Volvo XC40 katumaasturi

Ajoneuvot Koeajo 7.12.2017

Koeajo: Räväkkää ruotsalaista raikkautta – Volvo XC40

Kun Volvo lähtee trendikkääseen kompaktien katumaasturien segmenttiin on tuloksena hienosti hillitty ja tyylikäs XC40. Hyvää: raikkain Volvo aikoihin, katse tulevassa, tasapainoinen kokonaisuus. Huonoa: hinta varusteltuna, herkkyys rengaskoon suhteen.

Volvon viime vuosien väkevä paluu on ollut yhdistelmä raikkaasti päivitettyä skandinaavista muotoilua ja Scalable Product Architecture -pohjalevyn (SPA) teknistä taituruutta. Upean XC90-katumaasturin jälkeen ruotsalaismerkki vastasi monien toiveisiin toteuttamalla XC60:n käytännössä kutistamalla jo toimivan kaavan.

Volvo XC40 katumaasturi

Kaksi muttei kolmatta

Nyt ollaan kuitenkin toisilla vesillä. XC40 on Volvolle tuore mallimerkintä, muotoilussa on raikas räväkkä tyyli sisällä ja ulkona, ja pinnan alle on kätketty uusi pohjalevy. Compact Modular Architecture (CMA) nähdään jatkossa Volvon ja emokonserni Geelyn pienemmissä automalleissa, kuten esimerkiksi Lynk & Co 01:ssä. Uusi pohja-arkkitehtuuri on sukua isommalle SPA:lle, mutta eroavaisuuksiakin on esimerkiksi etujousituksen ja voimalinjojen toteutuksissa.

Volvo XC40 katumaasturi

Uusi mallimerkintä sen sijaan on suoraviivainen juttu: 40 on vähemmän kuin 60, joten auto on myös pienempi. 265 millimetriä isoveljeä lyhyempi XC40 on samalla Volvon tarjokas kovana hyrräävään kompaktien katumaastureiden ja crossovereiden kisaan, tai ainakin sen premium-sarjaan.

Volvo XC40 katumaasturi

Räväkkä ulkomuoto tuo tarjolle joukon kaksivärisiä kattoja ja jännittäviä värivaihtoehtoja. Kuvissa esiintyvä Amazon Blue -sinivihreäharmaa yhdistettynä Momentum-varustelun valkoiseen kattoon tuo esiin myös auton muotoja. Kyljen raskaat pokkaukset tuovat painokkuutta, Thorin vasaraksi nimetyt ajovalot ovat saaneet terävämmän ilmeen ja keulamaski kaareutuu voimakkaasti sisäänpäin. Kyseessä onkin ruotsalaismerkin raikkain tuote sitten kuparinvärisillä helmoilla varustetun C30-kaupunkicoupén.

Volvo XC40 katumaasturi

Koeajoautoissa nähty kuminen Ruotsin lippu jäänee lehdistö- ja jälleenmyyjäautojen harvinaisuudeksi.

Rullaava lipasto

Jos ulkopuolelta Volvo XC40 on räväkkä versio tutusta teemasta, ovat asiat hiukan normaalimmin sisäpuolella. Hyvällä maulla pelkistetty kojelauta ja tuttu ruotsalainen design ovat vallitsevia teemoja. Nappiarmeijat ovat vaihtuneet Sensus-kosketusnäyttöön, istuimet ovat tutun toimivat ja kuljettajaa tervehtii isommista Volvoista tuttu 12,3-tuumainen digitaalimittaristo.

Takapenkin merkitsevä ominaisuus on se, että sen istuinosa lattiaan nähden yllättävän alhaalla. Tämä saattaa aiheuttaa pitkäjalkaisille haaveita etupenkeille pääsemisestä. Muuten tilaa on takanakin asiallisesti.

Matkustamon varsinainen juttu ovat sen lukuisat säilytystilat. Keskitunnelista löytyy kannellinen irroitettava roskis sekä kolo nenäliinapakkaukselle. Kojelautaan on upotettu kaksi korttipaikkaa vaikkapa bensakortille ja parkkilipukkeelle, kuljettajan penkin alta löytyy kohtuulinen vetolaatikko ja langattomasti lataava kännykkäkolo löytyy keskikonsolin alaosasta.

Volvo XC40 katumaasturi

Erityisen hyvä suoritus Volvolta ovat XC40:n massiiviset ovitaskut, joihin mahtuu 15-tuumaisen kannettavan tietokoneen lisäksi vielä vaikkapa juomapullo. Ovikotelo on verhoiltu vinkeästi huovalla ja se voi olla varustelusta riippuen vaikkapa shokkioranssin värinen.

