Peugeot Partner

Ajoneuvot Koeajo 25.2.2019

Koeajo: palkittu pikkupaku – Peugeot Partner

Näppäryys, arkisuus ja helppous ovat Peugeot Partner -pakettiauton hyveitä. Hyvää: suorituskyky, automaatti, kulutus, tilaratkaisut. Huonoa: rengasmelu, A-pilarien katve.

Ranskassa erityisen suosittu pieni pakettiauto Peugeot Partner on uudistunut perusteellisesti kolmanteen sukupolveensa. Samalta tuotantolinjalta valmistuvat myös sisarmallit Citroën Berlingo Van ja Opel Combo Cargo. Erot autojen kesken ovat lähinnä kosmeettisia muutoksia keulan ilmeessä ja ohjaamossa. Kolmikko voitti äskettäin yhdessä ”Vuoden Pakettiauto 2019” -tittelin. Samoista autoista on myös henkilöautoversiot, joka Peugeotin mallistossa tottelee nimeä Rifter.

Peugeot Partner

Kaksi koripituutta

Partneria on kahta kokoa, M tai XL, joista kokeiltavana on nyt isompi. Pituuseroa on 35 senttiä niin ulkomitassa kuin tavaratilassakin. Jatkopaloja on kaksi, toinen akselien välissä ja toinen perässä. Mittasuhteet säilyvät sopusuhtaisina ja kääntöympyrä kohtuullisena. Pidemmässä mallissa liki neljän kuution kuormatilalla on pituutta yli kaksi metriä.

Pisimmillään mukaan mahtuu jopa 3,4-metrisiä rimoja tai putkia väliseinässä olevan luukun kautta. Tällöin puolet apukuskin istuimesta niiaa lattiatasoon, mutta silti mahtuu yksi apulainen kyytiin. Istuimen voi nostaa myös ylös lisäämään tavaratilaa.

Takana on pariovet ja oikeassa kyljessä liukuovi vakiona. Lattia on muovipinnoitettu ja varustettu kuudella kuormakoukulla. Kantavuutta on pikkupakulle huimat 900 kiloa. Ehkä vähempikin olisi riittänyt, järeämpi jousitus tuo turhaa kovuutta ja renkaiden jyrinää kevyeen ajoon.

Kolmipaikkainen ohjaamo

Partnerissa pitkäkin kuski saa luontevan ajoasennon, kunpa vielä istuimen etureunan korkeutta voisi säätää. Ohjaamo on vakiona kolmipaikkainen, mutta keskipaikalla ahdistaa kapeus ja kojelaudan ulkonema. Ilman lisähintaa Partnerin voi tilata myös kaksipaikkaisena. Tällöin istuin on mukavammin muotoiltu, mutta muunneltavuus jää uupumaan. Keskipaikan tilalle saa keskikonsolin säilytyslokeroineen, mutta niitä on muutenkin yllin kyllin.

Peugeot on tuonut henkilöautoissa esitellyn i-cockpitin myös pakuihin. Mittariston katselu ratin yli ei häiritse enää laisinkaan, mutta pieni ja neliskulmainen ratti vaatii vieläkin tottumista. Kauas eteen viety tuulilasi tuo avaruutta, mutta paksut A-pilarit ovat häiritsevästi näkökentässä.

Elektroniset avustimet optioina

Kuljettajaa avustavia järjestelmiä on runsaasti, kaikki tosin vain lisävarusteina. Turvaenkeleiksi saa muun muassa etäisyysvaroittimen, hätäjarrutusavustimen, kaistavahdin, perävaunun vakautuksen ja kuljettajan vireystilan valvonnan. Parkkitutkat suojaavat myös kylkiä. Mukautuva vakionopeudensäädin ja kaukovaloavustin helpottavat kuskin hommia. Harvinaisempia varusteita tässä luokassa ovat ylipainovaroitin ja tuulilasin heijastusnäyttö. Viihdejärjestelmä toimii yhteistyössä puhelimen kanssa.

Kun takaovet ovat umpinaista mallia, taustapeilin voi korvata kameranäytöllä. Sillä näkee kätevästi myös kuolleeseen kulmaan oikealle takaviistoon. Kamera vain likaantuu kurakelillä jopa nopeammin kuin takalasi. Lisäksi näytön päälle saamiseksi pitää aina ajoon lähtiessä kuitata vastuulauseke. Käyttö jää vähälle, kun ei meikkipeilinäkään voi käyttää.

Vaivaton automaatti

Partnerin nokalla on joko 1,2-litrainen bensiinimoottori (110/130 hv) tai 1,5-litrainen diesel (100/130 hv). Koeajoauto oli malliston kallein versio tehokkaammalla dieselillä ja kahdeksanvaihteisella automaatilla. Teho riittää raskaammallekin kuormalle ja kaasujalalle. Automaatti toimii hienostuneen huomaamattomasti, mutta saman aikaan tehokkaasti. Talvikelilläkin kulutus jäi 5,5 litraan satasella.

Peugeot Partner

Moottori lämpenee hitaasti, mutta lämmittää ohjaamoa kuitenkin riittävästi. Oudosti pienempiohjaamoisessa pakettiautossa dieselkäyttöinen lisälämmitin on vakiona, kun taas viisipaikkaisessa Rifterissä isommalla ilmatilalla siitä pitää maksaa ekstraa. Yhdessä muiden varuste-erojen ja pidemmän takuun kanssa pakettiauto onkin henkilömallia pari tonnia kalliimpi. Koeajetun kalleimman version hinnalla Partner joutuu hankalaan kilpailuasetelmaan jopa kookkaampienkin pakettiautojen kanssa.

Lisätietoja: www.peugeot.fi/partner

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Peugeot

Kaikki koeajot

Uusimmat