Ajoneuvot Koeajo 3.8.2022

Koeajo: Mazda CX-30 Hybrid – Katumaasturin viitta harteille

Mazda CX-30 on käytännössä katumaasturiversio Mazda 3 -mallista, ne jakavat myös hyvin paljon samaa tekniikkaa. Hyvää: Ulkonäkö, ajettavuus, laatuvaikutelma, tilat. Huonoa: Lievä suuntavakauden puute.

Otetaan yksi Mazda 3, korotetaan sitä hieman, lyhennetään samalla hieman pituutta sekä akseliväliä – ja saadaan yksi Mazda CX-30.

Mazda CX-30 on kuin katumaasturin viitan päälle pukenut Mazda 3. Sen lisäksi, että autot ovat muotokieleltään hyvin samanlaiset, ne myös jakavat tekniikkaa hyvin paljon keskenään. Mazda 3:n palkitun muotoilun tavoin myös CX-30:n muotoilu toimii erinomaisesti, auto on kaunis katseltava, siinä on tyylipuhdasta muotoilua yhdistettynä Mazdalle ominaisiin piirteisiin.

Kevythybridillä jarrutusenergia talteen

Katumaasturilookia Mazda CX-30:een on tuotu lisäämällä pyöränkaariin muovilistat, niin sanotut seikkailumuovit. Koeajettu CX-30 oli etuvetoinen, mutta muutaman tuhannen euron lisähintaan mallin saa myös parempaa etenemis- ja vetokykyä nelivedon muodossa.

Koeajossa ollut Mazda CX-30 on kevythybridi, autossa on 2-litraisen vapaasti hengittävän bensiinimoottorin lisäksi kevythybriditekniikkaa, joka kerää talteen jarrutusenergiaa ja jakaa sitä sitten auton sähkölaitteille, joka puolestaan pienentää polttoaineenkulutusta. Hybriditekniikan toiminta on käytännössä huomaamatonta, sen eri toimintavaiheita ei huomaa mitenkään, jollei sitä seuraa kojelaudan päällä olevasta näytöstä eikä hybridin toiminta taustalla vaikuta ajokokemukseen millään tavalla.

Moottoriin pientä päivitystä

Bensiinimoottoreissaan Mazda luottaa korkeampaan puristuspaineeseen, jonka ansiosta moottorin hyötysuhde paranee ja polttoaineen kulutus pienenee. Mazdan bensiinimoottoreissa ei käytetä turboa.

Mazdan 2-litrainen bensiinimoottori on saanut tälle vuodelle päivityksen. Tehoa on tullut muutama kilowatti lisää ja vääntöä 16 newtonia. Moottorissa ihailtavaa on sen sitkeys, se jaksaa viedä autoa hyvin eteenpäin, ja mikä hyvää, tekemättä siitä esimerkiksi äänimaailman puolesta ”sen isompaa numeroa”. Äänimaailman hienostuneisuus on kehitystyön tulosta ja nimenomaan yksi mallipäivitys tälle vuodelle, sillä moottorin äänimaailmaan on tehty parannuksia imukanavien sekä pakoputkiston muutoksilla.

Hyvää ajettavuutta

Ajettavuus on CX-30:ssä kohdallaan, vaikkakin suoralla tiellä ohjaus hakee hieman, mutta ei niin paljoa, että se häiritsisi valtavasti. Ohjaustuntuma on muuten CX-30:ssä varsin luonnollinen ja tunnokas. Kuljettajan ergonomia toimii erinomaisesti ja hallintalaitteet ovat paikallaan. Vaikka kysymyksessä on katumaasturin viitan päälle pukenut crossover, sen ajettavuus on hyvin henkilöautomainen.

Mazda ei ole laittanut infotainmentin keskukseksi kosketusnäyttöä, vaan kojelaudan päällä olevan näytön toimintoja hallitaan keskikonsolin painikkeista ja kiekosta. Hyvä niin, sillä tämä toimii myös erinomaisesti.

Tiloiltaan Mazda CX-30 Hybrid on runsas, takana on tilaa hyvin ja edessä istutaan isokokoisen keskikonsolin hallitsemassa tunnelmassa. Tavaratila CX-30:ssä on huomattavasti isompi kuin Mazda 3:n hatchback-versiossa, mutta kuormauskynnys vaivaa hieman CX-30 -mallissakin. Muutenkin CX-30:stä tulee isomman auton fiilis, korkeus tekee siihen isomman auton tuntua, vaikka auto on Mazda 3:a hieman lyhyempi.

CX-30 on Mazdan muunkin malliston tapaan silmää miellyttävä ja hyvin viimeistelty auto. Mazda haluaa myös tällä mallilla viestittää sitä, että se on oikeasti premium-luokan autoja tarjoava autovalmistaja, vaikka sitä ei aina sellaiseksi mielletä.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mazda

Kaikki koeajot

Uusimmat