaja, jonka sydämessä on Tredian kokoinen aukko.

 

Teksti: Henri Posa, Kuvat: tori.fi 

Jaa artikkeli

Keskustelu

Kaikki koeajot

Uusimmat