Ajoneuvot Koeajo Vuoden Auto Suomessa 2015 31.3.2014

Koeajo: Porsche Macan

Halutuin Porsche tankataan mustasta letkusta. Hyvää: Ajettavuus, kuskin paikka, viimeistely, suorituskyky. Huonoa: Rengasmelu, pääntila takana.

Moottori on jo todennut Porschen uuden kompaktin katumaasturin selvittävän niin nopean rata-ajon kuin haastavan maastoreitinkin helposti. Nyt on rankimman koeajon vuoro koto-Suomen nastojen rouhimissa urissa ja routaheitoissa.

Tiloiltaan käytännöllinen

Porschen puritaanisimmat 911-fanit eivät enää jaksa päivitellä maasturimalliston laajentamista. Cayennen ja dieselmoottorien menestys on jo lannistanut vastustuksen. Macanin mallinimi ja urheiluauton piirteitä maasturiin yhdistelevä ulkonäkö jakavat silti mielipiteitä voimakkaasti.

Vierastamisen täytyy olla enemmän periaatteellista, sillä Macan on eittämättä luokkansa ehdotonta aatelia niin ominaisuuksiltaan kuin voimaa uhkuvalta olemukseltaankin. Moni tietää alustan olevan lainaa Audi Q5:stä, mutta tuskin kukaan keksisi sitä autossa istumalla tai sitä ajamalla, niin erilaiseksi Porsche on uutuutensa taikonut.

Tiloiltaan käytännöllinen ja ulkomitoiltaan kompakti Macan tulee varmasti tuplaamaan Porschen myynnin, kaikki maahan saatavat autot viedään käsistä. Kun tavaratilakin on reilun kokoinen, harmittamaan jää vain coupemaisen kattolinjan takia matalat pääntilat takaistuimilla. Erikoisesti konepelti aukeaa isosti lokasuojia myöten jättäen reiät ajovalojen kohdalle, etukäteen olisi odottanut 911-tyyppistä kapeaa nokkapeltiä valojen välissä.

Tyköistuva ja mukava

Kuskin paikalla tunnelma on tyköistuva, sopii kaikille kuin räätälin tekemä puku. Ensiluokkaiset materiaalit ja viimeistely eivät jätä sijaa valituksille, sen sijaan nappuloiden ja kytkimien runsaus keskikonsolissa hengästyttää varsinkin täydellisemmin varustelluissa malleissa. Positiivisena seikkana niiden käyttö on intuitiivisen helppoa satunnaisellekin käyttäjälle, ups anteeksi, eihän Porschea lainata kavereille.

Koeajo Suomessa ei lupaa hyvää. Auton alla komeilee valtavat 295 milliä leveät 20-tuumaiset renkaat. Iloinen yllätys odottaa kuitenkin. Ensinnäkin kosketuspintaa on niin paljon, että pienimmät epätasaisuudet tasoittuvat. Lisävarusteinen ilmajousitus silittää isommat heitot ilman renkaiden apua.

Tien urat eivät onnistu heiluttamaan päättäväisesti kiihtyvää Porschea juuri ollenkaan. Urissa ajamisen huomaa vain karheamman pinnan aiheuttamasta melusta, urien välissä kyyti on hiljaisempaa. Perusrengastus on korkeaprofiilisempi 18-tuumainen, mutta sitä ei ollut mahdollisuutta kokeilla.

Ruudikas diesel

Koeajoauton moottori oli malliston halvin ja myydyin kolmilitrainen diesel, joka on tuttu monen Audin nokalta. Macanille ja Audi Q5:lle ilmoitetaan lähestulkoon samat paino-, teho- ja suoritusarvot. Vaihteistokin on aina Audin kaksoiskytkinvaihteisto, vaikka Porschella PDK:sta (Porsche Doppel Kupplung) puhutaankin.

Macan tuntuu Ingolstadtin serkkua hätäisemmältä, kiihtyvyys paikaltaan ja ohituksessa sykähdyttää jatkuvuudellaan ja katkottomilla vaihdoillaan. Toisaalta luvattuun kuuden litran kulutukseen tuntui mahdottomalta yltää, mutta kahdeksikolla alkavakin lukema lienee hyväksyttävä arvo auton kyvyt huomioiden.

Dieselin suoritusarvot riittänevät useimmille, mutta tarjolla on myös kaksi bensiinisiskoa. Molemmat ovat turboahdettuja veekuutosia (340/400 hv), vaikka vain toisen mallinimi on Turbo.

Porschen malliston rakennetta tunteva olettaa ilman muuta, että Macan-mallisto tulee laajenemaan alaspäin perusmalleilla ilman S-kirjainta. Tullemme näkemään nelisylinteristen kaksilitraisten Audin moottorien paluun Porschen mallistoon, siinäpä taas kauhistelemista boksereita palvoville.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Porsche

Kaikki koeajot

Uusimmat