Seat Arona 1.0 EcoTSI 115 DSG Style

Ajoneuvot Esittely Koeajo 9.11.2017

Koeajo: Seat Arona – kumpparit jalkaan ja helmat ylös, Ibiza!

Seat Arona tuo klassikkomalli Ibizan hyveet nyt kompakteihin katumaastureihin. Hyvää: kompakti ja näppärä, hyvä voimalinja Huonoa: ei kaistavahtia, jousituksen pintakovuus

Viime vuonna saapuneen Atecan jälkeen Seat jatkaa katumaasturimallistonsa kohentamista pienemmällä Aronalla. Samalla kyse on pelinavauksesta myös VW-ryhmän sisällä, sillä ryminällä laajentuvassa korkeiden arkiautojen valikoimassa Arona erottautuu olemalla uutuusporukan pienin. Pituuseroa esimerkiksi Atecaan kertyy 225 mm. Kompaktin koon takaa löytyy MQB A0 -pohjarakenne, jota on aiemmin käytetty uudessa Ibizassa ja VW Polossa.

Seat Arona 1.0 EcoTSI 115 DSG Style

Näppärien mittojen ansiosta Seat Arona pärjääkin hyvin kaupungissa. Koeajolenkki vei uutukaisen kapeakujaisen espanjalaiskylän poikki, mutta edes aerodynaamisen terävästi muotoillut sivupeilit eivät hiponeet vanhoja kiviseiniä. 4,14 metriä pitkänä Arona tarjoaa kohtuullisesti tilaa myös takaistuimille, joskin takamatkustajien ei kannata olla kovin isokenkäisiä. Tavaratilaa on peräti 400 litraa.

Seatin terävät muodot ovat tehneet Aronasta miellyttävän linjakkaan. Voimakkaasti muotoiltujen valojen lisäksi myös kylkilinjat antavat autolle hiukan vauhtia. C-pilarin nauha on erikoinen visuaalinen elementti, joka jatkaa ikkunalinjaa kattolinjan kustannuksella. Pikkuautotyyliin katon ja välinauhan väriä voi vaihtaa ja tarjolla on yhteensä 68 yhdistelmää.

Seat Arona 1.0 EcoTSI 115 DSG Style

Napakasti korkeampi

Segmenttiin kuuluvasti Aronaa on saanut lisää maavaraa, lukeman ollessa 190 millimetriä, mutta nelivetoversiota ei ole tulossa. Yhdessä Seatille tyypillisen napakan jousituksen kanssa auto selviytyy tyypillisistä mökkitiehaasteista mainiosti, vaikka mukavuus kärsiikin kovemmissa töyssyissä.

Seat Arona 1.0 EcoTSI 115 DSG Style

Tyypillisesti myös rengaskoon suhteen kannattaa olla tarkkana, sillä FR-varustetasoa maltillisemmin rengastettu Style tuntui selviytyvän epätasaisuuksista paremmin. Tarjolla oleva säädettävä alusta ei taasen tuntunut tekevän yhtään mitään. Aronan ohjaus on asteikon kevyemmällä puolella, mutta se sopii hyvin kompaktin auton luonteeseen. Ohjausvaste on vähäistä, mutta onneksi siitä puuttuu keinotekoisuus.

Seat Arona 1.0 EcoTSI 115 DSG Style

Moottorivalikoima on kokoelma tuttuja tapauksia VW-ryhmän valikoimasta. 3-sylinterinen 1.0 TSI bensaturbo esiintyy kahtena tehoversiona (95/115 hv), joista tehokkaamman version saa myös DSG-kaksoiskytkinautomaatin yhteydessä. Malliston huipulla on 1,5-litrainen TSI EVO, joka vauhdittaa Aronaa 150 hevosvoimalla. Dieselvaihtoehtona on kaksi tehoversiota 1,6-litraisesta TDI:stä, 95 ja 115 hevosvoimaa, joista pienempitehoisen saa myös automaatin parina. CNG-kaasuversio nähdään ensi vuoden aikana.

Varma diesel ja innokas bensiini

Koeajettu 1,0-litrainen bensiiniautomaatti osoittautunee malliston myydyimmäksi eikä suotta. Moottori on jälleen erinomainen työjuhta, joka korvaa innokkuudella puuttuvaa iskutilavuutta. Myös 7-vaihteinen DSG avittaa konetta työssään löytämällä useimmiten sopivan pykälän. Moottoritienopeuksissa voimavarojen puute alkaa kuitenkin tulla esiin.

Koeajoimme myös 1.6 TDI:n 115 hevosvoiman versiona. Rouheasti ääntelevä moottori on luonteeltaan tuttu ja tarjoaa dieselmäistä vääntöä. Manuaalivaihteisto toimii kiitettävän selkeästi.

Varustelu on pääosin tuttua Seat Ibizasta ja tuttuun tapaan varustetasot ovat Reference, Style sekä kärkipaikan jakavat mukavuuspainotteinen Xcellence ja sporttityylinen FR. Front Assist -etutörmäysvaroitin automaattisella hätäjarrutuksella on kiitettävästi vakiovaruste, mutta kaistavaroitinta ei ole tarjolla. Katvealueen valvonta ja risteävän liikenteen varoitus ovat varsinkin kaupungissa näppäriä vaihtoehtoja.

Seat Arona 1.0 EcoTSI 115 DSG Style

Viihteestä vastaavat 5- ja 8-tuumaiset kosketusnäyttöjärjestelmät ja tarjolla on myös BeatsAudion bassovoittoinen äänijärjestelmä. VW-ryhmän makea virtuaalimittaristo saapuu Aronaan joskus juhannuksen 2018 tienoilla.

Seat Aronan hinnat alkavat 18 988,06 eurosta (1.0 EcoTSI 95 Reference) ja ensimmäiset autot saapunevat asiakkaille jo näin marraskuussa.

Seat Arona 1.0 EcoTSI 115 DSG Style

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Seat

Kaikki koeajot

Uusimmat