Ajoneuvot | Moottoriurheilu | 25.6.2018

Maailma muuttuu: Volkswagen I.D. R Pikes Peak -sähkökilpuri kirjoitti ylämäkikilpailuun uudet ennätyslukemat

Volkswagenin täyssähköauto alitti Sebastien Loebin entisen ennätyksen peräti 16 sekunnilla.

Jaa artikkeli

Kun ranskalaistähti Sébastien Loeb vuonna 2013 kiiti maineikkaan Pikes Peak –ylämäkikilpailun murskavoittoon, odotettiin uuden ennätyksen kestävän aikaa vuosia, ehkä pidempäänkin. Kiitihän ranskalaismestari Peugeot 208 T16 –autollaan huipulle 8 minuuttiin 13,878 sekuntiin – ja se oli ensimmäinen kerta, kun kilpailussa alitettiin yhdeksän minuutin raja.

Volkswagen I.D R Pikes Peak

Romain Dumas

Loebin huikea suoritus kesti kuitenkin vain viisi vuotta. Sunnuntaina 24. Kesäkuuta Romain Dumas ohjasti Volkswagen I.D. R Pikes Peak –kilpa-autonsa huipulle 7 minuutissa 57,148 sekunnissa. Siis peräti kuusitoista sekuntia Loebiä nopeammin.

Sähköautolle etua korkeudesta

Kyseessä oli ensimmäinen kerta yli satavuotiaan kilpailun historiassa, kun ennätysaika ajetaan sähköautolla. Ensimmäistä kertaa Pikes Peakissa ei suinkaan ajettu akkuvoimalla: kilpailun säännöt suosivat edistyksellisyyttä, ja tuopa 4 300 metrin merenpinnan yläpuolelle sijoittuva maaliviivakin etua sähkövoimalinjalle. Siinä missä polttomoottori kärsii palamiseen tarvittavan hapen puutteesta ja jäähtymisongelmista, aiheuttaa ohentuva ilma sähkövoimalinjan suunnittelijoille lähinnä hieman lisää eristystarpeita (ilma on tyhjiötä parempi eriste). Toki sähkövoimalinjakin pitää jäähdyttää, mutta polttomoottoria paremman hyötysuhteen vuoksi hukkalämpöä syntyy merkittävästi vähemmän.

Volkswagen I.D R Pikes Peak

Kuvat kilpailun harjoituksista.

Se ei toki tee Volkswagen Motorsportin suorituksesta yhtään vähäisempää. I.D. R Pikes Peak –kilpa-auto kehitettiin varta vasten ylämäkikilpailua varten vain kahdeksassa kuukaudessa. 680-hevosvoimaisen auton kokonaispainoksi kerrotaan vain 1 100 kiloa. Valmistaja ylpeilee myös vain 20 minuutin latausajalla – aika, jossa keskeytetty kilpailu voidaan käynnistää uudelleen.

Saa nähdä syntyykö Pikes Peakista viimeistään nyt sähköautovalmistajien taisteluareena – siis eräänlainen uuden ajan Nürburgring Nordschleife.

Volkswagen I.D R Pikes Peak

Volkswagen ei ole vielä julkaissut leikkaamatonta videota Romain Dumasin ajosta, joten alla Peugeotin video Loebin suorituksesta. Tätä katsoessa voi miettiä, mistä ne 16 sekuntia on leikattu…

Jaa artikkeli

Keskustelu