Audi A4

Ajoneuvot Koeajo 19.7.2019

Koeajo: Audi A4 – uusi kuori, vanha mainio sisältö

Audi A4:n kasvojenkohotus remontoi koko ulkokuoren. Hyvää: laaja mallisto, ajettavuus. Huonoa: dieselin viivyttely.

Neljän vuoden ikään ehtinyt Audi A4 kokenut kattavan kasvojenkohotuksen. Hienosäätöä on tehty siellä täällä, mutta suurimmat muutokset koskevat ulkonäköä, moottoreita ja tietoviihdejärjestelmää.

Perusteellinen pintaremontti

Audi A4

Ulkokuoressa Audi ei ole tyytynyt vain muokattuihin valoihin ja kromilistaan. Edeltäjästä on lopulta jäljellä lähinnä katto. Keulaa koristaa leveämpi ja matalampi maski, jonka päältä löytää vielä ilmanottoaukot ennen konepeltiä. Tuoreimmista Audeista tutut ”quattro-pullistukset” koristavat nyt A4:nkin kylkiä, mikä on vaatinut uudet lokasuojat, ovet ja takakyljet.

Suuret muutokset peltipintoihin ovat erittäin kalliita, mutta päivityksellä Audi kertoo tuoneensa A4:ään muista nykymalleista tutun ilmeen. Valmistaja kertoo sen olleen huomattavasti edullisempaa, kuin ennen aikainen täysin uuden korin suunnittelu – se kun vaatii huippukalliita törmäystestejä.

Hybridi, mutta vain kevyesti

Audi A4

Moottoripuolella merkittävä muutos on kevythybriditekniikan käyttöönotto, joskin kyse on Audin 12-voltin järjestelmästä, joka käytännössä tarkoittaa vain tavallista suorituskykyisempää laturia.

Kevythybridijärjestelmää käytetään 136 ja 163-hevosvoimaisissa dieselmalleissa 30 TDI ja 35 TDI sekä kaikissa bensiiniversioissa: 35 TFSI (150 hv), 40 TFSI (190 hv) ja nelivetoinen 45 TFSI quattro (245 hv). Näiden lisäksi mallistosta löytyvät 40 TDI quattro (190 hv) ja 45 TDI quattro (231 hv).

Kasvojenkohotuksen jälkeenkin A4:n nelivedoissa on eroja: dieselit on toteutettu perinteisellä luistonrajoittimella varustetulla keskitasauspyörästöllä, kun ainut bensiinineliveto 45 TFSI käyttää osa-aikaista quattro with ultra technology -versiota.

Kosketa, älä pyöritä

Audi A4

Nopealla vilkaisulla sisätilojen muutoksia on vaikea havaita. Peruslinjat ovat yhä ennallaan – viimeistely on moitteetonta, materiaalit laadukkaita ja ergonomia kunnossa.

Audi A4

Uudistus löytyy kojelaudan päälle asennetusta näytöstä: pyöritettävällä rullalla ohjattu MMI-järjestelmä on vaihtunut uuteen MMI Touch -järjestelmään, jota ohjataan kosketusnäytöltä. Rullan vapauttamaan tilaan on asennettu pieni kannellinen lokero, ja jo valmiiksi tablettimainen näyttö taas on venynyt entisestään.

Audi A4

Käyttöliittymä luottaa muiden tuoreiden pienempien Audien tapaan yhteen näyttöön. Valikot on suunniteltu kosketusnäyttö mielessä, joten useimmat symbolit ovat selkeän isoja ja käyttö ajon aikanakin vaivatonta. Toisaalta A4:n ergonomiaa ei ole alkujaan suunniteltu kosketusnäyttöä varten, joten ajoasennosta riippuen näyttöön voinee joutua vähän kurottelemaan.

Toinen näyttöpuolen uudistus koskee digitaalimittaristoa – sen saa nyt A4:ään myös ilman kallista navigaatiojärjestelmää.

Edelleen erinomainen

Ensikoeajoon valikoitui A4 Avant 40 TDI quattro. Kovin montaa kilometriä ei tarvitse ajaa todetakseen auton olevan edelleenkin ajankohtainen ja erinomainen. Ajettavuutta leimaa vaivattomuus, kiitos keveän ja tarkan ohjauksen, sekä kaikin puolin johdonmukaisten hallintalaitteiden toiminnan. Koeajoyksilön lisävarusteinen mukavuusalusta säätyvällä iskunvaimennuksella tarjoaa miellyttävän, mutta asiallisella tavalla jämäkän kyydin huonommallakin tiestöllä.

Audi A4

Konepellin ja maskin välinen aukko on helpoin tapa tunnistaa uudistettu malli.

…vaikka viivyttelee

Suurin miinus, tai kenties lähes ainoa, kohdistuu koeajoautossa voimalinjaan. Tasanopeudella ja täyskiihdytyksissä se toimii hienosti, mutta kuormituksen muutokset aiheuttavat tarpeetonta viivyttelyä, joka tuntuu johtuvan vähän sekä moottorista että kaksoiskytkinvaihteistosta. A4 40 TDI:llä ei rohkene hyökätä liikenneympyrässä tai kolmion takaa sellaiseen rakoon, johon tehokkaalla automaattivaihteisella autolla pitäisi ilman muuta ehtiä liikennevirtaa haittaamatta. Voimalinja viivyttelee myös ohituksissa, mutta vauhtiin päästyään kiihtyvyys on asiallista.

Audi A4 allroad quattro

Audi A4 allroad quattro erottuu tavallisista malleista pyöränkaarien lisäksi keulalla, jossa ei ole ilmanottoaukkoa maskin ja konepellin välissä.

Yhä ajankohtainen

Lyhyen kokeilun perusteella viivyttely on läsnä myös bensiinimallissa 45 TFSI, mutta huomattavasti vähäisempänä. Käsivaihteistoa Audi tulee tarjoamaan vain pienimmän 30 TDI:n yhteydessä.

Audi A4

Kokonaisuutena Audi A4 on kuitenkin edelleen hyvin ajakohtainen auto, ja kattavan mallipäivitys pitänee sen houkuttelevana vaihtoehtona vielä aika monen vuoden ajan.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Audi

Kaikki koeajot

Uusimmat