Nissan Qashqai

Ajoneuvot Koeajo 19.1.2019

Koeajo: sähäkämpi suosikki – Nissan Qashqai DIG-T 140

Suomen myydyin auto Nissan Qashqai sai odotetun piristysruiskeen uuden bensiinimoottorin myötä. Hyvää: parantuneet moottorin ominaisuudet, tilat, kojelaudan ergonomia. Huonoa: tahmea ohjaus.

On huvittavaa, miten tavat ja tottumukset ohjaavat kehon sekä aistien toimintaa. Huomaan vaihtavani heti ensimmäisessä kadunkulmassa vaistomaisesti ykkösvaihteelle, vaikka auto on liikkeessä – koska alla on Nissan Qashqai, moottorihan ei jaksaisi muuten vetää!

Sitten mieleen muistuu koeajon ydinaihe. Vuonna 2014 esitelty toisen sukupolven Qashqai, joka viime vuonna yleni Suomen myydyimmäksi autoksi usean vuoden hopeatilojen jälkeen, sai mallikaarensa loppuvaiheessa uuden bensiinimoottorin jyhkeän konepeltinsä alle.

Annetaanpa siis katumaasturille uusi mahdollisuus. Seuraavassa kulmauksessa jätän kakkosvaihteen sisään, ja toden totta, kone ei kangistu vaan vetää vahvasti. Hetken päästä pesässä on jo kolmonen, eikä protesteja ilmene. Ihan kuin toinen auto, mumisen itsekseni.

Kahden koneen korvaaja

Uusi 1,3-litrainen ahdettu bensakone korvasi Qashqai-mallistossa aiemman 1,2-litraisen ja 115-hevosvoimaisen voimanlähteen. Se tuli tunnetuksi poikkeuksellisen ohuesta alaväännöstään: turboahtimesta huolimatta kone heräsi kunnolla eloon vasta korkeammilla kierroksilla, mikä lisäsi vaihtamistarvetta ja teki ajamisesta etenkin mäkisemmillä teillä takkuista.

Nissan QashqaiUudesta moottorista on kaupan kaksi tehoversiota, nyt koeajettu 140-hevosvoimainen sekä reilun tonnin kalliimpi 160 hevosvoimaa tarjoava painos. Jälkimmäisen henkinen edeltäjä oli puolestaan 1,6 litran ja 163 hevosvoiman kone, joka sekin siirtyi Qashqain osalta historian lehdille.

Uusi moottori esiintyy paitsi Qashqain sisarmalli Renault Kadjarissa, myös Mercedes-Benzin A- ja B-sarjoissa. Mersuihin tarjottavat kolme tehovariaatiota, 109, 136 ja 163 hv, tosin poikkeavat hieman Nissan-Renault -allianssin vastaavista.

Luonteen muuttajana

Koeajo jatkuu talvisella maantiellä, jonka liikennevirran 60–80 km/h aaltoilussa vauhti vaihtuu kuutosvaihteellakin vilkkaasti. Vanhalla koneella piti vastaavassa tilanteessa hamuta ainakin kahta pykälää pienempää pesään, eikä kiihtyvyydessä siltikään ollut tällaista tempoa. Nyt Qashqaita voi ajella kuin mitä tahansa muuta bensaturboa ikään.

Kun mallin kenties suurin yksittäinen moite on tämän myötä selätetty, kansansuosikin runsaista tiloista ja huippuselkeästä ergonomiasta osaa nauttia entistä vapautuneemmin. Mikään ajonautinnon ylistys ei Qashqai tahmeine ohjauksineen edelleenkään ole, mutta alustan puolesta kulku on vakaata, ja auto tarjoaa muutenkin rehellisen ja turhaa hienostelua välttävän vaikutelman.

Isoon markkinakakkuun

Qashqain kokema piristysruiske koskettaa aika montaa uuden auton hankintaa miettivää suomalaista, sillä esimerkiksi viime vuonna rekisteröidyistä 5 540 Qashqaista peräti 4 818 oli 1,2-litraisia. Alakierrosten voimavajetta tosin tasoitti Suomessa kaiken aikaa yleistyvä automaattivaihteisto, jonka valitsi 3 229 pikkumoottorisen Qashqain ostajaa.

Nähtäväksi jää miten kansanmaasturin suosioon vaikuttaa se, ettei uuteen 140-heppaiseen ole saatavilla lainkaan automaattia. Aiemman portaattoman vaihteiston sijaan kaksoiskytkinlaatikoksi muuttunut automaatti on vastedes tarjolla vain 160 hevosvoiman moottorin yhteyteen.

Lisätietoja: www.nissan.fi/qashqai

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Nissan

Kaikki koeajot

Uusimmat