Tilaa puolestaan on haalittu sillä, että ovitaskussa normaalisti lymyävä kaiutinelementti on toteutettu uudella tavalla. AirWoofer-nimeä kantava ratkaisu tuo osan äänistä matkustamoon ilmanvaihtokanavien kautta. Ainakin lisävarustelistan parhaana äänentoistojärjestelmänä oleva Harman Kardon soitti Volvon valitseman Spotify-soittolistan kirkkaasti ja ponnekkaasti.

Valmistajan mukaan ihmiset toivoivat lisätilan sijaan enemmän keinoja hyödyntää nykyistä tilaa, joten monikäyttöisyyset säilytysratkaisut jatkuvat tavaratilassa. 460 litran tavaratila on laajennettavissa aina 1336 litraan. Hattuhylly voidaan varastoida tavaratilan pohjan alle. Tavaratilan pohja voidaan puolestaan nostaa puolittain pystyyn, jolloin se toimii tilanjakajan lisäksi kassikoukkujen roolissa.

Volvo XC40 katumaasturi

Ketterä ja arvattava

Liikenteessä Volvo XC40 ei petä, sillä sen ohjaus ja alusta ovat vapaat yllätyksistä. Ohjaustuntumaa ei nykytyyliin juuri ole, mutta Volvo on painottanut ohjauksen sopivan jämäkäksi liioittelematta kuitenkaan auton kokoa. Kokonaisuutta täydentää selkeäksi pelkistetty ratti ja tietorikas digitaalimittaristo.

Volvo XC40 katumaasturi

Ohjauksen periaatteet pätevät myös jousitukseen, joka on hyvin tasapainotettu mukavuuden ja ketterän napakkuuden välillä. Isoveljien tavoin rengaskoko on asia, jonka suhteen on syytä olla tarkkana, joskin nopeasti vertailtuna 20-tuumaisilla vanteilla rullaava XC40 tuntui 19-tuumaista vähemmän nypyttävältä.

Volvo ei ole kuitenkaan tyytynyt tekemään XC40:stä korkeaa pelkkien markkinavaatimusten takia, vaan autolle on annettu myös hiukan kyvykkyyttä. Maavaraa on 21,1 senttimetriä ja kahluusyvyyttä 45 senttiä. Myös lähestymiskulma 21,7°, ramppikulma 21,9° ja jättökulma 30,4° kertovat siitä, että XC40 selvinnee mökkielämästä siinä missä parkkihalleistakin.

Volvo XC40 katumaasturi

Nyt koeajetut moottorivaihtoehdot olivat 247-hevosvoimainen T5 AWD -nelivetobensiini sekä 190-hevosvoimainen D4 AWD-nelivetodiesel. Molemmat 2,0-litraiset 4-sylinteriset koneet ovat tuttuja Volvon valikoimasta eikä niiden toiminnasta 8-vaihteisen automaatin yhteydessä ole huomautettavaa. Korkeilla kierroksilla matkustamoon kantautuu hiukan karkea moottoriääni, joka lähinnä kertoo siitä, että asioita tapahtuu.

Myöhemmin mallistoon on tulossa 3-sylinterinen T3-bensiinimalli sekä täyssähköversio. Myös jonkinlainen hybridioptio on saapumassa XC40-mallistoon. Näillä näkymin mallistossa nähdään manuaalivaihteisto vain pienimpien T3 ja D3 -voimalähteiden kanssa.

Volvo XC40 katumaasturi

Katse horisontissa

Volvo XC40 tuo tietysti mukanaan myös valmistajan kattavan turvavarustevalikoiman. City Safety on päivitetty uusimpaan versioonsa ja se toimii nyt kaikilla nopeuksilla. Samalla risteävän liikenteen varoitus on saanut automaattijarrutustoiminnon.

Volvo XC40 katumaasturi

Ihailtavaa on myös valmistajan tapa katsoa tulevaan. XC40 tuo kansainvälisille markkinoille Care by Volvo -tuotteen, jossa auton omistajaksi pääsee yhdellä kiinteällä kuukausimaksulla. Digitaalinen avaimen jakaminen on sekin tulossa ensimmäisenä juuri malliston trendikkäimpään ja älypuhelinsovelluksella tapahtuva ajo-oikeuden lainaaminen toimii juuri niin sulavasti kuin Volvolta voi odottaa.

Suomessa Volvo XC40 nähdään kevään korvilla, tarjolla olevien voimalinjavaihtoehtojen täydentyessä myöhemmin. Malliston hinnat alkavat nipin napin alle 40 000 eurosta.

Volvo XC40 on raikas ja tervetullut lisäys tutun suosikkimerkin valikoimaan. Samalla se on ehkä paras esimerkki Volvon uudesta ilmeestä, jossa hillitty skandinaavisuus on kohdannut ripauksen pääkaupunkien pettämätöntä trendikkyyttä.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Volvo

Kaikki koeajot

Uusimmat