Ajoneuvot Uutinen 9.9.2023

Tämä on nyt sitä tulevaisuutta: vetypolttokennolla käyvä Toyota Hilux FCEV -konsepti

Maailman laajimmalle levinneen automallin ja samalla hyötyajoneuvon toimiminen polttokennovetoisen voimalinjan demokappaleena palvelee hyvin tarkoitustaan vetypolttoaineen asianajajana tulevaisuuden käyttövoimana.

Toyota Hiluxia on viime aikoina pyöritelty erilaisten vaihtoehtoisten käyttövoimien ”koelaboratoriona” tonniluokan pickupin ominaisuudessaan. Jokin aika sitten Thaimaassa nähtiin täyssähköinen Hilux, ja viime vuonna sekä Land Cruiseriin että Hiluxiin saatiin täällä Euroopassa kelpuutus 100-prosenttisesti uusiutuvalle HVO100 -biodieselille. Nyt vuorossa on vetypolttokennolla kulkeva Hilux -konsepti, joka esiteltiin niin ikään Euroopassa.

Yli 600 kilometriä tankkauksella

Toyota Hilux FCEV on syntynyt reilun vuoden kehitystyön tuloksena, Toyota Motor Manufacturing UK:n, Ricardon, ETL:n, D2H Advanced Technologiesin ja Thatcham Researchin yhteistyönä, osittain Ison-Britannian hallituksen tuella. Hilux FCEV valmistettiin ja esiteltiin TMUK:lla Englannin Derbyssä, jossa valmistetaan Corollan viisiovisia malleja Länsi-Euroopan markkinoille.

Tiimi otti Hilux FCEV:n kehityksen pohjaksi Toyotan vetyuranuurtajuuden ehdottoman keihäänkärjen, Mirain. Pohjana on siis yli 10 vuotta ja kaksi sukupolvea kokemusta katulaillisesta ja tuotantokelpoisesta polttokennoautosta.

Vety-Hiluxissa on kolme korkeapainevetysäiliötä, jotka sijaitsevat akseleiden välissä keskellä autoa, siis suunnilleen siinä, missä normaalisti sijaitsee sähköauton akusto. Lisäksi takana lavan alla on korkeajänniteakku, joka täyshybridiautojen tavoin varastoi jarrutusenergian. Vetyjärjestelmän ydin, polttokenno, sijaitsee puolestaan konepellin alla. Voiman pyörille lopullisesti jauhava sähkömoottori sijaitsee taka-akselilla.

Kuten tiedämme vetyasemalla – jos sellaisia vain olisi – ei tarvitse vetyauton kanssa viettää juurikaan kauempaa kuin vastaavasti bensiiniä, dieseliä tai vaikkapa biokaasua tankatessa. Muutaman minuutin tankkauksella pääsee Hilux FCEV:llä Toyotan mukaan jopa yli 600 kilometriä, mikä olisi vastaavankokoisella ja -tehoisella täyssähköpickupilla mahdoton paikka, kuten vaikkapa Euroopan ensimmäinen esimerkki asiasta, Maxus T90 EV, osoittaa.

Vety-Hiluxin tulevaisuus jää Toyotan tiedotteen perusteella avoimeksi. Auto on todennäköisesti lähdössä näyttelykierrokselle Euroopassa ja miksei muuallakin maailmassa, mutta tuotantoasuiseen Toyota Hilux FCEV:een voi ajatella olevan vielä matkaa.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Toyota

Kaikki koeajot

Uusimmat