Ajoneuvot | 16.3.2019

Parivertailu: Honda CR-V ja Toyota RAV4 hybriditaistossa

Honda CR-V ja Toyota RAV4 ovat nykyisenkaltaisen katumaasturiluokan pioneereja. Kun molemmat uudistuivat yhtä aikaa, laitoimme tuoreet hybridimallit vastakkain.

Jaa artikkeli

Kun Honda CR-V ja Toyota RAV4 rantautuivat Suomeen – ensin mainittu vuonna 1997 ja jälkimmäinen toden teolla vuonna 2000 – automaailma näytti nykyiseen verrattuna kovin erilaiselta. Kansa osti vielä miltei pelkästään matalia henkilöautoja, ja katumaasturiluokka otti vasta ensiaskeleitaan.

CR-V:n ja RAV4:n lisäksi tarjonta oli kompaktien SUV-autojen joukossa tuolloin aika laihaa. Korealaiset autonvalmistajat, jotka sittemmin osoittautuivat tässä genressä hyvinkin aktiivisiksi, eivät olleet vielä tehneet lopullista maihinnousuaan.

Euroopassa asiaan oli reagoinut lähinnä Land Rover, jonka Freelander-malli oli kyllä tuolloin tuore ja kompaktikin, mutta edelleen varsin maasturimainen.

Parivertailu Honda ja Toyota 002

Myöhemmin kävi niin kuin kävi, ja muutamassa vuodessa katumaasturit valloittivat ison siivun automarkkinoista. Vaikka tämän trendin aallonharjalla on Suomessa ratsastanut erityisesti Nissan Qashqai, vanhat kunnon Honda CR-V ja Toyota RAV4 ovat pitäneet vuosi vuodelta pintansa – myös myyntilukujen valossa.

Nyt käsillä ovat näiden autojen uusimmat kehitysasteet, jotka esiteltiin viime vuonna. Hondalla menossa on jo viides sukupolvi, samoin Toyotalla – tosin näistä ensimmäistä RAV4:ää ei tuotu aikanaan Suomeen kuin yksittäisiä kappaleita.

Sähkö kuvaan mukaan

Sekä CR-V:n että RAV4:n kehitys on tietysti ollut parin vuosikymmenen aikana huimaa – otetaan mittapuuksi sitten ajettavuus, tilat tai varsinkin yleinen ajomukavuus. Ensimallien takaluukkuihin ripustetut varapyörätkin ovat evoluutiossa surkastuneet pois.

Parivertailu Honda ja Toyota

Eniten lienee silti tapahtunut voimalinjapuolella, missä heikosti vääntäneet vapaasti hengittävät bensakoneet saivat 2000-luvun edetessä rinnalleen modernit turbodieselit, ja tänä päivänä vannotaan hybridien nimiin.

Nimenomaan hybriditekniikka nivoo parivertailumme autot vieläkin tiiviimmin yhteen. Toyotallahan tällainen bensiini- ja sähkömoottorien yhdistelmää hyödyntävä malli on ollut tarjota RAV4:stä jo vuosien ajan, mutta Honda ryhtyi myymään vastaavaa versiota CR-V:stä vasta nyt – niin hybriditekniikan konkari kun yhtä lailla kotimaassaan onkin.

Parivertailu Honda ja Toyota

Vertailun asetelmat ovat siis kutkuttavat. Teemme autoilla muun muassa perusteelliset kulutuslenkit niin kaupunki- kuin maantieajossakin, jotta selviää, kumpi japanilaisvalmistaja on onnistunut hybridijärjestelmässään paremmin.

Parivertailu julkaistaan kokonaisuudessaan 24.4. ilmestyvässä Moottorin numerossa 5/2019, mutta palaamme vielä ennen sitä yksityiskohtaisemmin mukana oleviin autoihin sekä vertailun kulkuun myös netissä ja somessa.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Jari Saarentaus

Seuraatko Moottoria jo somessa?

Kanavamme löytyvät Facebookista, Instagramista ja Twitteristä.

Jaa artikkeli

Keskustelu