Peugeot 208 PureTech 130

Ajoneuvot Koeajo 27.10.2019

Koeajo: Peugeot 208 PureTech 130 – tyyliä ja teknologiaa kompaktisti

Uusi Peugeot 208 tuo tyylikästä muotoilua, uutta teknologiaa ja sähköisen rinnakkaisversion kompaktiautojen luokkaan. Hyvää: tyyli, voimalinjavaihtoehdot. Huonoa: ajoergonomia varauksin.

Toisen sukupolven Peugeot 208 hyppää rohkeasti autoalan murrokseen. Uusi CMP-perusrakenne ei ota kantaa käyttövoimaan, vaan sama auto on mahdollista toteuttaa bensiinimoottorilla, dieselmoottorilla ja sähkömoottorilla. Sanojensa tueksi Peugeot onkin tuomassa sähköisen e-208:n myyntiin vain muutaman kuukauden polttomoottorimallien jälkeen. Palaamme sähkö-208:n ominaisuuksiin tarkemmin erillisessä koeajossa.

Peugeot 208 PureTech 130

Luvassa on joukko bensiinimoottoreita, yksi diesel ja yksi sähköversio. Yleisimmin 208:n kulmahampaiden takaa löytyy 1,2-litrainen PureTech-bensiinimoottori. Hinnat alkaen -versiossa kolmisylinterinen vapaasti hengittävä papupata porisee 75 hevosvoiman verran, muistuttaen luonteellaan 206:n 1,1-litraisesta moottorista.

Yleisemmin tehoversiona lienee ahdettu 100 hevosvoiman malli, joko kuusivaihteisen manuaalin tai kahdeksanvaihteisen automaatin yhteydessä. Malliston huipulla on tässä vaiheessa 130-hevosvoimainen PureTech 130, joka on aina automaattivaihteiston parina. Suorituskyvyssä ei ole moittimista ja automaattivaihteisto toimii eleettömästi.

Peugeot 208 PureTech 130

Dieselvaihtoehtona on 1,5-litrainen BlueHDi 100, joka vauhdittaa 208:n etenemistä manuaalivaihteiston ja 250 newtonmetrin väännön turvin helposti. Malliversio on suunnattu erityisesti yritysasiakkaille, joita saattaa tosin hätkäyttää, että auton perusvärinä on tällä kertaa keltainen.

Kaikki saman katon alla

Peugeot on onnistunut upeasti tavassa, jolla 208 tuntuu samanlaiselta autolta käyttövoimasta riippumatta. Liikkeellä 208 on ketterä ja pirteä kaupunkiauto, joka säilyttää hyvän vakauden myös moottoritienopeuksissa. Jousituksen suhteen alustassa on havaittavissa turhaa nypyttävää pintakovuutta, jota voi kuitenkin vähentää tyytymällä 16 tuuman rengastukseen näyttävämpien vannekokojen sijaan.

Peugeot 208 PureTech 130

Vaikka automaattivaihteinen PureTech 130 on GT-Line-varustetasolla polttomoottoriversioiden sähäkin, löytyy eräänlaista nostalgista ajamisen iloa pelkistetymmästä PureTech 75 Activesta. Perinteinen mittaristo, kevyempi auto ja pehmeämpi jousitus muistuttavat hyvällä tavalla 206:n ja 207:n ajoista.

 

Ajoasento on eräs uuden 208:n erikoisuuksista, sillä tuulilasin kulma on määrittänyt kuljettajan työpisteen taakse hallintalaitteisiin nähden. Kyynärnoja taasen korostaa manuaalivaihteiston pitkäliikkeisyyttä.

Tyyliä ja tyylikästä tekniikkaa

Raikkaat värit, Peugeotin leijonakeula torahampaineen ja kynsiraapaisuja muistuttavat takavalot tekevät 208:sta hauskannäköisen kompaktiauton. Sisällä kojelauta koostuu hiilikuitua imitoivasta ruutumuovista. Säilytyslokeroita on kiitettävästi ja kojelaudan muotoilu jättää tilaa matkustajille. Takaistuimilla tilaa on kohtuullisesti, mutta Peugeot arvioikin, että niitä käytetään matkustajien kuljettamiseen lähinnä satunnaisesti. Tavaratilaa on 265 litraa VDA-normilla mitattuna.

Kosketusnäytön ja pianonäppäinten lisäksi muotoilussa korostuvat kulmat. Korkeampien varustetasojen kohdalla perinteinen mittaristo korvautuu uudella kolmiulotteisella versiolla Peugeotin i-Cockpit-ohjaamoteemasta. Kahdelle syvyystasolle tietoja projisoiva mittaristo toimii onneksi selkeämmin kuin ajattelisi, mutta varsinaista vallankumousta efekti ei tuo. Valmistajan mukaan kolmiulotteisuudella voidaan kuitenkin säästää kriittiset puoli sekuntia reaktioajassa.

Peugeot 208 PureTech 130

Suomessa Peugeot 208 nähdään vielä loppuvuoden aikana, hintojen vahvistuessa marraskuun alussa. Malliston aloitushinta PureTech 75 Active -malliversiolle asettunee noin 16 500 euron tuntumaan. Sähköinen Peugeot e-208 seuraa polttomoottorimalleja heti vuodenvaihteen jälkeen.

Peugeot 208 PureTech 130

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Peugeot

Kaikki koeajot

Uusimmat