RM Sotheby

Ajoneuvot Uutinen 16.3.2016

RM Sotheby’sin klassikkoautot Amelia Islandilla – missä duunarikin voi menestyä

Keräiltävien harvinaisuuksien joukosta voi huutokauppahelmiksi löytää myös entisiä käyttöautoja.

Huutokauppatalo RM Sotheby’s järjesti viime viikonloppuna klassikkoautojen huutokaupan Floridan Amelia Islandin Concours d’Elegancen yhteydessä. 18. kerran järjestetty huutokauppa oli jälleen menestys, toinen toistaan upeampien klassikoiden kerätessä lopulta 38,6 miljoonaa dollaria vajaan sadan huutokauppakohteen voimin.

Huutokaupassa menestyneiden kohteiden joukosta löytyi ajoneuvoja aina vuoden 1894 palokunnan höyrykäyttöisestä vesipumppukärrystä vuoden 2014 Pagani Huayraan. Varmojen menestyjien lisäksi myös yllättävän arkiset ajoneuvot keräsivät sievoisia summia, toki huippukunnossa tietenkin.

1963 Volkswagen Type 2 ’23-Window’ Super Deluxe Microbus ja Eriba Puck -asuntovaunu – $159 900

Photo Credit: Nathan Leach-Proffer ©2015 Courtesy of RM Sotheby's

Photo Credit: Nathan Leach-Proffer ©2015 Courtesy of RM Sotheby’s

Upeasti restauroitu Volkswagen ”Kleinbus” on arkisesta luonteestaan huolimatta varma kaupantekijä. Erinomaisen kunnon lisäksi kauppahintaa lisäsivät hippibussin kohdalla juuri oikea varustelu: kulmaikkunoilla varustettu 23 ikkunan kokoonpano sen viimeiseltä valmistusvuodelta, harvinaiset erilliset etuistuimet ja alkuperäinen väritys. Kun mukana myytiin vielä vuodelta 1967 oleva asuntovaunu yhtä upeassa kunnossa ja värissä kuin auto, ei ihme, että hinnat kohosivat korkealle.

Photo Credit: Nathan Leach-Proffer ©2015 Courtesy of RM Sotheby's

Photo Credit: Nathan Leach-Proffer ©2015 Courtesy of RM Sotheby’s

Photo Credit: Nathan Leach-Proffer ©2015 Courtesy of RM Sotheby's

Photo Credit: Nathan Leach-Proffer ©2015 Courtesy of RM Sotheby’s

1978 Toyota FJ40 Land Cruiser – $82 500

Photo Credit: Erik Fuller ©2016 Courtesy of RM Sotheby's

Photo Credit: Erik Fuller ©2016 Courtesy of RM Sotheby’s

Vaikka Toyotan Land Cruiser on alunperin ollut eräs automaailman työkaluista, voivat huolellinen dokumentointi ja erinomaisesti alkuperäisosilla toteutettu restaurointi nostaa vanhan työjuhdan melkoiseen arvoon. Erityisesti FJ-mallin Land Cruiserit ovat keikkuneet retrovillityksen harjalla jo pitkään. Lisäksi kyseinen yksilö on ensimmäisiä etuakselin levyjarruilla varustettuja Land Cruisereita. Huomioimisen arvoista on myös pyöreiden kulmaikkunoiden rooli tässäkin klassikossa.

1964 Peel P50 – $176 000

Photo Credit: Greg Keysar ©2016 Courtesy of RM Sotheby's

Photo Credit: Greg Keysar ©2016 Courtesy of RM Sotheby’s

Aina ei klassikon tarvitse olla edes iso ja monimutkainen pyydystääkseen sievon summan. Top Gearissakin esitelty ja usein maailman pienimmäksi autoksi tituleerattu Peel P50 pärjää kulttimaineensa lisäksi klassikkoautolle sopivalla valmistusmäärällä: 47 valmistetun auton joukosta vain 26:n tiedetään selviytyneen. Se mitä Peelin kanssa häviää kilohinnassa, tulee varmasti takaisin hymyissä.

2004 London TXII Taxi – $77 000

Photo Credit: Ryan Merrill ©2016 Courtesy of RM Sotheby's

Photo Credit: Ryan Merrill ©2016 Courtesy of RM Sotheby’s

Lontoon taksi on melkoisessa arvossa jo pelkkänä instituutiona, joten vaikka vuoden 2004 London Taxis Internationalin valmistama TXII on melko arkinen ajopeli Fordin dieselmoottoria myöten, kerää vähän ajettu ja vasemmanpuoleisella ohjauksella varustettu yksilö sievoisen summan Yhdysvalloissa. Todellisesti kuljetustehtäviin suunniteltu auto on kuitenkin ehkä yksi edullisimmista tavoista jäädä kyyditettävien mieleen pitkäksi aikaa, ainakin väärällä mantereella.

Photo Credit: Ryan Merrill ©2016 Courtesy of RM Sotheby's

Photo Credit: Ryan Merrill ©2016 Courtesy of RM Sotheby’s

Huutokaupan harvinaisuuksiin palaamme myöhemmin tällä viikolla.

Lähde ja kuvat: RM Sotheby’s

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat