kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Ajoneuvot Kysy Autoista 7.7.2023

Kysy autoista: missä tapauksissa koekilpiä saa käyttää?

Moottorille tulluista kysymyksistä ilmenee, että koekilpien eli virallisesti koenumerokilpien käyttöehdot mietityttävät – eikä ihme, sillä niiden käyttöön liittyy paljon tärkeitä huomioon otettavia seikkoja.

Autokaupoilla moni on varmasti pistänyt merkille, että ennen koeajoa autoon saatetaan laittaa kiinni keltaiset koekilvet. Tämä johtuu siitä, että autoliikkeen autojen rekisteröinti- ja vakuutustilanne voi vaihdella. Esimerkiksi liikennekäytöstä poistettua autoa voi koekilvillä ajaa ilman, että sitä tarvitsee laittaa takaisin liikennekäyttöön. Näin autoliikkeet säästävät rahaa kuluissa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom voi myöntää yritykselle koenumerotodistuksen, joka oikeuttaa ajoneuvon käyttöön liikenteessä koenumerokilvillä, eli puhekielisesti koekilvillä. Koenumerotodistus on voimassa yhden vuoden sen myöntämispäivästä alkaen.

Koenumerokilvet mahdollistavat ajoneuvon käytön liikenteessä tilapäisesti ja erityistilanteissa. Koenumerokilpiä saa käyttää vain koenumerotodistuksen haltija tai tämän edustaja, esimerkiksi työsuhteen tai toimeksiannon perusteella.

Koenumerokilpiä saa käyttää vain todistuksen haltijan yrityksen toimintaan seuraavissa tilanteissa:

 • Ajoneuvon tai sen laitteiden tutkimukseen tai tuotekehittelyyn liittyvä koe
 • Ajoneuvon lyhytaikainen koeajo tai esittely myyntitarkoituksessa
 • Muu ajoneuvon valmistukseen, myyntiin, varustamiseen, korjaukseen tai katsastukseen välittömästi liittyvä siirto.

Koenumerokilpiä voidaan myös käyttää rekisteröimättömien ajoneuvojen, liikennekäytöstä poistettujen ajoneuvojen sekä katsastamattomuuden tai epäkuntoisuuden vuoksi ajo- tai käyttökiellossa olevien rekisteröityjen ajoneuvojen siirtoon korjausta tai katsastusta varten.

Koekilpien käyttöön liittyviä seikkoja

Koenumerokilpiä ei saa lainata toiselle yritykselle tai yksityishenkilölle, ja ajoneuvon autovero pitää olla maksettu, ellei toisin mainita.

Yksityinen henkilö voi käyttää koenumerokilpiä ilman, että koenumerokilpien haltijan edustaja on mukana ainoastaan, kun kyseessä on lyhytaikainen koeajo ajoneuvon ostotarkoituksessa. Mukana tulee olla alkuperäinen koenumerotodistus sekä autoliikkeen antama tilapäinen käyttölupa.

Koenumerokilvet tulee kiinnittää rekisterikilville varatuille paikoille, ja niiden on peitettävä ajoneuvokohtaiset rekisterikilvet, jos sellaiset ovat kiinni ajoneuvossa. Kilvet voi kiinnittää vain todistuksessa ilmoitettuun ajoneuvoryhmän mukaiseen ajoneuvoon.

Koenumerokilpiä voi käyttää tilapäisesti Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Suomella ei ole sopimusta väliaikaisrekisteröintien hyväksymisestä muiden valtioiden kanssa.

Koenumerotodistuksen väärinkäyttö voi johtaa vähintään 1 000 euron lisäveroon, joka vastaa viisinkertaista vuotuista ajoneuvoveroa. Koenumerotodistuksen haltijan vastuulla on varmistaa, että kuljettaja noudattaa kaikkia koenumerokilpien käyttöä koskevia säädöksiä ja ohjeita.

Koenumerokilpien käytöstä voi lukea lisää Traficomin sivuilta: Koenumerotodistus.

Opel Ampera-E

Koenumerokilvet eli koeajokilvet tunnistaa keltaisesta pohjasta ja pystysuuntaisesta ”KOE”-sanasta ennen koenumeromerkintää. Myös traktoreissa ja muissa työkoneissa on keltapohjainen kilpi, mikä saattaa aiheuttaa sekaannuksia.

Ajonoeuvon veroton käyttö koenumerokilvillä

Verohallinnon mukaan ajoneuvon veroton käyttö koenumerokilvillä on sallittua silloin, kun koenumerotodistuksen haltija tai hänen edustajansa on mukana ajoneuvossa esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

 • Ajoneuvo viedään pestäväksi, varusteltavaksi tai tankattavaksi myyntiä varten.
 • Ajoneuvoa käytetään vain teknisen toimivuuden varmistamiseksi.
 • Ajoneuvo viedään katsastettavaksi tai korjaamolle.
 • Ajoneuvoa esitellään lyhytaikaisesti ulkomailla asuvalle ostajalle myyntitarkoituksessa. Suomessa vakituisesti asuvalle esittely koenumerokilvin ei ole verotonta käyttöä.
 • Ajoneuvon verottomasta käytöstä koenumerokilvillä ei tehdä ilmoitusta Verohallinnolle.

Jos verottoman käytön edellytykset eivät täyty, ajoneuvo katsotaan otetuksi verolliseen käyttöön ja käyttöönottajan on annettava ajoneuvosta käyttöönotto- ja veroilmoitus.

Siirtolupaa voi hakea myös yksityishenkilö

Siirtolupa on ajoneuvon väliaikaista siirtoa tai käyttöä varten myönnetty lupa, johon kuuluu ajoneuvoon kiinnitettävät siirtomerkit ja liikennevakuutus. Siirtolupa on ajoneuvokohtainen ja se voidaan myöntää hakemuksella rekisteröintejä suorittavilla katsastustoimipaikoilla tai tietyissä Tullin toimipaikoissa. Toisin kuin koenumerotodistusta, siirtolupaa voi hakea myös yksityinen henkilö.

Siirtolupa voidaan myöntää kolmenlaisille ajoneuvoille:

 • Ensirekisteröimättömille ajoneuvoille
 • Liikennekäytöstä poistetuille ajoneuvoille
 • Liikennekäytössä oleville ajoneuvoille, jotka on asetettu käyttö- tai ajokieltoon ja joita halutaan viedä korjaamolle tai katsastukseen.

  Mercedes-AMG E 63 s

  Siirtolupamerkit liimataan yleensä tuulilasiin tai rekisterikilven kohdalle. Ne tunnistaa valkoisesta pohjasta ja punaisesta tekstistä.

Kun ajoneuvoa käytetään liikenteessä, siirtolupa on pidettävä mukana. Siirtoluvan avulla ajoneuvo voidaan siirtää tarvittaviin paikkoihin, kuten korjaamolle tai katsastukseen ilman, että autoa tarvitsee ottaa liikennekäytöön tai rekisteröidä. Esimerkiksi myös ulkomailta maahantuotu ajoneuvo voidaan siirtää siirtoluvalla suoraan Suomen läpi vientipaikalle tai muualle maahan.

Siirtolupa tarjoaa joustavuutta ja mahdollistaa ajoneuvon tilapäisen siirron turvallisesti ja laillisesti. On tärkeää kuitenkin muistaa, että siirtolupa on voimassa rajallisen ajan ja sen käyttöön liittyy tarkat säännöt ja rajoitukset. Lisää siirtoluvista ja niiden käytöstä voi lukea Traficomin sivuilta: Siirtolupa.

Teksti: Sini Ylivakeri Kuvat: Moottorin arkisto Lähteet: Traficom, Verohallinto

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat