Ajoneuvot | Uutinen | 30.3.2019

Kelekkakisat keskellä kaupunkia – onko tässä maan paras moottorikelkkatapahtuma?

200 kuskia ja vintage-kelkkaa, 10 000 katsojaa ja auringonpaistetta. Näistä eväistä syntyi Rovaniemellä koko kansan talvitapahtuma keskelle kaupunkia.

Jaa artikkeli

Vanhojen kelkkojen kilpailut saivat alkunsa 2016 Sonkan kylän jänkäsaroilta. Kaveriporukan veteraanikelkkakisasta on muutamassa vuodessa kehittynyt koko kansan talvitapahtuma ja syrjäkylältä on siirrytty keskelle Rovaniemen kaupunkia.

Vuonna 2016 mukana oli 20 kuskia kelkkoineen ja yleisöä oli houkuteltu paikalle noin 200. Tänä vuonna Lainaanrannan edustalla kelkkojaan käskytti peräti 200 kuljettajaa ja yleisöä arvioitiin saapuneen paikalle aurinkoiseen kisakatsomoon yli 10 000.

Vastaavasta kasvutahdista voivat useimmat ulkoilmatapahtumat vain haaveilla. Vaikuttaa vahvasti siltä, että kyseessä on Euroopan suurin kelkkailutapahtuma.

Veteraanit radalla

Iltapäivän aikana radalla nähtiin kisakalustoa 1970-luvulta nykypäivään. Kenties parasta antia olivat veteraanilähdöt 70- ja 80-luvuilta.

Rataa kiersi monta legendaarisen maineen omaavaa kelkkamallia ja merkkikirjokin oli ilahduttavan laaja. Tositoimissa nähtiin merkkejä Winhasta Ockelboon ja Ski-Doosta Lynxiin. Suurinta osaa näistä tutuista ei enää löydä ladoista tai liitereistä, saati sitten näe ajossa.

Yleisön joukossa tunnelmaa kohotti jo nostalgiaa uhkuvien kelkkojen näkeminen, kisalähdöistä puhumattakaan. Osa kisasi tosissaan, osa nautti lähinnä tapahtumaan osallistumisesta.

Sopiva sarja löytyi niin veteraaneille, aikuisille kuin lapsillekin. Nuorimmat kuskit ajoivat 120 kuutioisella kalustolla.

Vintage-kelkkojen rinnalla nähtiin tällä kertaa myös uudet kelkat ja niitä ajamassa lisenssikuljettajat, eli tämän hetken kuumin kärki kelkkailun saralla.

Kaiken kansan kelekkakisa

Maksuton tapahtuma syntyy paikallisten yhteistyöyrityisten sponsorituella ja monipäisen talkooporukan toteuttamana. Taustalla vaikuttaa aito innostus lajia kohtaan.

– Halu tehdä maailmanluokan tapahtuma kelekkailun ympärille, vankan kelkkailutaustan omaava kisaoganisaattori Arto Tuisku toteaa vaikuttimistaan kisaohjelman esipuheessa.

Mistä ajatus vintage-kisojen järjestämiseen oikein lähti?

– 18. huhtikuuta vuonna 1982 isäni juhli snowcrossin ison luokan Suomen mestaruutta ja synnyin samana päivänä. 16 vuotta tästä myöhemmin voitin junioreiden snowcrossin Suomen mestaruuden. Kelkkailu on näytellyt isoa osaa meidän elämässä. Lopetin aktiivisen ajamisen vuonna 2000, mutta olen kuitenkin seurannut ja tukenut kelkkailua aina. Pari vuotta sitten rupesin katselemaan vintage-kelkkailua ja mietin, että sen ympärille voisi alkaa rakentamaan kilpailua.

Vuosien saatossa veteraanikelkkojen ympärille kehitetty tapahtuma on ollut ehdolla Lapin sykähdyttävämmäksi urheilutapahtumaksi ja sille on myönnetty urheilutekopalkinto.

Onnistumisten myötä jatkoa on luvassa mitä todennäköisimmin.

– Haluamme tehdä ”koko kansan” talavitapahtuman, josta löytyy kaikille jotakin ja johon voi tulla mukaan ajajana tai nauttimaan vauhdista kisakatsomoon.

Teksti ja kuvat: Antti Hentinen Lähteet: Moottoriurheilu.tv ja www.kelekkakisa.fi

Jaa artikkeli

Keskustelu