Lego Bugatti Chiron

Ajoneuvot Uutinen 9.9.2018

Oikea Lego-auto ja vieläpä Bugatti Chironista: huipputehot 5,3 hv!

Nuoret Lego-insinöörit huomio! Ajan ja kärsivällisyyden avulla Legoista voi rakentaa itselleen vaikka parin miljoonan euron hyperauton.

Aikaisemmin Bugatti ja Lego ryhtyivät askartelupuuhiin luodakseen tansklaispalikoista kootun upean 1:8 Bugatti Chironin. Mutta pienoismalli on aina hiukan eri asia kuin aito. Voisiko Legoista koota täysikokoisen Chironin?

Kysymyksen esittäminenkin toki paljastaa, että joillain on aivan liikaa aikaa, mutta nyt Lego Technicit on valjastettu ihan oikean auton liikuttamiseksi. Noin 1 500 kiloa painava Lego-auto saa nimittäin menohalunsa 2 304 Lego Power Function -sähkömoottorilta, joten liikkumiseen on käytössä 5,3 hevosvoimaa ja noin 92 newtonmetriä vääntöä.

Lego Bugatti Chiron

Suoritusarvojen turvin Lego-Chiron voi kiihdyttää yli 20 kilometriin tunnissa ja kyyditä kahta matkustajaa. Siis pääpiirteittäin samat suoritusarvot kuin 420 km/h yltävällä esikuvalla. Ehkä hämmästyttävin ominaisuus Lego-Bugattissa on kuitenkin se, että kaikki on saavutettu yli 1 000 0000 Lego Technic -palasella, joita ei ole liimattu yhteen.

Lego Bugatti Chiron

Eikä tässä vielä kaikki

Legoinen Bugatti Chiron ei tyydy vain pieneen liikuskeluun. Autossa on esikuvansa tavoin liikkuva takaspoileri, etu- ja takavalot, irroitettava ohjauspyörä ja jarrupoljin. Rakentamiseen meni yli 13 000 tuntia työaikaa, josta suurin vastuu kuului Tsekissä sijaitsevalle Legon Kladnon tehtaan insinööreille. Sama työporukka on vastussa esimerkiksi Legolandin ja virallisten Lego-kauppojen upeista rakenteluista.

Lego Bugatti Chiron

– Aidonkokoinen malli on ensimmäinen laatuaan niin monin tavoin, ja sen avulla halusimme koetella mielikuvituksemme rajoja, kommentoi Lego Groupin tuote- ja markkinointijohtaja Lena Dixen.

Täytyyhän maailman rivakimpiin kuuluvan tuotantoauton sukulaisen suorituskyky mitata jotenkin. Legoiselle kuljettajanistuimelle istahti Bugattin virallinen testikuljettaja (ja 24 tunnin kestävyysajojen moninkertainen voittaja) Andy Wallace ja paikaksi valikoitui Volkswagen-ryhmän oma testialue Saksan Ehra Lessienissä.

Lego Bugatti Chiron

– Kun ensin näin Lego Chironin, olin heti vaikuttunut mallin tarkkuudesta ja yksityiskohtiin käytetystä ajasta. Itseasiassa, noin 20 metrin päästä ei ole heti selvää, että katsot Lego-autoa, Wallace kommentoi.

Legon mukaan Chiron-malli oli ensimmäinen lajiaan muun muassa seuraavin tavoin:

  • ensimmäinen toimiva, itse liikkuva, aidon kokoinen LEGO Technic auto
  • ensimmäinen näin monimutkainen LEGO Technic malli, jota ei ole liimattu
  • ensimmäinen suuri malli, jonka tehonlähteenä on LEGO Technic Power Functions -moottoreita
  • ensimmäinen suurikokoinen liikkuva malli, jossa on käytetty LEGO Technic palikoita ja elementtejä
  • ensimmäinen kerta, kun luodaan uudentyyppisiä läpikuultavia LEGO Technic palikoita
  • ensimmäinen kerta, kun luodaan kantavia osia, jotka on rakennettu pelkästään LEGO Technic palikoista ja elementeistä
  • …käyttämällä 58 erilaista mittatilaustyönä tehtyä Technic elementtiä.

Lego Bugatti Chiron

Lego-mallin teknisestä opaskirjasesta löytyy tosin vielä mielenkiintoisempia yksityiskohtia. Esimerkiksi turvavyöt ovat oikeasta autosta ja ne on kiinnitetty auton teräksiseen putkirunkoon, joka tarjoaa Technic-paloille vakaan alustan. Pisimmät ”legopätkät” ovat takapuskurin ja perän kannen 1,5-metriset osuudet ilman erillistä tukea. Takaspoilerin liikuttamista varten käytetään sähkömoottoreiden ja 2,8 barin pneumatiikan yhdistelmää.

Ohjaamosta löytyy toimiva vaihtovalo, mutta vaihteeton Lego Chiron ei moista tarvitse. Jarruista puolestaan huolehtii karting-auton hydraulijärjestlmä ja ohjaustehostin on lainattu mönkijästä. Jousituksesta on luovuttu käytettävissä olevan tilan takia.

Lego Bugatti Chiron

– Lego Chironin ajaminen oli upea kokemus, josta nautin täysivaltaisesti. Vuosia sitten en olisi koskaan osannut kuvitella, että jonain päivänä ajan oikeaa Lego-autoa, Wallace riemuitsi.

Lähteet: Bugatti, Lego Kuvat: Lego

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Bugatti

Kaikki koeajot

Uusimmat