Mercedes-Benz eSprinter

Ajoneuvot Koeajo 26.7.2021

Koeajo: Mercedes-Benz eSprinter -sähköpaku yllättää käyttökustannuksissa

Pakettiauto on työkone, jonka käytön kustannus ratkaisee. Mercedes-Benz eSprinter esittelee yhden uuden sähköisen vaihtoehdon. Hyvää: laatu, mukavuus. Huonoa: kallis, lyhyehkö toimintamatka.

Saksalaismerkin Düsseldorfin tehtaalla otettiin vuoden 2020 loppupuolella askel tulevaisuuteen, kun vuodesta 1962 lähtien pakettiautoja valmistaneen laitoksen linjastolla kasattiin ensimmäinen täyssähköinen Mercedes-Benz eSprinter.

Mercedes-Benz eSprinter

Uusi eSprinter ei suinkaan määritä markkinoita yksin. Samoille apajille halajaa muun muassa Citroën e-Boxer, Fiat e-Ducato, MAN eTGE, Peugeot e-Boxer, Renault Master Z.E ja Volkswagen e-Crafter. Kaikkia edellä mainittuja ei tosin ole kirjoitushetkellä saatavilla Suomen markkinoilla ja suuri osa on myös sukua keskenään, joten todellinen tarjonta on tavallaan kapeampi.

Sähkö-Sprinter kuuluu siinäkin mielessä mielenkiintoiseen joukkoon, että kyseessä on takavetoisten pakettiautojen pitkäaikaisen kannattajan etuvetoinen malli. Samaan aikaan Volkswagen on alkanut tarjoamaan takavetoisiakin vaihtoehtoja.

Samalla kuormatilalla

Dieselmoottorilla varustettu Sprinter on näyttäytynyt kuljettajalle mukavana ja sivistyneenä pakettiautona, ja sähköinen voimalinja korostaa vahvuuksia entisestään.Mercedes-Benz eSprinterVaikka tämän auton kohdalla on hyvä unohtaa henkilöautojen valtavat kosketusnäyttöpinnat ja pehmeällä nahalla päällystetyt penkit – kyseessä on työkalu, eli se toinen alue Mercedes-Benzin osaamisesta – viimeistely on silti vaikuttavalla tasolla.Mercedes-Benz eSprinterIstuimesta löytyy säätö myös istuinosan kallistukselle, jonka ansiosta ajoasennosta saa hyvän.

Mercedes-Benz eSprinter

Pikkutavaroille löytyy runsaasti avoimia koteloita, mutta suljettuja säilytystiloja on vähemmän. Keskikonsolin kotelot kolisevat keskipaikalla istuvan polviin.

Mercedes-Benz eSprinter

Korimallina eSprinterissä on aina keskipitkä A2 korotetulla katolla. Kuormatila vastaa Sprinteriä, sähköisestä voimalinjasta huolimatta. Konttiin mahtuu 11 kuutiometriä, maksimimittaa on lähes 3,4 metriä ja takaovet aukeavat 270 asteen verran. Akut nostavat hieman auton massaa, mutta lastia saa silti latoa 1 045 kilogramman edestä.

Ajotiloja ja jarrutusenergiaa

Erityinen mielenkiinto kohdistuu luonnollisesti juuri voimalinjaan. 85 kilowatin (116 hv) teho ei kuulosta kovin kulkevalta, mutta sähkömoottorin välitön vääntö auttaa etenemistä merkittävästi.

Mercedes-Benz eSprinter

Saimme koeajoon kolmesta vaihtoehdosta mallin, jonka huippunopeus on rajoitettu 80 kilometriin tunnissa. Tämä on luonnollisesti taloudellisin valinta.

Jarrutusenergian talteenottoon eSprinter tarjoaa neljä eri tasoa. Vaihdelapoina normaaliksi miellettävistä valitsimista saa optimoitua energian hyödyntämistä.

Ajotiloja on kolme: Comfort, Eco ja Eco+. Näistä viimeisimmän (huipputeho 70 kW (95 hv) ja ilmastoinnin tai lämmityksen rajoitukset) jo tuntee – erityisesti suuremmalla kuormalla. Juuri siksi kaikille moodeille kyllä löytyy käyttöä, kunhan viimeisen ymmärtää jättää sopivaan paikkaan toimintamatkan maksimoimiseksi.

Mercedes-Benz eSprinter

Auton luontainen painopiste on akkujen sijoittelun ansiosta matala, joka auttaa ajettavuutta entisestään. Monen muun sähköauton tapaan eSprinter tuntuu massaansa kevyemmältä.

Käytön kustannus?

Rehellisesti sanottuna eSprinterin toimintamatka on suurimpaan osaan tarpeista riittämätön, ja myös hinta kuulostaa kovin korkealta. Työkoneessa olennaisin tekijä on kuitenkin käytön kustannus.

Koeajon aikana kulutus oli, pääosin kevyellä kuormalla, noin 35 kWh/100 km, eli todella lähellä WLTP-lukuja – etenkin, kun ajoimme ilmastointi kytkettynä.

Sähköllä voi siis päästä erittäin mataliin kilometrikustannuksiin, mikäli paketti muuten soveltuu tarpeisiin. Kaiken lisäksi Mercedes-Benz eSprinterissä on vakiovarusteena kolme vuotta tai 160 000 kilometriä kattava huolenpitosopimus, eli ehkä tässä on sittenkin järkeä.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mercedes-Benz

Kaikki koeajot

Uusimmat