Ajoneuvot | Uutinen | 17.12.2016

Ojasta allikkoon – Omistajat kynivät palautettavat dieselgate-autot USA:ssa

Yhdysvalloissa käynnistetty Volkswagenin takaisinostokampanja ei suju ongelmitta kummallakaan puolella neuvottelupöytää.

Jaa artikkeli

Sillä välin kun Euroopassa suoritetaan Volkswagenin dieselskandaalin korjauskampanjoita, on Yhdysvalloissa päästy jo 2,0-litraisten autojen takaisinlunastukseen. Maan ympäristöviranomaiset eivät nimittäin ole hyväksyneet Volkswagenin korjausratkaisuita, joten omistajien yleisin valinta on ollut, että saksalaisvalmistaja lunastaa vialliset autot takaisin sievoisella korvaussummalla.

Kampanja ei kuitenkaan ole sujunut ihan niin kuin saattaisi toivoa. Volkswagenilla on ollut merkittäviä ongelmia yhteydenottojen määrän suhteen, sillä korvausohjelman verkkosivusto on kaatuillut ja puhelinjonot ovat venyneet tuntien mittaisiksi. Osa asiakkaista on valittanut myös tarpeettoman nihkeästä byrokratiasta sekä viivästyksistä korvauspäätösten suhteen.

Raatona maantiellä

Mutta iloisesti hymähdellen ei dieseleiden palauttamiseen ole suhtauduttu asiakkaidenkaan puolella. Uusin villitys on palauttaa auto lähes tunnistamattomana raatona, josta on poistettu lähes kaikki ylimääräiset osat. Taustalla on Yhdysvaltain ympäristöviraston määräys, jossa ajoneuvon kunnoksi on määritelty vain ”ajokuntoinen”, jolla tarkoitetaan, että ajoneuvo kykenee liikkumaan omin voimin. Niinpä Volkswagen-keskusteluryhmät ovat täyttyneet viesteistä, joissa pohditaan paljonko autosta voi repiä irti ennen auton palauttamista.

My buyback is done! from tdi

Ohessa on Reddit-käyttäjä Tacoaboutnachosin ajoneuvo palautushetkellä ja kertoman mukaan Volkswagen-liike ei kommentoinut auton kuntoa millään tavalla, maksaen hänelle luvatun summan (21 436,73 dollaria) lähes kokonaisuudessaan. Irroitetun keulan lisäksi auton takaluukku oli lähes yhtä hurjassa kunnossa onnettomuuden jäljiltä.

Keskustelualueilta löytyy kuitenkin huomattavasti tätäkin villimpiä suunnitelmia, joissa jopa ratti korvattaisiin lukkopihdeillä – onhan ohjauspyörässä sangen arvokas airbag! Myös viihdejärjestelmien, istuimien, tunkkien, nesteiden ja akkujen poistamisesta on keskusteltu. Autoliikkeissä vallitseva kriteeri tuntuu olevan, että kunhan auto käynnistyy.

Osa omistajista on ryhtynyt tällaiseen autonsa purkamiseen tienatakseen hiukan ylimääräistä Volkswagenin korvaussumman lisäksi, mutta osalle kyseessä on hiljainen kosto aiheutetusta vaivasta.

3,0-litraiset lähestymässä sopua

Yhdysvalloissa dieselskandaali koskettaa myös isompia, 3,0-litraisia V6-moottoreita. Pienemmän ajoneuvojoukon oikeusvääntö on edennyt siihen pisteeseen, että Volkswagen ja viranomaiset ovat päässeet sopuun 200 miljoonan dollarin korvauksesta. Korvaus osoitetaan rahastolle, jonka tarkoituksena on tehdä ympäristötyötä aiheutuneiden päästöhaittojen sovittamiseksi. 2,0-litraisista dieseleistä VW joutui maksamaan rahastolle 2,7 miljardia dollaria.

Näillä näkymin noin 80 000 V6 Audin, Volkswagenin ja Porschen joukkiosta 60 000 autoa korjataan ohjelmallisesti ja 20 000 vanhinta yksilöä lunastetaan takaisin kaksilitraisten tapaan.

Lähde: Jalopnik, Reddit, Reuters Kuvat: Volkswagen, Tacoaboutnachos/Reddit

Jaa artikkeli

Keskustelu